Jump to content

vehbijacoralic

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vehbijacoralic objavio

  1. dozvolite još jedno pitanje - izvanbračna partnerica učestalo prijeti "da ja neću ni viđati dijete/tražiti ću zabranu" - koliko je to moguće? (inače ona je ta temperamentna i vrlo eksplozivne naravi, bez kontrole) druga stvar - zanima me postoji li mogućnost da maloljetno dijete, od 4-5-6-7-,... godina na sudu svjedoči i izjavi da želi doslovno živjeti s ocem? koliko je to moguće?
  2. Pozdrav svima, prošle godine u cca. 5. ili 6. mjesecu (znači još 2-3 mjeseca i proći će ravno godina dana od tada) imao sam ovrhu nad tekućim računom, iznos oko 1000,00kn. Ovih dana, planiram predati zahtjev za gotovinski nenamjenski kunski kredit u svojoj matičnoj banci - Erste i to na 36 mjeseci, zaokruženo na iznos 40.000,00kn. Tada sam bio na stručnom osposobljavanju, sada dobio ugovor na neodređeno, netto plaća nešto viša od 5300kn. Hoće li biti kakvih (potencijalnih?) problema prilikom obrade kredita? Mogu li očekivati "negativno rješenje" zbog gore navedenog događaja? Hvala, vjerujem da će biti sve u najboljem redu.
  3. po parametrima 4.501-5.500 i 0-6 g. kod mene bi to bilo 1.070kn, je li tako? Znači nema neke teoretske šanse da dobije 1500kn?
  4. Molim Vas lijepo, dopustite još par pitanja: 1) znam "načelno" na koji način se određuje visina alimentacije - primanja uzdržavatelja, visina plaće uzdržavatelja, njegove potrebe i kredit/i (valjda...?), redovno/svakodnevno mi se prijeti "lokalnim" pričama di kućni majstor negdje nešto - rekla kazala, ima plaću od 4500kn i plaća za svoje dijete 2500kn mjesečno uzdržavanje - je li to zaista moguće? moja neto mjesečna plaća iznosi 5100kn, kroz razgovor, majka ne pristaje na alimentaciju od 1000kn (ne odgovara joj to), već će me tužiti i izrazito zahtjevati 1500kn/mj. (kroz priču mi prijeti da uopće nikada neću vidjeti dijete, a kroz drugu ispada da ću je itekako morati vidjeti i češće nego moram, a njoj da će svakako redovito biti isplaćivana alimentacija?) 2) vidio sam, odnosno čitao ovdje po forumu da sud zna odrediti plaćanje alimentacije "na ruke" - zaista, i sam to doživljavam kao "pikanje u uzdržavatelja", odnosno dakako da se javljaju roditelji koji su plaćali kako im je sud odredio - na ruke i onda bi druga strana tražila ovrhu "jer nisu dobili ni kune" - odnosno, obveznik plaćanja alimentacije nema kako dokazati da je zaista i istu redovito isplaćivao, ovo mi je ni manje ni više, a moram reći - jako glupa presuda, ukoliko dođe do toga kako postupiti? kakav je ishod? što ako sud izrazito ne želi promjeniti presudu da isplata ide na ruke, smijem li ja, npr. svojevoljno isplaćivati na tekući račun? 3) kako dokazati bračnu stečevinu, a kako dar? za računalo kojeg koristimo dobio sam novac od oca - to načelno nije bračna stečevina i pripada 100% meni - međutim, kako to dokazati? kako i dokazati bračnu stečevinu, uglavnom sve što je u stanu sam kupio ja, na koji bi način to mogao dokazati, ako ona ne želi priznati i time mi isplatiti 50% od svega? 4) konkrento za ovaj slučaj, dali je pametnije potencirati, odnosno izvlačiti kakve teme o nasilju, prijetnjama, mržnji prilikom postupka ili je bolje to pustiti po strani? pošto smo oboje vrlo mladi, stekao sam dojam da je majka željela dijete zbog "spasa" te koliko vidim sada, ono joj služi za otresanje kao emocionalno smetlište (tvoj tata je debil/kreten/idiot, prijetnje smrću/trovanjem koje ne doživljavam pre osobno nije te uopće htio, itd. - dok ja tako uopće nikad ne razgovaram s djetetom)
  5. U redu, razumijem i zahvaljujem. 1) dali možemo "još uvijek" - potpisati ugovor ili je kasno? 2) je li poznata cijena predbračnog ugovora? 3) je li u ugovor moguće staviti samo trenutne stvari u posjedu, ili je moguće i one buduće, tipa: od potpisivanja ovog ugovora, datuma tog i tog, svaka buduća kupnja 'biločega' neće se smatrati bračnom stečevinom, to prihvaćaju obje strane, potpisom dokazuju, itd. itd.? 4) je li ipak moguće na neki način/iz nekog razloga raskinuti taj ugovor, suprotno volji druge strane, karikirano - "da izgubi moć"?
  6. U redu - zahvaljujem na odgovorima - sada su mi stvari jasnije. Imam još jedno pitanje, primjerice; kupujem pokretninu, a točan datum napuštanja zajednice ne znam, niti ga mogu trenutno iznijeti/dokučiti/predvidjeti - postoji li kakav akt koji se može potpisati kod javnog bilježnica/odvjetnika da suprotna strana neće imati ama baš nikakvih daljnih potraživanja glede navedene pokretnine bilo u bližoj ili daljnjoj budućnosti prema meni? Ako je odgovor pozitivan, odnosno postoji šansa da se takvo što napravi - "štiti" li to mene u 100%-tnoj mjeri ili se ipak može "raskinuti", odnosno da postane nakon nekog vremena/iz nekog razloga nevažeći?
  7. Upravo to mi je trebalo! Dakle - ako sam dobro razumio, tu najviše "igra" ulogu kada se zajednica prekinula, odnosno DATUM razilaska? 1) uzmem kredit na 5 godina - isplatim ga - i dan/mjesec/godinu/bilo kada nakon toga se zajednica prekine, to je dakle, stečeno u zajednici i auto bi se trebao dijeliti po pola, bez obzira na to šta za vrijeme "trajanja kredita" ga ona nije isplaćivala, već pripomagala kućanskim poslovima, čuvanjem djeteta, tako što je i ona radila, itd....? 2) uzmem kredit na 5 godina - još ga isplaćujem - npr. ostalo mi je još 2.5 godina - i zajednica se prekida - kako onda? ja bih njoj morao isplatiti tih prvih 2.5 godine dok smo živili zajedno, odnosno 50% svake rate kredita u tih prvih 2.5 godina dok smo stanovali zajedno?
  8. OK, razumijem, barem donekle. Očito mi treba definicija (1) Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine. - što znači "RADOM"? (zajednički život? jer, ja sam stekao auto radom, odnosno mogućnost dizanja got. kredita. u kojemu sam sam i sam ga isplaćujem) - i još jedna stvar - uzmem kredit, za par godina isplatim kredit (opet sve sam, ili kako sam skužio, u ovoj situaciji nema nigdje "opcije" SAM?) i nakon uredne isplate kredita, ostaje li mi taj auto 1/1? Znači, sada uzmem kredit, na kojeg pristajem i sam ću ga isplaćivati, ali jednoga dana, ona mene uvijek može tražiti 50% tog auta, bez obzira na to šta nije nikako sudjelovala u vraćanju kredita?
  9. zanima me info za jedan "slučaj": cura (ona ne radi za sada, zaposliti će se kroz kraće vrijeme, čuva dijete) i dečko nisu u braku, stvari ne idu najsjajnije - tako da najvjerojatnije ni neće biti, žive zajedno i imaju malodobno dijete, dečko namjerava kroz kratko vrijeme kupiti auto na kredit i "u" tom kreditu bi bio sam, sam ga isplaćivao - bez sudužnika i jamaca, nakon "razvoda" (za koji se ne zna kada bi mogao nastupiti, dakle, još uvijek se "živi zajedno"), postoji li kakva šansa da ona traži "dio" auta, odnosno isplatu npr. 50% vrijednosti auta bez obzira na to šta nije kredit na nju/niti auto njeno vlasništvo? (npr. ja nisam radila, čuvala sam dijete/živio si kod mene pa nisi plaćao stanarinu i to ti je omogućilo kredit, ti si radio i kupio si sam auto, da sam radila i da smo plaćali nekom čuvanje/stanarinu, ne bi bio u mogućnosti?) Dakle, konkretno za ovaj slučaj, stvar je objektivna - "stekli radom" se možete gledati kao i DA i kao NE? (kako sam i gore napisao, znači samo on je radio i plaćao kredit, ali tu može biti tih prebacivanja, npr. ne bi bio u mogućnosti, da ti ja nisam ovo ili ono,... itd. itd.?)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija