Jump to content

Jana777

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani! Zanima me što zakon u RH propisuje o maksimalnoj dozvoljenoj visini uličnog zida koji omeđuje posjed/dvorište privatne kuče. Znam da ogradni zid može biti max. 1.60m od zaravnatog i konačnog tla, ali odnosi li se to isto i na 'ulični zid' koji je sagrađen prema cesti ili ne? Zahvaljujem na odgovorima.
  2. Poštovani! Dali ste mi vrlo vrijedne informacije. Hvala Vam puno na pomoći. S poštovanjem.
  3. Poštovani! Zahvaljujem na promptnom odgovoru. Točno ste detektirali da otac zavlači. Ne dolazi na rasprave, a kad dođe zna biti u vidno alkoholiziranom stanju. Sve to vidi sutkinja, ali se ročišta ili svejedno provedu ili se odgađaju. Citirao sam ovaj dio stoga što mislim da možda nisam naveo da se radi samo o sporu o uzdržavanju. Brakorazvodna parnica mojih roditelja rješena je na prvom ročištu i nitko nije tražio niti spominjao bračnu stečevinu. U svezi ušteđevine kao dokaz priložio sam dvije štedne knjižice, jedna na ime djeda (po majci) na kojoj se nalazi 80% spornih sredstava, a druga na zaporku (oko 20% iznosa). Mami i meni jednostavno više nije jasno što nam je dalje činiti. Također smo pod dojmom da sutkinju slučaj zamara te da je sve manje angažirana, taj dojam proizlazi iz zapisnika sa ročišta i čestih odgoda (svaka tri mjeseca novo ročište). Bi li bilo mudro tražiti novog suca (koje bi bile posljedice)? Hvala, s poštovanjem.
  4. Poštovani! Molio bih savjet i pomoć u svezi sudskog spora u kojem se trenutno nalazim. Nažalost, morao sam tužiti vlastitog oca za uzdržavanje. Imam 22 godine, redoviti sam student i ispunjavam sve svoje studentske obaveze. Moji roditelji su se rastali prije 4 godine (razlog rastave je bio psihičko i fizičko zlostavljanje mene i moje majke od strane mog oca, za što je i pravomočno osuđen). Živim s mamom koje je u mirovini koja iznosi 3800kn. Tom mirovinom se podmiruju svi naši životni troškovi (režije, hrana, odjeća, higijenske potrepštine, održavanje doma itd.) kao i moji studentski troškovi (knjige, hrana, prijevoz, internet/računalo i ostale razne pristojbe vezane uz studiranje i život). Otac živi negdje u Hrvatskom Zagorju, posve je nezainteresiran za mene. U mirovini je koja iznosi oko 7000kn, dobiva invalidninu od oko 250kn, ima braniteljske dionice vrijedne oko 70000kn i dvije vikendice te dio obiteljskog nasljedstva u Slavoniji (dio kuće, šumu i nekoliko oranica). Sudski spor traje već oko 4 godine i ne nazire se kraj. Problem je potpuno ekonomsko i psihičko iscrpljivanje mene i moje majke. Od nas se stalno traže neki dokazi o ušteđevini koju su majci poklonili moj djed i baka (po majci). Dostavili smo sudu dvije štedne knjižice ovjerene kod javnog bilježnika, s time da je jedna knjižica na ime moga djeda, a druga je na zaporku. Moj otac tvrdi da nema obvezu uzdržavati me iako tokom braka za mene nije izdvajao praktički ništa, za sve se brinuli moja majka, djed i baka dok se otac opijao po birtijama. Također svojata dio ušteđevine te tvrdi da je uplatio oko pola iznosa što nije istina. Sud niti u jednom trenutku nije od njega tražio dokaz za tu tvrdnju, a od nas su zahtjevali hrpu dokumenata. Sutkinja mi je odredila određen iznos za alimentaciju ali je na očevu žalbu drugostupanjski sud vratio sve na početak dok se ne utvrdi porijeklo te ušteđevine. Zbog gore navedenog na koncu ispada pred sudom da je naša riječ protiv njegove, iako smo mi priložili pregršt dokaza (čak je i djed koji ima +90 godina svjedočio). Kao mladom čovjeku koji se želi obrazovati i ostati u Hrvatskoj, vrlo sam obeshrabren i razočaran hrvatskim pravosuđem. Molim vas da mi pomognete/kažete što da napravim? Zahvaljujem s poštovanjem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija