Jump to content

Anamy

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim Vas savjet ili mišljenje. Objekt koji je evidentiran na sinimci 1968 godine projektant nije uzeo u obzir kod iskaza obračnuskih jedinica za utvrđivanje/razliku postojećeg stanja od stanja koje je evidentirano po snimci 1968 godine(cijelokupno je zanemaren). Na navedeno ga se upozorilo ali njegov odgovor je uvijek bio da je on radio po naputcima struke..... RIS je izdan 2016. godine te rok za obnovu postupka nije moguće izvršiti. Komunalna naknada nije plačena(prvotno je odgođena na godinu dana). Upravni odjel za komunalne djalatnosti i promet vidi grešku ali nažalost nema ovlasti postupiti i tražiti obnovu postupka jer upravni odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja ne želi postupak obnoviti. Također iz uvida u spis utvrdili smo da nedostaje potpis investitora u podatcima za uplatu komunalnog doprinosa te na IM obrascu. Što možemo još napraviti kako nebi došlo do ovršnog postupa? Također zahvaljujem i na sugestiji pravnika ili sudskog vještaka koji bi htio rado prihvatiti situaciju kao posao!! LP
  2. Poštovani, Molim Vas savjet kako postupiti prema situaciji gdje je projektant pokrenuo postupak donošenja rješanja o izvedenom stanju/legalizaciju za objekat koji je u procesu gradnje prema pravomoćnoj građevinskoj dozvoli iz 2017. Dakle: - Od strane izvođača radova je došlo do odstupanja u gradnji na što gore navedeni projektant koji je ujedno i nadzor nije reagirao kako treba. - Na gore podneseni zahtjev od projektanta(bez da je opunomoćen) Upravno tijelo graditeljstva izdaje i rješenje o komunalnom doprinosu(plaćeno), "izlazi na teren" i sastavi zapisnik/očevid da je objekat završen i u upotrebi - a u vidljivoj je fazi gradnje (nepoznanica je tko ih je dočekao i pustio do objekta :/). - Postupak donošenja rješenja o izvedenom stanju je projektant pokrenuo 2018 god. Službenica/referent koja je predmet vodila na upit o kakvom se predmetu radi i u kojoj je fazi pismeno(na mail) odgovara kako imaju sve potrebno da se donese rješenje o izvedenom stanju ali stoji zabilježba projektanta da se pričeka sa izdavanjem dozvole! - Kada smo zatražili projektanta/nadzor za sve informacije o navedenom predmetu iz nadležnog tijela je povukao svu dokumentaciju sa obrazloženje da "nije bio upućen u ranije predanu dokumentaciju" Projektant/Nadzor je u više navrata kontaktiran na službenu mail adresu projektnog ureda, pismeno uz uredno zaprimljenu poštu(vraćena povratnica) no o svemu tome nikakvog odgovora. Sa izvođačem radova je bio sklopljen ugovor o ortaštvu kojeg on nije ispunio/izgradio objekat odnosno još je i odstupio od gradnje(postoji foto dokumentacija). Cijeli slučaj smo bili prepustili i odvjetništvu 2019 god. ali pravna osoba nije željela pokretati osiguranje dokaza i spor nego cijelu stvar je vodila tako kako je i znala za sve radnje projektanta i izvođača radova. Molim savjet?
  3. Pozdrav, Molim Vas za informaciju, koje su mogućnosti raskida ugovora o ortaštvu ukoliko druga strana nije ispunila obveze ugovora? Odnosno ugovorom o ortaštvu došlo je do koristi samo jedne strane(gradnja stambene zgrade u korist drugoga). Postoji li mogućnost stavljanja zabilježbe u zemljišne knjige na stambene jedinice, sve do okončanja situacije odnosno ispunjenja ugovorne obveze? Svaka informacija dobro bi došla ili preporuka kome se obratiti za rješavanje problema?
  4. Postovani, Dali je moguce poslovni prostor uredske namjene koristiti za druge djelatnosti npr. butik trgovina, pekara i sl. a da je djelatnost "tiha" nikako ugostiteljska! Dali je potrebna prenamjena prostora i suglasnost svih stanara zgrade ukoliko bi prostor sluzio za bilo koju drugu djelatnost osim ureda, osiguranja i sl.?
  5. Pozdrav, Napisat ću konačni ishod: Riješeno je uz pomoć odvjetnika. Sud je uzeo u obzir da je napravio omašku. Situacija je riješena prije isteka roka za podnošenje žalbe tako da će sud sada izdati pravomoćno riješenje....
  6. Plaćen je porez nakon tetine ostavinske, na njezino nasljedstvo. Sada u ovome ostavinskom postupku gdje je ona navedena kao nasljednica(pokojna) još nije došlo do pravomočnosti rješenja. Dali bi sud trebao uvažiti žalbu, s obzirom da su izdali rješenje u kojemu se nalazi pokojna osoba(teta). Sudu je to bilo izneseno ali nisu uveli u zapisnik. Rekli su da će oni to provjeriti a nisu.... Ukoliko bi sud prihvati žalbu, nasljedna imovina(pokretnine i nekretnine) bi trebale biti odmah prebačene na moje ime i plačao bi se u tom smislu samo jednom porez?
  7. Što će se desiti sa porezom kod prijave poreza na nasljedstvo? Hoče li se dogoditi da će porez biti dva puta proveden, jer sud automatski kod pravomočnosti rješenja upisuje nekretnine i pokretnine na nasljednike(u ovom slućaju pokojnu tetu), te ću ja kao nasljednica morati prvi puta platiti porez. Te drugi puta kada ću rješenjom o naknadno pronađenoj imovini morati prijaviti porez na nasljedstvo sa pokojne tete na mene?
  8. Po tome sud nije pogriješio što je izdao rješenje u kojemu je navedena pokojna osoba(teta)? Možete mi ovo pojasniti? Jer ostavinski postupak iza tete je završen odmah nakon njene smrti....
  9. Poštovani, Teta je dala nasljedničku izjavu, prihvatila je svoj dio. Umrla je prije 2god. Sud je za to znao a nije uveo u zapisnik. Postupak ostavine je i dalje trajao. Sada je doneseno rješenje koje još nije postalo pravomoćno(rok 15 dana). Dali uložiti na to žalbu i tražiti da me se navede kao nasljednika ili raditi naknadno pronađenu imovinu? Kod naknadno pronađene imovine, što će biti sa porezom?
  10. Poštovani, Molila bi za savjet. Pristiglo mi je rješenje o ostavinskom postupku. Postupak je trajao 3.god. U rješenju su navedeni nasljednici, među kojima i moja pokojna teta(njoj sam pranećakinja i jedina nasljednica) koja je u međuvremenu umrla. Sud tijekom trajanja postupka nije uveo u zapisnik da se radi o pokojnici, a bilo im je rečeno i donesena dokumentacija. Dali da to tretiramo kao naknadno pronađenu imovinu ili uložimo žalbu na Županijski sud? Dali je sud trebao bolje proučiti tko je od nasljednika još živ i ako ima umrlih uzeti to u obzir i navesti iza pokojnog njegove nasljednike odnosno mene?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija