Jump to content

borish

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je borish objavio

  1. Poštovani buda 1965, sve to uvažavam ali ponavljam pitanje: Gdje je moje ustavno pravo da smo pred zakonom svi jednaki?
  2. Poštovani, obavijestiti ću Vas o svemu što se bude zbivalo.
  3. Poštovani hasko, Stubi, Kompa, sivko i ostali forumaši, drago mi je da ste se uključili u ovu raspravu. Ja sam podnio prigovor na rješenje drugostupanjskoj komisiji i čekam odgovor. Međutim, poznavajući naš sustav, ne očekujem ništa a pogotovo ne 30% povećanje boda. Zato i istražujem sve mogućnosti kako da "sluga Jernej" izbori svoje pravo. Napominjem da sam i ja bio pješadinac i sve što sam proveo u ratu proveo sam na prvoj crti. Zato se i ne mogu pomiriti sa činjenicom da nema pravde a ni mirovina mi nije takova da mi taj novac baš i ne treba. Lp svima, borish
  4. Poštovani hasko, ja sam konkretno otišao u prijevremenu mirovinu sa 39 godina staža i 60 godina života. Za to sam dobio samo čistu mirovinu za 39 godina rada sa uračunatom penalizacijom od 9%. Zato smatram da sam zakinut i da se povećanje vrijednosti boda ne može vezati za vrijeme provedeno na radu jer se to odnosi na vrijeme provedeno u ratu. Lp borish
  5. Poštovani, kako pokrenuti provjeru ustavnosti Zakona o pravima branitelja zbog ovog članka? Članak 14. (1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji na temelju navršenoga mirovinskog staža ostvari pravo na starosnu mirovinu manju od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to: 1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10% 2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15% 3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20% 4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25% 5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30% 6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%. (2) Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju 40 godina ukupnoga mirovinskog staža. (3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, tako određena mirovina povećava se za odgovarajući postotak iz stavka 1. točke 1. – 6. ovoga članka, ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu. Dragovoljac sam iz Domovinskog rata i prema članku 14. ovog zakona, ako sam radio 40 godina, ne pripada mi nikakva naknada za sudjelovanje u Domovinskom ratu. Da sam proveo život poslije Domovinskog rata plandujući mene bi pripadalo povećanje od 30% mog osobnog boda za mirovinu. Zar moram biti kažnjen zato što sam radio do mirovine? Gdje je tu Ustavom zagarantirana ravnopravnost pred zakonom?
  6. Poštovani felixx, zahvaljujem Vam na odgovoru, učinili ste me sretnim čovjekom. Nisam ni išao provjeravati zakon nakon izjave "službene osobe". Lp borish
  7. Poštovani, prije 20 godina smo brat i ja podijelili naslijeđenu parcelu od oca tako da je njemu pripao dio koji ima kontakt sa javnim putom a moj ne. Tada smo se dogovorili da ja imam služnost puta sa javnog puta do svoje parcele. Sada sam htio to ozakoniti i ucrtati služnost puta u Katastru i evidentirati u Gruntovnici. Saznao sam da "služnost puta" kao zakonska mogućnost više ne postoji. Pošto ne želim ostaviti neriješen status prilaza svojim nasljednicima koja je mogućnost za rješenje ovog problema?
  8. Poštovani hasko, zahvaljujem na odgovoru, tako sam i ja razmišljao i još smatram da mi ne bi smjeli obračunati penalizaciju?!
  9. Poštovani, stupio sam u prijevremenu starosnu mirovinu kao hrvatski branitelj - dragovoljac iz Domovinskog rata. Za taj status me prema odredbi članka 14. ZOPHBDR-a pripada povećanje osnovnog boda za 30%. Međutim nikakvo povećanje osnovnog boda nisam dobio uz obrazloženje da bi mi takova mirovina prelazila pripadajuću mirovinu za 40 godina mirovinskog staža. Ja imam ostvaren mirovinski staž od 39 godina, 00 mjeseci i 11 dana. Penalizacija za prijevremeni odlazak u mirovinu mi je uredno obračunata sa polaznim faktorom 0,91. Kako je moguće da me se kažnjava zato što sam uredno nastavio rediti po završetku Domovinskog rata? Da li postoji mogućnost da tu nepravednost oborim na sudu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija