Jump to content

hetta

Korisnik
 • Broj objava

  124
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O hetta

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Mislila sam na to po kojem zakonu se može teretiti radnika za provedeno alkotestiranje (bez njegovog pristanka da ga se tereti), čak i ako je bio pod utjecajem? Ja sam ti objasnila da tog zakona (a pravilnici ne služe ničem, jer se gleda propisano povoljnije pravo za radnika ionako) - nema. Ali se za terećenje radnika može kazniti poslodavac. To sam već napisala po čemu. Pa nek si sam razmisli. Iako, kao većina poslodavaca vjerojatno je te sreće da se radnik ne bi usudio usprotiviti ičemu.
 2. hetta

  Rad od kuće

  Evo da ti olakšam - rad od kuće ti nije reguliran Zakonom o zaštiti na radu, tako da ne podliježe istome. Inspektor ti ne može ući u privatnu kuću, jer je dom nepovrediv ustavom, pa neće to niti napraviti. Naravno, to se ne odnosi na nekog tko ima registriran obrt ili tvrtku na kućnu adresu i tamo ima kancelariju.
 3. U redu, napisao si: "u iščekivanju posebnog zakona iz radno-pravne domene za vrijeme izvanredne situacije". Čak i da se nešto slično izglasa u budućnosti, nikakav propis neće vratiti GO koji će poslodavac SAD uzeti radniku. I na koje ima poslodavac pravo. Nitko nije zadovoljan time, mislim, od radnika, ali pitao je čovjek ono što ga muči trenutno. Meni inače nije jasno otkud čak 39 dana GO-a, pretpostavljam da je to GO za 2019.(neiskorišteni) i 2020. zajedno.
 4. Ne čeka se nikakav posebni zakon za "uzimanje godišnjeg" - poslodavac može radnika poslati na GO ako radnik ima još neiskorištenog godišnjeg od prošle ili za ovu godinu. Ne određuje radnik kad će ići na GO, nego poslodavac. I državne službenike šalju na "prisilne" godišnje, pa onda razmislite kolike su šanse da se to ne smije.
 5. Logika vam slabo radi ako smatrate da možete teretiti radnika koji nije pod utjecajem alkohola za to što je bio na testiranju jer eto - u to vrjeme nije radio. Upitno je smijete li teretiti i onog za kojeg je utvrđeno da je pod utjecajem. Ne samo da mu ne smijete to naplatiti, nego ako to učinite u prekršaju ste prema Zakonu o zaštiti na radu (jer ovo spada u zaštitu na radu, a koja ne smije ići na teret radnika nikad), i Zakona o radu (po kojem bi radnik morao pristati pisano naknadno na to da mu se bilo što uzima s plaće). Iskreno, ne da mi se sad ići gledati koji su to članci zakona (mislim da je čl.17 ZZNR-a, ali kažem, sad sam ciljala malo napamet). Tek toliko ako vas itko prijavi, da znate za što vas čekaju kazne.
 6. U rješenju Vam piše u kojem roku i na koju adresu podnijeti žalbu. Niste pročitali taj dio? Na kraju, uputa o pravnom lijeku. Isplati se, dosta žalbi bude naknadno uvaženo jer se ljudi u pravilu - ne žale.
 7. Preko airbnb-a sam rezervirala (i platila) dva dana smještaja u lipnju. Za cca 15 minuta, kad sam već otkazala drugi smještaj jer je ovaj bio jeftiniji, a bolji, stiže e-mail iznajmljivača da je ta cijena greška i da se takva pokazala jer baš nešto popravljaju u sustavu i da je cijena inače ta i ta (što je ispalo istina kad sam išla gledati na njihove privatne stranice, iznajmljivač je tvrtka, i kad sam pogledala ostale datume na airbnb-u zbilja su bili cca 30-40% više cijene), i da mogu ili otkazati ili doplatiti na licu mjesta. Ja nisam u tom trenutku pristala ni na jedno od navedenog jer mi se to ne čini zakonski u redu, čak i ako je istina - nisam ja odgovorna za njihovu "grešku". O tome da ja slično ne bi nikad tražila od klijenta, da ne govorimo, nije "gostoljubivo" ako ništa drugo. Koliko vidim iznajmljuju više apartmana po istom gradu, nisu kategorizirani. Smiju li tražiti više novca ili ne?
 8. Vjerojatno će netko znati bolje, no dok ne dobijete koji drugi odgovor, ja ću samo napisati da prvi put čujem za takvo nešto - jedini slučaj u kojem meni pada na pamet da radnik mora ikakve novce vraćati od bolovanja je da je na tzv.lažnom bolovanju. Da ulogu igra to koliko je u radnom odnosu, zbilja sumnjam. Meni to zvuči kao da poslodavac Vas pokušava nasanjkati da Vam uzima nešto s plaće. Moja je preporuka da tražite od HZZO-a službeno tumačenje toga što Vam je poslodavac rekao, POGOTOVO ako je nešto već počeo uzimati s plaće. Uputite dopis nadležnom HZZO uredu ili u Zagreb i napišite da Vam žurno treba odgovor jer Vam se prijeti sustezanjem sa plaće. I nemojte slučajno ništa potpisivati poslodavcu da pristajete da Vam nešto uzima s plaće i slično!
 9. Tražila sam po svim mogućim propisima koji su mi pali na pamet, po svemu i svačemu, možda ja od šume ne vidim drvo, pa....ako je određeno sistematizacijom da u nekom područnom uredu može biti X viših radnih mjesta, i Y nižih, a X je popunjeno već odavno - može li netko sa Y napredovati na X? Tu ne govorim u slučajevima kad X ode u mirovinu, pa se njegovo mjesto uprazni, pa onda neki Y može napredovati, nego ako ostane status quo. Naravno, Y ispunjava sve uvjete za napredovanje. Već godinama. Ima li ijedan način da Y napreduje u istom područnom uredu ili nema? Jer ako nema, ima li svrhe žaliti se na raspored na radno mjesto (isto radno mjesto već godinama, no svako malo, s novim ministrom, novi raspored koji dobijemo svi, ali ništa se ne mijenja)? Ne bojim se žalbe, ali ako mi ni zakonski ne donosi napredovanje, ne želim se bezveze oko nje angažirati i samo si još probleme stvorim. Da li recimo premještaj i promjena mjesta boravišta/prebivališta otvara tu mogućnost (uz to da se nastavi raditi u istom PU), iako nije predviđena sistematizacijom? Nadalje, ima li Y tražiti premještaj u neki drugi područni ured na radno mjesto X koje je upražnjeno? Dakle, premještaj sa "automatskim" napredovanjem? Ovo pretpostavljam da da, ali eto....
 10. Ok, ali ono što sam ja napisala nije ono što "mislim da bi trebalo biti", nego ono što je. Kakve ozljede se priznavaju, kakve ne, što navesti u žalbi, što ne itd. Odgovor temeljen na svakodnevnom iskustvu, ne na teoriji. Ako me razumijete što pokušavam reći.
 11. Ja sam Vam pokušala pomoći oko toga na koji način da postignete za se ipak prizna ozljeda na radu. Ako imate neke druge ciljeve, planove....onda je to druga priča, u prvom postu to niste naveli. Sretno.
 12. Da, ali ima i nastavak ovog što ste citirali: Ozljedom na radu, u smislu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ne smatra se ozljeda odnosno bolest do koje je došlo zbog: - urođene ili stečene predispozicije zdravstvenog stanja koje mogu imati za posljedicu bolest. Za ovo se "uhvatio" HZZO. Žalba na samo odbijanje priznavanja ozljede neće uroditi plodom ako ćete se osvrtati samo na to "pa radio je 3,5 godine bez problema". Obavezno u žalbi stavite naglasak na materijalnu situaciju koju će nepriznavanje ozljede još više otežati: kredite, djecu i slično - naravno, ono što zbilja odgovara istini. Vodite računa o tome da se rok računa od slijedećeg dana od kojeg ste primili rješenje. I da se broje svi dani u tjednu, svih 7 dana. I žalbu obavezno pošaljite preporučeno s povratnicom ili ako nosite osobno u HZZO tražite da Vam daju dokaz dokaz da ste predali žalbu.
 13. Regres se ne isplaćuje onima koji su u radnom odnosu, ali iz bilo kojeg razloga nisu radili. Mogao ti je recimo ne dati za 2018., a dati za 2019.g. ali ne oboje. Možda ti ovo bolje objasni nego ja, citiram: Regres se neoporezivo može dodijeliti radniku neovisno o tome u kojem dijelu godine je s poslodavcem započeo radni odnos, ovisno o tome koristi li godišnji odmor kod poslodavca koji ga isplaćuje, s time da treba voditi računa da je ukupna isplaćena svota prigodnih nagrada do 2.500,00 kuna godišnje. Osim toga, poslodavci bi trebali voditi računa o tome da prigodnu nagradu regresa ne mogu isplatiti radnicima na porodiljinom, roditeljskom dopustu ili bolovanju zato što radnici koriste prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja te ne koriste godišnji odmor u navedenom razdoblju isplate.
 14. Eh, sad ispada da ima probni rok 3 mjeseca. Ugovor na određeno od tri mjeseca i sva tri mjeseca probni rok. Mislim da svi znamo da je nakon tri mjeseca kraj. Ako poslodavac ne sazna i prije, a teško da neće. Onda joj može odmah dati otkaz, probni rok je. Nije zadovoljila probni rok i gotovo. Ne trebamo uopće diskutirati o tome da li mu treba sad reći za trudnoću ili ne. Nije bitno. Dakle, preostaje za se zaposlite i radite dok ide.
×
×
 • Napravi novi...