Jump to content

working_class_pero

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Firma X uplacuje novac na racun nase firme. S tim novcem trebamo isplatiti stranca s kojim suradjujemo. Zanima me na koji nacin da to izvedemo, a da stranac dobije sto veci iznos? Kakav ugovor da potpisemo s njime? Koliko poreza ce on platiti u svojoj drzavi, to je manje bitno. Inace je iz Nizozemske. Ažurirano Da li je ovo istina? Zasto stranac mora placati kod nas mirovinsko i zdrastveno ako je drzavljanin druge drzave i ne stanuje u Hrvatskoj? "Ako poduzetnik honorarno angažira strane državljane, što je danas česti slučaj, osobito u uvjetima poslovnih odnosa koji se sklapaju i isporučuju pu*tem interneta, tada je porezno postupanje zapravo isto: i za strance je potrebno za ugovore o djelu platiti doprinos za mi*rovinsko i zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, a plaća se i porez na dohodak po istoj stopi od 25%, kao i za naše državlja*ne, a prirez se ne plaća. Stranac k tome treba pret*hodno pribaviti hrvatski po*rezni broj - OIB. Da bi to mo*gao, treba osobno pristupiti u poreznu upravu ili na pravni način ovlastiti nekoga da to učini u njegovo ime. Za isplatu autorskog honorara strancu vrijede ista pravila što se tiče poreza, a doprinosi se ionako ne plaćaju. Postoji mogućnost da na posebnoj tiskanici kakvu traži naša porezna uprava stranac dostavi potvrdu svojeg miro*vin*skog zavoda (iz strane dr*žave) da je pripadnik njihovog sustava mirovinskog osigura*nja. Ukoliko s tom državom Hrvatska ima sklopljen ugovor iz područja mirovinskog osiguranja - isplatitelj (poduzetnik) neće morati platiti doprinose, već samo porez. Međutim, dok takvu potvrdu ne posjeduje, poduzetnik ne smije preskočiti plaćanje doprinosa."
  2. Pozdrav! Situacija je slijedeca, ja imam poduzece, a kolega s kojim suradjujem nema. On je iz Nizozemske. Aplikacije se prodaju preko trgovine, izdavac meni kao poduzecu salje nas dio zarade ( nisam jos siguran da li je moguce da nam salju odvojeno ). Pitanje je slijedece : ako imamo definirano da je njegovih 50% zarade i recimo ukupno zaradimo $50.000, kada mu budem slao tih $25.000, da li cu na to trebati platiti porez? Buduci da ce on primiti taj novac u Nizozemskoj, pretpostavljam dace on morati jos platiti dodatnih x posto zbog toga. Hvala unaprijed.
  3. Planiram otvoriti sada firmu i provoditi sve zakonski, ali unatrag par godina, primao sam povremeno novac iz inozemstva na tekuci racun, bez ikakvih papira i ugovora. Taj novac nikada nije prijavljen poreznoj. Napravio sam ogromnu gresku sto se nisam dovoljno informirao na vrijeme i shvacam da cu morati skupo platiti posljedice. Mislio sam da zarada treba prijeci iznad 200.000kn godisnje da bi uopce morao vracati nesto, a sada nemam trenutno novaca da vratim sav taj neplaceni porez. Par pitanja: 1) Da li ce otvaranje firme povecati interes u moje financije, hoce li to rezultirati da oni pronadju taj dug prije nego sto to meni odgovara tj. prije nego sto sakupim dovoljno novca da to mogu platiti? 2) Da li ce taj dug automatski odbiti od temeljnog kapitala poduzeca ciji sam vlasnik sto bi rezultiralo propadanjem poduzeca? 3) U slucaju da pronadju nesto, da li cu biti obavjesten pismenim putem ili ce mi prvo doci policija kucati na vrata? 4) Koji je uobicajeni rok za vracanje tog duga nakon sto dobijem obavijestenje? 5) Nakon sto sakupim dovoljno novaca da vratim taj porez unatrag par godina, kako da to uopce prijavim i kakve ce biti posljedice? Hvala puno! :tuzan:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija