Jump to content

legalist 5

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je legalist 5 objavio

  1. Koju su ti kaznenu odredbu stavili na obavijest o počinjenom prekršaju? Po ZSPC-u nisi počinio prekršaj (parkiranje) ovako postavljeni znak ne vrijedi za površinu na kojoj si bio parkiran, komunalni redar je vjerovatno stavio prekršajnu odredbu iz nekakve lokalne općinske uredbe tipa "zabrane parkiranja na plaži" ili sl.
  2. Ako je na otpusnoj dokumentaciji konstatacija da ste dana..... "datum, vrijeme i mjesto" doživjeli prometnu nesreću i zadobili ozlijede onda je propust liječnika što nije obavijestio policiju o nesreći, dakle niste bili vi u mogućnosti (fizički) provesti dužnu radnju. To vama ide u prilog u daljnjem sporu sa osiguravateljom. Imate specijalizirane odvjetnike koji se bave posljedicama prometnih nesreća, skupite svu dokumentaciju i borite se za svoja prava.
  3. Također u ZSPC-u čl. 175 st.1 tč.3 stoji: "Sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, dužan je o prometnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i sačekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid". Naravno da niste mogli sami obavijestiti policiju ako ste hospitalizirani, onda postoji čl. 179 st.1 gdje stoji: "Ako je zdravstvena ustanova obaviještena o prometnoj nesreći ili je primila na liječenje osobu ozlijeđenu u prometnoj nesreći, dužna je o tome odmah obavijestiti policijsku upravu, odnosno policijsku postaju na čijem se području dogodila prometna nesreća". Bitna je stvar da je kod takvih prometnih nesreća očevid obavezan i u sklopu istog provodi se alkotestiranje ili uzimanje krvi i urina poradi analize na alkohol. Liječnici to jako dobro znaju i prekršajno su odgovorni ako tako ne postupe i ne prijave saznanje o prometnoj nesreći sa ozlijeđenim osobama. Pogledajte na povijesti bolesti koji uzrok nastanka ozlijeda je liječnik naveo. Sve ovo vam pišem iz razloga što je osiguravajuća kuća u ugovor koji ste sklopili vjerovatno navela točan postupak obaveza korisnika osiguranja u slučaju nastanka prometne nesreće (naročito ako su kao posljedica nastale teške ozlijede), te ako su neki postupci preskočeni odštetni zahtjev će sa "velikom radošću" odbiti.
  4. U prometnoj nesreći kojoj je posljedica tjelesna ozljeda obavezno se vrši očevid. Liječnik koji je konstatirao teške tjelesne ozljede obvezan je obavijestiti policiju (ako ste mu rekli da je ozljeda nastala u PN). Treba pogledati u ugovor koji ste sklopili sa osiguravajućom kućom jer je visina naknade koju ostvarujete za teške tjelesne ozlijede puno viša od cijene popravka sitnica na limu, te je vjerovatni razlog za nepriznavanje odštetnog zahtjeva činjenica da policija nije očevidom utvrdila način nastanka PN i kao posljedicu zadobivene tjelesne ozlijede.
  5. Možete se odreći nasljedstva - onda se nasljedstvo dijeli na preostala 3 nasljednika. Ovim izbjegavate moguće dugove iza ostavitelja. Možete prihvatiti i ustupiti vaš dio jednom od nasljednika (stranaka u postupku ostavinske rasprave). Možete prihvatiti nasljedstvo i potom darovati ili prodati kome god hoćete. Ovim ste i prihvatili moguće dugove iza ostavitelja u visini vrijednosti naslijeđene imovine.
  6. Postoji li pisani trag o darovanju, oporuka? Ukoliko je navedena kuća najbitnija stvar o kojoj će se odlučivati na ostavinskoj raspravi, a nemate dokaz (vlasnički list) o vlasništvu kuće pok.oca ista neće biti uopće predmet ostavine. Bilo bi pametno odgoditi raspravu i obratiti se odvjetniku za savjet sa svom dokumentacijom koju imate. To će Vas u konačnici manje koštati od možebitnih daljnjih problema sa rodbinom ako strahujete od takvog daljnjeg razvoja situacije.
  7. Stvar dogovora...po zaključenju kupoprodaje potrebno je izvršiti upis prava vlasništva u zemljišne knjige, kao vlasnik nekretnine možete u kući primiti koga hoćete... ...mada ovo može dovesti do problema kada istekne dogovoreni rok za iseljenje.
  8. Ovdje imate skoro sve potrebno za kupoprodaju nekretnina. Javni bilježnik cca 150 kuna, takse za upis nekretnine u gruntovnicu 250 kuna. Od 01.01.2017.g. JB po službenoj dužnosti obavještava poreznu upravu o kupoprodaji pa tu još slijedi 5% poreza od vrijednosti nekretnine. ovjerite ugovor, čist račun-duga ljubav.
  9. 2/3 kazne je 666,67 kuna.Ta 1 lipa može u sustavu biti prikazana da kazna nije u cijelosti plaćena pa može biti daljnjih problema.
  10. Nema tu pravog (pravnog) odgovora, prvi JB je (ajmo reći ljudski i pošteno) naplatio ostavinu prema vrijednosti predmeta - zemljište bez objekta, a drugi JB Vas je oderao po maksimalnoj tarifi (i on to smatra ljudski i pošteno). Nažalost u nekakvom daljnjem sporenju i prigovorima predviđam 0% uspjeha jer će Vas eventualno angažiranje odvjetnika ili vještaka koštati, a ishod je upitan.
  11. Nažalost greška u koracima - da kuću niste spominjali naknada jb bi bila puno manja, a rješenje koje ste dobili potpuno isto. JB Vas je vjerovatno pitao koliko vrijedi izgrađena (neupisana) kuća i po tome odrezao sebi veću naknadu, a kuća naravno da nije spomenuta u Rješenju jer nije predmet ostavinskog postupka. Ne znam što bi ste dobili sa prigovorom na već izdano Rješenje obzirom da je isto vjerovatno pravilno napisano u smislu podataka o nasljednicima i omjeru naslijeđenih dijelova imovine.
  12. 1. Na Općinskom sudu podnijeti zahtjev za naknadno pronađenu imovinu, upisati broj Rješenja o nasljeđivanju od prethodne ostavinske rasprave tako da bi isti j.bilježnik dobio u rad ostavinsku jer je već upoznat s predmetom i ima ga u arhivi. 2. Ako su majka i njezina sestra jedini nasljednici na ostavinskoj raspravi mogu prihvatiti svoj dio naknadno pronađene imovine ili ga se odreći u nečiju korist. Dakle na novoj ostavinskoj raspravi ne vrijede prijašnja ustupanja ili odricanja od nasljedstva. Ako je nasljednik u nemogućnosti doći na ostavinsku raspravu, a prethodno je postignut dogovor o ustupanju vlasništva moguće je po primitku poziva za ostavinsku raspravu otići kod najbližeg j.bilježnika i sačiniti "Izjavu o odricanju od nasljedstva", trošak 50-tak kuna. 3. Cijena postupka zavisi od procijene vrijednosti naslijeđene imovine, više informacija imate na ovom linku http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=26529 Lp.
  13. Da to je dovoljno, u tri primjerka i predajte prigovor osobno, ili poštom s povratnicom samo paziti na rok.
  14. poštovani, -ukoliko smatrate da ste počinili prekršaj morate platiti 2/3 kazne u roku 8 dana, +troškovi. - ukoliko smatrate da niste odgovorni za prekršaj obvezno u roku podnesite prigovor Prekršajnom sudu na OPN putem policijske postaje koja Vam je izdala nalog.
  15. Pozdrav, na ostavinskoj raspravi naslijeđena je kuća(rješenje pravomoćno). U navedenoj kući nitko ne živi niti ju ne koristi, a računi se mjesecima gomilaju. Koji je ispravan način ulaska u posjed kuće obzirom da su ulazna vrata zaključana, a ključ je nedostupan(ključ ima stranka koja nije bila nasljednik u postupku ali ne želi dati ključ): provaliti i zamijeniti bravu? provaliti uz nazočnost npr. javnog bilježnika uz sastavljanje nekakvog zapisnika o stvarima koje se nalaze u kući? nešto drugo? Hvala na odgovorima.
  16. Sve 5, takav je zakon.... kad porastem želim biti javni bilježnik
  17. Da, morati ćemo sami prije rasprave skupiti što više podataka, ali svejedno na kraju priče može od nekuda doći neko iznenađenje. Očekivali smo od JB puno više u smislu prikupljanja pravovaljanih dokaza za zaključenje ostavine. Za cca 3500 kn posla od 2-3 sata odgovornost na JB je na kraju nikakva.
  18. To sam i mislio, hvala Vam na odgovoru.
  19. Toga nas je i strah... da li u tom pogledu ima nekakve pravne zaštite prije potpisivanja i prihvaćanja nasljedstva?
  20. Poštovani, hvala na odgovoru. Nije sporno da su nastali troškovi sahrane i to je ljudski platiti ako se već primi nekakvo nasljedstvo. Problem bi mogao nastati u vidu nekakvog ugovora, ovjerenog duga nastalog za života ili slično koji bi se "pojavio" nakon ostavinske rasprave pa se bojimo moguće tužbe. Da li je pravno moguće da se takvi dugovi pojave naknadno i stave na teret nasljednika?
  21. Poštovani, Umro mi je stric koji nije imao zakonske nasljednike u prvoj liniji. Prije smrti godinu dana zbog bolesti otišao je živjeti kod rođaka pokojne supruge koji ga je dao u dom za stare i nemoćne i dom se financirao iz stričeve mirovine (barem veći dio koliko nam je poznato). Koliko nam je poznato stric sa navedenom rođakom nije sklopio nikakav ugovor (dosmrtni, darovni ilisl.) osim što je rođak imao punomoć na stričev račun i dizao novac za podmirenje troškova. Nakon smrti strica njegov rođak je podmirio trošak sahrane (samoinicijativno bez ikakvog dogovora s zakonitim nasljednicima iz dakle druge linije). To mu nitko niti ne spori jer je stric bio specifična osoba koja nije htjela imati kontakt sa svojim isto sada pokojnim bratom i sestrom. Dakle nekakvih točnih računa o eventualnim troškovima koje je stričev rođak (koji nije nasljednik) imao vezano za skrb i stričevu sahranu nama nisu poznati niti ih možemo saznati. Potom stričev rođak (dakle on nije nasljednik i javni bilježnik koji vodi ostavinski postupak kaže da „ne zna“ zašto) pokreće zahtjev za ostavinsku raspravu na koju se pozivaju nasljednici kojima je poznata samo kuća koju je stric posjedovao i drugi nikakvi podaci o stanju računa, dugova, mogućih kredita. Na vl.listu navedene kuće piše da „tereta nema“ niti su navedene nikakve zabilježbe. Po saznanjima navedeni rođak ima namjeru po završetku ostavinske rasprave tužiti nasljednike za trošak koji je imao vezano za skrb prema stricu i njegovu sahranu. Pitanje glasi: da li je ikako pravno moguće saznati(drugačije na lijep način ne može) koliki je stričev dug prema navedenom rođaku? Da li se takav mogući dug ili bilo koji drugi dug ili potraživanja od trećih osoba mora iskazati na samoj ostavinskoj raspravi i navesti na rješenju on asljeđivanju? Dio oko odricanja od nasljedstva nam je poznati o tome da se dug plaća do visine nasljedstva, ali isto tako ako se nasljedstvo prihvati potrebno je platiti porez i neke druge dadžbine. Unaprijed hvala na odgovoru i isprika na podužem postu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija