Jump to content

coffee

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je coffee objavio

  1. Poštovani, Imam dugogodišnji problem sa susjedovim stablima koja su visoka petnaestak metara, a debla su im udaljena cca pola metra od međe. Već sam vas molio za savjet, ali nažalost do sada nisam uspio riješiti problem. Prije nego li dozvolim noćnim klimatskim promjenama utjecaj na ta stabla, zanima me slijedeće. Znam da mi dio grana koje se nalaze unutar našeg terena, korijenja, smole i smeća s tih stabala, iako ih nisam želio niti posadio, nažalost pripada. Moje pitanje je slijedeće. Kada nema vjetra dio njih ima vrh koji se nalazi iznad našeg terena cca metar od vrha, međutim kada zapuše jak vjetar to je cca četiri do pet metara i tada nam izrazito ugrožavaju imovinu. Pretpostavljam da taj dio tada pripada nama, a ne više susjedu. Naravno, neću zvati ljude da režu stabla po nevremenu, pa me zanima imam li pravo skratiti stablo u toj mjeri i kako dokazati da je odrezan dio stabla koji je bio iznad našeg terena. Lijep pozdrav Coffee
  2. Zahvaljujem na zaista brzom odgovoru, ali ujedno molim pojašnjenje značenja "po povratku na rad". Znači li to da je najprije potrebno raditi određeni period da bi se mogao koristiti g.o. ili već prvi slijedeći dan nakon bolovanja može biti dan godišnjeg odmora.
  3. Poštovani, Supruga je tridesetak godina u stalnom radnom odnosu kod istog poslodavca. Od sredine 2015. godine je neprekidno na bolovanju, te nije koristila godišnji odmor za 2015, 2016 i ovu godinu. Zanima me ima li pravo iskoristiti godišnji iz 2015 ili eventualno dobiti isplatu za taj period i do kada mora iskoristiti godišnji iz 2016.
  4. Kad bi bar i drugi bili brzi kao vi. Ako sam dobro razumio moguće je da slijedećih godinu dana nitko ne obavi tehnički pregled i da nakon dvanaest mjeseci dobijem zahtjev za nadopunu predmeta te da sve bude u roku.
  5. Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru. Jasno mi je da se uporabna dozvola treba izdati u roku osam dana od obavljenoga tehničkog pregleda koji se treba obaviti u roku od 15 dana od primitka urednog zahtjeva. Moje je pitanje bilo postoji li rok u kojem nadležni ured, prije izlaska na teren, može vratiti zahtjev s obrazloženjem da je nepotpun. Ako rok postoji i nije ispoštovan, znači li to da automatizmom mogu očekivati dobivanje uporabne dozvole ili sam trebao pretpostaviti da se predmet ipak negdje zagubio, premda sam u više navrata osobno kontaktirao ured u kom je predmet, pa ću morati ponoviti cijeli postupak kako bi se formalno poštivali svi rokovi? U konkretnom slučaju izvođač je gradio objekt prema projektu i uz pravovremenu najavu početka građenja.
  6. Poštovani, Predao sam zahtjev za izdavanje uporabne dozvole za pomoćnu zgradu (glavna zgrada ima uporabnu dozvolu), pa me zanima postoji li rok u kojem nadležni ured može vratiti zahtjev zbog toga što je nepotpun i kako postupa ako je taj rok prošao, a zahtjev nije odbijen? Koji je rok za izdavanje uporabne dozvole i što ako ona nije izdana u roku? S poštovanjem Coffee
  7. Pokušao sam još jednom razgovarati sa susjedima i začudo možda se uskoro nešto promjeni u njihovom razmišljanju. Stekao sam takav dojam. Ipak, da ne bi bilo sve tako jednostavno, imam još jedan problem sa stablima na drugoj lokaciji. Priča je slijedeća. Susjed s južne strane ima ravan teren koji je od našeg odijeljen zidom visine cca 2,5 - 3 metra. Naš je teren na laganoj kosini i u cijelosti je minimalno 3 metra iznad susjedovog, pa imamo lijep pogled u daljinu, a kamoli ne na susjedov teren (to me ni najmanje ne zanima). Dakle, na udaljenosti od cca 1,5 metar od zida susjed je prije nekoliko godina posadio 10-15 borova želeći očito spriječiti eventualne naše poglede k njemu. Time bi nam, kad stabla narastu, u cijelosti oduzeo pogled na južnu stranu. Odmah nakon što je to napravio u jednom razgovoru sam mu napomenuo da će stabla jednoga dana narasti toliko da će nama početi zaklanjati pogled. Sada su stabla dosegla visinu cca 5 metara, dakle 2-2,5 iznad visine zida, ali još nisu toliko razvijena da bi se međusobno spojila granama i time zapriječila pogled. To je maksimalna visina koju sam spreman tolerirati, pa me zanima što kaže zakon po pitanju ovakvog oduzimanja pogleda i stvaranja sjene na našem terenu. Znam da su i tamo mogući tragovi klimatskih promjena, ali volio bi ih izbjeći ukoliko je moguće.
  8. Zahvaljujem na odgovoru. Nažalost nemam dokaza o šteti iako joj je susjed svjedočio. Također ne mogu dokazati niti izmaklu dobit zbog nedolaska gostiju. Na forumu sam pročitao da je u nekom sporu za stablo korišten termin "opasna stvar". Što to znači u ovom slučaju? Što konkretno u financijskom smislu znači dobiti tužbu i kaznenu prijavu, jer čovjeku nakon toliko godina maltretiranja i nerazumjevanja zaista može puknut film, pa da na koncu napravi ono što ni u snu nije mislio. Prije nekoliko mjeseci sam zamolio čudne noćne kemikalije koje ste spomenuli, da još malo zaobilaze ovo područje, jer se bojim da bi njihova posjeta mogla izazvati rušenje biljaka na neki krov.
  9. Poštovani, Pročitao sam dosadašnje postove na ovu temu, ali imam još nekoliko pitanja vezana uz temu. Dakle, iza naše kuće, koju koristimo za iznajmljivanje turistima, nalazi se popločeni prostor za parkiranje automobila. Jedna strana tog "parkinga" se nalazi uz ogradu koja dijeli naš i susjedov (vikendaš) teren, sa čije se strane nalaze stabla borova i čempresa. Debla tih stabala su na udaljenosti cca 50cm od međe i normalno da grane prelaze na naš teren i po 6 metara. Susjed se složio da porežemo grane koje smetaju, a on će nam refundirati troškove. To smo i učinili prije nekoliko godina na dijelu grana koje su nam najviše smetale. Susjed nije ništa refundirao, ali nema veze. U međuvremenu su i druga stabla narasla, ali oni nisu spremni učiniti ništa da bi riješili probleme koje su nam izazvali. Nedavno je puhao vrlo jak vjetar i bojao sam se da se jedan petnaestak metara visok čempres ne sruši na aute i krov kuće. U kontekstu dosadašnjih odgovora na ovu temu, zanima me slijedeće 1. Kako se mogu riješiti prava na grane i korijenje susjedovih stabala za čije rezanje ne želim izdvajati novac, organizirati prijevoz i zbrinjavanje otpada. Što mogu učiniti kada mi gost kaže da mu je auto pun iglica, a krov pun na suncu zapečene ljepljive borove smole i da zbog toga više ne želi dolaziti. Moram li uvijek samo mirno pometati iglice i češere, mjenjati oštećene dijelove popločenog "parkinga" itd. 2. Je li mi kao dobrom susjedu koji godinama trpi nametnute obveze i troškove ipak jednostavnije i jeftinije porezat sva stabla i na taj način riješiti problem. Zanima me koliku bi odštetu u tom slučaju susjed mogao tražiti. Lp, Coffee
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija