Jump to content

hetta

Korisnik
  • Broj objava

    238
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je hetta objavio

  1. Vi možete dati izvanredni otkaz. Zbog neisplate prekovremenih, već je to dovoljno. A k tome i zbog tog novca koji traži da mu svaki mjesec "vratite" (taj dio mi nije jasan, isplati vam plaću umanjenu za taj iznos ili mu doslovno fizički morate vratiti x eura svaki mjesec?). Ali, to morate napraviti u roku od 15 dana otkad vam se to dogodi. Dakle, kad bude slijedeća plaća na računu i platna lista u ruci, pišete izvanredni otkaz i on vrijedi od trenutka kad ga poslodavac primi (i od slijedećeg dana ne trebate više raditi) a za to će vam trebati dokaz. Tako da otkaz pošaljite preporučeno s povratnicom i po broju za praćenje na potvrdi sa pošte ćete preko neta vidjeti da li je primio pošiljku i prije nego vam se povratnica vrati. P.s. svi imaju pravo/obvezu na otkazni rok, ako daje redoviti otkaz, nema to veze ni sa radnim mjestom ni sa plaćom.
  2. Podižem temu jer mi je važno....ponavljam: Na koji način mu se obračunava plaća za vrijeme trajanja godišnjeg odmora osobi koja koristi GO nakon višemjesečnog bolovanja? Jer, koliko ja znam, gledaju se zadnje tri plaće. Zadnje tri su bile - bolovanje. One prije bolovanja ili kako?
  3. Između prekida radnog odnosa i početka radnog odnosa u drugoj državi EU jednostavno će biti neka rupa, jer ne ide drugačije, zbog preseljenja, prijave tamo itd.- ili ide drugačije? Ustvari, više me zanima ima li nekih konkretnih razloga zašto bi osoba trebala početi raditi 1.1.2024. u odnosu na 1.12.2023.? Porez, npr. Osoba je ove godine bila pola godine na bolovanju, ima pravo na povrat poreza slijedeće godine. Što se Božićnice tiče, nema je u ovoj firmi, a vjerojatno ništa ni u budućoj. Dakle, ako počne sa 1.12.2023.imati na umu da će, najvjerojatnije, nekakva prva isplata biti tek u siječnju 2024. Možda sam zakomplicirala, ali ne bi htjela da se osoba "zezne" jer budućem poslodavcu nije hitno da je mora biti ove godine, pa prije nego osoba da otkaz, da vidi da li da još radi ovdje gdje je sad ili neka žuri van....neki savjet, pomoć?
  4. Svakako se koristi povoljnije pravo. Meni je samo bitno da mi nemaju argumente tražiti dulji otkazni od mjesec dana.
  5. Ali DIRH je nadležan za kažnjavanje ako poslodavac ne može dokazati da je pisanim putem obavijestio radnike da se snimaju (Zakon o zaštiti na radu, na žalost nemam vremena za detaljnije). A ako nije i da se audio snimaju onda je čak i kazneno djelo. I Agencija je u slučaju jedne moje prijave reagirala - nakon godine dana. Više se nisam ni sjećala što sam prijavila. DIRH će ili reagirati u roku od max.30 dana ili neće uopće (savjetujem prijaviti na općenitu mail adresu za prijave i na adresu u nadležnom područnom uredu i ispostavi - čim više ljudi dobije prijavu, teže će ju ignorirati).
  6. Ne možeš iskoristiti GO za 2024. Teoretski možeš dati otkaz ove godine, pa kako onda da ti poslodavac da GO za buduće vrijeme? Do danas možeš koristiti GO iz 2022 ako ti je ostao i razmjerni za 2023.
  7. Da li ste u svim ugovorima do sad imali navedeno apsutno isto radno mjesto, odn.iste poslove? Npr.uvijek "blagajnica"?
  8. Ako ništa drugo, to nije ugovor jer nije potpisanni od koga osim frendice. Nema poslodavca. Inače, poslodavac ju je dužan prijaviti najkasnije minutu prije početka rada, doslovno. Da li je to učinio moći će i sama provjeriti preko e-građani.
  9. Znala sam da ima negdje. Nađoh danas, čl.63 Kolektivnog ugovora - mjesec dana u slučaju kad službenik daje otkaz.
  10. Pa odvjetnik ti je znao da je prošao rok za zaštitu prava. Pa sad, koga bi ti tužio i kakav ishod očekuješ?
  11. Odgovorila sam ti. Pošalji upit na Ministarstvo rada, pa predoči odgovor (ako dobiješ neki konkretni) inspektoru. Ne mora ga uvažiti. Jer su to sami mišljenja, nisu dio propisa. Tako da možeš sakupiti 100 mišljenja. Na kraju ćeš morati sam odlučiti u što ćeš se upustiti. Sretno.
  12. Ja bi još nadodala da ono što si našao na stranicama je komentar, nije dio iz nijednog zakona. Zakon o radu u Hrvatskoj predviđa 40 sati (ili više), nitko pak ne brani poslodavcu da odredi da se radi manje. Ali to se ne odnosi na tebe, nego na one koji zapošljavaju uz sebe bar još jednu osobu. Poslodavce. A ti si po ovome što si napisao - samozaposlena osoba. Ili nisi ni to. Jesi ti prijavljen kao radnik u toj svojoj firmi na jedan sat? Ili si samo vlasnik? Dao si sam sebi ugovor ili što? Ako te netko u HZMO ukuca u sustav, po kojoj osnovi si osiguran? Ima tu tisuću stvari. Što tebe ustvari zanima? Da nije ZNR možda u pitanju?
  13. A gdje bi u kiosku trebali imati wc recimo? Je kako je. Tako dugo dok je zakonski u redu, da li je jadno ili ne, stvar je pojedinca.
  14. Pobrkao si pojmove. Puno radno vrijeme nije ono što je manje od 8 sati dnevno, odn.40 sati tjedno. To se zove nepuno. 39 sati tjedno je nepuno, kao i jedan sat tjedno. Ostalo su ti već objasnili. I možeš raditi i za 40 poslodavaca tjedno po jedan sat. Možeš i više. Ali kod svih imaš nepuno, kužiš?
  15. Da znam da mi mogu "neodobriti" GO. Meni osobno bi to bilo još bolje, pa da dobijem 7 tjedana neiskorištenog plaćeno, ali njima je važnije ipak da čim manje plate. Dakle, ipak samo Zakon o radu....osim ako dam izvanredni na temelju povrede nekog prava (u roku od 15 dana). Ok, vidjeti ćemo. Hvala!
  16. Ubiti ćete me i odgovoriti da smo to već 100 puta pisali, ali - meni se čini da negdje u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima ili u kolektivnom ugovoru piše da je najdulji otkazni rok mjesec dana kad radnik daje otkaz i ne spominje se "ako za to ima posebno važan razlog". Ne mogu naći da se ubiješ. Zašto pitam.....sigurna sam da će ovi moji htjeti da ostanem čim duže, nema tko raditi. A ja hoću da mi plate neiskorišteni GO čim više. Kojeg imam 7 tjedana (još tjedan dana starog iz 2022 jer sam na BO). Ima li razlog da, kad se vratim i želim dati otkaz zbog novog posla, ne budem mjesec dana na GO i onda mi još plate 3 tjedna neiskorištenog?
  17. Sasvim. Bitno je da ima wc na raspolaganju u krugu od 200m.
  18. Hm, ne treba mi punomoć? Malo me čudi to. Kao, ako nije prijavljeno vozilo kao ukradeno, smatra se da, čije god bilo, taj mi ga je dao na korištenje?
  19. Što mi treba za upravljanje vozilom hrv.registarskih oznaka, kojem je vlasnik član obitelji, a koristila bi auto na par dana za put u Njemačku? Punomoć prevedena i ovjerena od strane sudskog tumača? I ako tko zna, što je sa auto-osiguranjem, ako se ne daj bože tamo što dogodi? Trebam i to neko dodatno? Hvala.
  20. Kak bi se moglo ako si na bolovanju? Rok je po kolektivnom do lipnja 2024. Da ne moraju plaćati neiskorišteni GO.
  21. Sad sam skužila da sam drugo pitanje krivo postavila. Zanima me kako će mi obračunati plaću dok budem na GO? Jer imam još od prošle godine tjedan dana, pa ga moram sad odmah po povratku iskoristiti.
  22. Državni službenik. Bolovanje od sredine veljače do zaključno danas. 1. Kolegica s posla kaže da imam pravo na povrat poreza zbog bolovanja, da je ona dobila kad je tako bila na BO. Ja ne vidim po kojoj osnovi, ne mogu naći na netu ništa osim nekih komentara da je tome zbilja tako. Možda ovisno o tome što sam i otišla i vratila se u sred mjeseca? Osobni odbitak i to? 2. Kako će mi sad računati plaću? Prema prosjeku one prije bovanja, sa ili bez onog uvećanja izglasanog prošli ili ovaj mjesec? Hvala.
  23. Ako komisija zaključi da treba radniku zatvoriti bolovanje - postoje li sankcije za pacijenta? Konkretno, ako je radnik na bolovanju zbog stresa i otputuje u USA (karikiram) pa se ne pojavi na kontroli za koju je možda znao možda ni nije...ne govorim o otkazu od strane poslodavca, ionako će se mijenjati posao. Pitam za moguću kaznu za radnika od strane HZZOa ili ne znam koga....LOM sumnjam da bi dala pristanak za putovanje, a bogme nikad nisam ni čula da ga je itko tražio. Da niti ne spominjem onu formulaciju po kojoj treba tražiti pacijent dozvolu za napuštanje mjesta stanovanja ako je na bolovanju. Neki to moraju i ako po kruh žele, kamoli što drugo što moraju obaviti. Da ne duljim....dakle, moguće zakonske posljedice?
  24. Imam ja ako će kome trebati sažetak cijelog ustava na svega 6 stranica. Meni je bilo dovoljno za VSS opći dio ispita i za testiranja za posao. Moj uradak, pa ako netko imavolje za donaciju....
  25. Državni službenik. Plaća prvi mjesec na bolovanju nešto manja nego inače (valjda 85% po kolektivnom) i minus prijevoz. Ukupno oko 900eura. Slijedeći mjesec 665 eura. Ovaj mjesec 565 eura. Znam, sad sam po Zakonu o zdr.osiguranju. Ino što mi nikako nije jasno je zašto je sada plaća još 100 eura manja (?!). I btw.da imam viši koeficijent, bila bi mi veća sad plaća, odnosno naknada (ok, naknada) ili ne?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija