Jump to content

dranton

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dranton objavio

  1. Molim za savjet, Ja, brat i sestra smo nakon smrti oca naslijedili dionice, te smo ih na ostavinskoj raspravi pošto je to bilo moguće podijelili na tri dijela. Javni bilježnik je u rješenju o nasljeđivanju naveo dionice i da svako dobiva po jednu trećinu. Međutim nakon što smo im poslali ostavinsko rješenje iz SKDD-a su nam poslali dopis da mi moramo razvrgnuti suvlasničku zajednicu sporazumom kojim se određuje koliko točno komada dionica pripada svakom od nas uz ovjeru naših potpisa kod jav. bilježnika. Mene zanima dali je dužnost jav. bilježnika bila da odmah u ostavinskom rješenju navede koja dionica i koliko kome pripada i dali se tako cijeli problem mogao riješiti bez daljnjih troškova kojima ćemo sada biti izloženi. Imamo li pravo tražiti od jav. bilj. da nam to napravi bez naknade ako je njihova pogreška. Zahvaljujem, Lijep pozdrav.
  2. Poštovani, Stric je živ. Ugovor je upisan u zemljišnu knjigu
  3. Molim za savjet, Ja, brat i sestra sa stricom imamo potpisan ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim nam on nakon smrti ostavlja više nekretnina na kojima je on suvlasnik. Neke od tih nekretnina mi bi odmah podijelili između sebe i rođaka koji su suvlasnici na njima i stric je sa tim suglasan. Dakle s nekoliko nekretnina želimo imati slobodu raspolaganja odmah. Možemo li te nekretnine koje bi odmah dijelili izdvojiti iz ugovora o doživotnom uzdržavanju ( na koji način ) i potpisati ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Dali novi ugovor samo poništava stari ili bi morali ponovno raditi dva ugovora. Možemo li nekakvom punomoći od strane strica dobiti pravo da upravljamo imovinom bez potpisivanja novih ugovora.
  4. Molim za savjet, Stric posjeduje dionice INA-e. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju ostavlja mi sve vrijednosne papire koje posjeduje, međutim dobio sam informaciju da bi u ugovoru trebalo biti točno navedeno o kojim vrijednosnim papirima se radi, odnosno da se radi o dionicama INA-e, inače stvar neće biti pravovaljana i mogao bih imati problema sa ostvarivanjem svojih prava po ugovoru. Ista stvar je i sa novcem na banci, u ugovoru je navedeno da mi ostavlja sav novac koji posjeduje, treba li biti navedeno na kojoj se banci nalazi novac, na kojem broju računa i sl.
  5. Da, da znam za ovjeravanje ugovora. Zahvaljujem se na odgovorima
  6. Lijep pozdrav, Molio bih savjet vezan za ugovor o doživotnom uzdržavanju. Stric mi ugovorom ostavlja svoj dio suvlasništva na osam čestica zemlje. U primjerima ugovora o doživotnom uzdržavanju prema kojima želim sastaviti svoj ugovor najčešće se navodi procijenjena vrijednost imovine koja se daje. Zanima me dali se ova stavka može izostaviti iz ugovora, dakle da se samo navedu čestice koje se ostavljaju bez navođenja njihove procijenjene vrijednosti. Kakva je praksa. Može li mi netko pobijati ugovor ako to izostavim.
  7. Lijep pozdrav, molio bih za savjet. Prema novom GUP-u grad je preko mog građevnog zemljišta uplanio put. Put ide vrhom parcele i zemljište od inače 533 m2 umanjuje za otprilike 150 m2. Smatram da mi to u potpunosti obezvrjeđuje parcelu pa me zanima kakva su moja prava i kakva je praksa u takvim situacijama. Imam li pravo tražiti naknadu za cijelo zemljište? Može li me grad jednostavno izvlastiti i platiti naknadu samo za put ( po nekakvoj svojoj tarifi ).
  8. Lijep pozdrav. Molio bih mišljenje o slijedećoj situaciji. Otac kao davatelj uzdržavanja i stric kao primatelj sklopili su ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ugovorom stric ostavlja ocu svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju posjeduje. Ugovor je sklopljen 2011 g. Otac je nedavno preminuo. Moram napomenuti da smo godinama i o ocu i o stricu brigu vodili ja, brat i sestra. Mene sada zanima nasljeđujemo li mi kakva prava po tom ugovoru ili bi morali sklopiti novi ugovor sa stricem. U slučaju da moramo raditi novi ugovor postoji li mogućnost da nam se kao nasljednicima iza oca prizna umanjenje poreza od 5% godišnje za proteklih 7 godina uzdržavanja.
  9. Otac i stric su potpisali ugovor o doživotnom uzdržavanju prije par godina. Sada su napravili aneks tog ugovora te su ga predali na sud radi ovjere te su pozvani da pristupe na ročište. U pozivu piše da umjesto stranke na ročište može pristupiti ovlašteni punomoćnik. Zanima me kako na ročište u njihovo ime može pristupiti punomoćnik ako se obojica trebaju potpisati. Znači li to da se punomoćnik može potpisati u njihovo ime? Može li punomoćnik biti jedna te ista osoba za obojicu i potpisati se u njihovo ime?
  10. Moj pradjed je imao brata koji nije imao djece i ostavio je svoje nekretnine na pradjeda i pradjedovu mušku djecu. Nemamo nikakve oporuke, već se u vlasničkom listu kao vlasnik navodi moj pradjed i uz njegovo ime stoji dodatak "muške djece rođene i koja će se roditi od njega". Nekretnine je iza pradjeda naslijedio moj djed kao jedini muški potomak. Stanje se u zemljišnim knjigama nije rješavalo desetljećima tako da još stoje stari upisi. Danas neki od unuka moga djeda tvrde da i dalje te nekretnine nasljeđuju samo muški potomci, dok ja tvrdim da je ta obveza prestala sa mojim djedom. Molim vas za mišljenje.
  11. Točno. Radi se o dvije kat.č. Parcelacija je davno provedena. Nemam informaciju po čijem zahtjevu ni kada. Međutim parcelacija nije provedena kroz zemljišne knjige
  12. Ne, nije upisan kao suposjednik. Njegova čestica ima svoj katastarski broj i u posjedovnom listu on je jedini posjednik. Na našoj čestici u posjedovnom listu navedeni su moj otac i njegova braća.
  13. Na katastru je upisana moja obitelj (moj otac i njegova braća) na dijelu koji pripada nama, a na susjedovom dijelu je upisan susjed. Kod pojedinačnog ispravnog postupka sudac izlazi na teren i uz svjedoke utvrđuje pripadnost čestice vlasnicima (tako nam je bilo u prijašnjim postupcima). Ako mi predamo zahtjev za cijelu česticu (prema tužbi prednika imamo dokaz da su uistinu čestice zamijenjene u cijelosti) sudac će izaći na teren i uvidjeti da cijela čestica ne pripada nama, već da jedan dio pripada susjedu i automatski će odbaciti zahtjev za uknjižbom (moje mišljenje). Dakle, da li u zahtjevu za poj.isp.postupkom tražimo samo dio čestice? što sa susjedovim dijelom?
  14. Radi se o tužbi radi ispravka uknjižbe Da, proveden je ostavinski postupak, pravni sljednici su njegova djeca, tri sina, svaki za trećinu idealnog dijela. To nam je najvažnije. Koji postupak odabrati. Što vi mislite da bi bilo najpametnije dalje učiniti.
  15. Moj djed je preminuo, kao i osoba sa kojom je mijenjao nekretnine. Njihov dogovor je bio usmeni. Nasljednici te osobe su se prije 30 godina upisali kao vlasnici na način da su pokrenuli postupak u kojem su naveli da su se nas djed i njihov prednik mijenjali i u tom dokumentu su naveli da oni nama priznaju pravo na nekretninu koja je pripala nama. Mi im to nismo sporili i oni su se upisali na svoje. Trebamo li u postupku navesti da dio čestice nije naš. Htjeli bi izbjeći bilo kakve nesporazume, a ako se upišemo na nekretninu u cijelosti dovodimo trenutnog susjeda u nezavidan položaj. Zahvaljujem na odgovoru
  16. Moja obitelj je u vanknjižnom vlasništvu čestice zemlje. Vlasnik koji je upisan u vlasnički list se davno zamijenio za zemlju sa mojim djedom i imamo dokument koji to potvrđuje. Moj djed je kasnije prodao dio čestice trećoj osobi usmenim dogovorom. Dakle sada imamo situaciju da je dio čestice naš, a dio susjedov. Stanje čestice u zemljišniku nije usklađeno sa onim u katastru. Moja se obitelj sada želi upisati u vlasnički list, pa me zanima koje korake trebamo poduzeti i kojim redoslijedom? Moramo li ići u postupak zajedno sa susjedom ili možemo i bez njega i dali prvo treba sve ponovno premjeriti geodet pošto stanje nije usklađeno sa katastrom?
  17. Nažalost ne. Već je bilo i fizičkih sukoba i situacija koje su zahtijevale policijsku intervenciju.
  18. Poštovani. Krećem u postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice sudskim putem. S jedne strane je moja obitelj, sa druge dvoje rođaka. Problem je što ima oko 20 čestica različitih veličina, ukupne površine preko 10000 kvadrata. Odvjetniku sam predložio da napravi dva postupka. Jedan, u kojem će obuhvatiti česticu od 1500 kvadrata sa obiteljskom kućom na njoj jer nam je to ipak nekako najvažnije i drugi postupak koji bi obuhvatio ostale čestice zemljišta. Odvjetnik mi savjetuje da radi troškova vođenja dva postupka sve radimo kroz jedan postupak. Mene je strah da se postupak previše ne oduži radi same količine nekretnina. Molim za savjet.
  19. Poštovani, Molio bih savjet. Imam problem sa zemljištem koje je nacionalizirano 50-tih godina prošlog stoljeća i privedeno je svrsi, odnosno dio je gradskog parka i nalazi se u centru istog. Imamo dokument o nacionalizaciji iz 1952 godine, no moja obitelj kaže da nikada ništa nije plaćeno za zemljište. U katastru se kao vlasnik vodi grad. Međutim u zemljišniku na vlasničkom listu je upisana moja obitelj kao vlasnik i nema nikakvih drugih zabilježbi ili tereta. Zanima me dali je zemlja nacionalizirana ili postupak nije do kraja proveden? Tko je vlasnik? Kakvu mogućnost imam za povrat ili naknadu? Kome da se obratim.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija