Jump to content

MarkCro

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani zanima me jedna kratka informacija i molim vas ako mi možete pomoći. Nadalje radi se o mojoj baki koja je poveće starosti, te je ona sama napisala oporuku što će se dešavati sa njenom imovinom i novčanim sredstvima kada umre, te kome šta pripada. Oporuku je samo ona potpisala i stavila u kuvertu, te da se ne dira dok je ona živa. Mene zanima sljedeće. Dal je ta oporuka pravovaljana s obzirom da nije ovjerena ni od strane odvjetnika ili javnog bilježnika? Ili ta oporuka tako napisana i ne ovjerena zapravo nema nikakvu pravnu težinu? Također u slučaju da je treba ovjeriti, dal se to radi kod odvjetnika? ili može se i kod javnoga bilježnika? Dal se tako ovjerena oporuka može sudski osporiti? Unaprijed hvala vam.
  2. Razumijem. Puno vam hvala na ovim vašim savjetima, puno ste mi pomogli i sada su mi jasni sljedeći koraci. Zelim vam ugodne Uskršnje blagdane, vama i vašim ukučanima.
  3. Aha jasno mi je. Šta ako dotična osoba potpiše izjavu (ako takvo nešto postoji), gdje izjavljuje da se odriče bilo kakvih imovinskih prava unutar te obitelji, te se ta njegova izjava ovjeri pravnim putem kod bilježnika ili odvjetnika uz potpis i prisustvo dvaju sinova, majke i te osobe? Dal postoji i takva solucija u pravnome smislu?
  4. Tako je. Osoba koja živi s majkom je vanbračni drug.
  5. Poštovani zanima me jedan imovinski pravni savjet u vezi sljedeće situacije. Kakvoga prava ili dal uopće ikakvoga prava ima osoba u suživotu, u ovome slučaju s mojoj majkom, na kuću koja je u vlasništvu moje majke, a u testamentu piše da nakon njene smrti prelazi na vlasništvo sinovima? Dal dotična osoba ima pravo zatražiti ikakva prava na dio kuće, s obzirom da je suživot unutar toga objekta bez braka? U slučaju da ima pravo zatražiti dio kuće, zanima me kako to spriječiti pravno? Dal je dovoljno prepisati unutar testamenta sve na sinove, ili je potrebno kod javnoga bilježnika ovjeriti izjavu gdje se osoba odriče bilo kakvih prava na imovinu? Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija