Jump to content

dulbamboocha

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dulbamboocha objavio

  1. Pozdrav svima. Imam otvoren paušalni obrt za web dizajn usluge i oglase na mojim portalima, nisam u sustavu PDV-a i naplatu svojih usluga vršim isključivo transakcijskim putem tj. uplatom na žiro račun obrta. Htio bih svoje usluge objavljivanja oglasa na portalima proširiti i na Srbiju tj. napraviti portal za oglase prilagođen za njih. Interesira me u kojoj valuti da postavim cjenik, da li u dinarima ili u eurima? Odnosno da li mogu primati uplate na žiro račun obrta u drugoj valuti osim naših kuna? Najlogičnije bi mi bilo da eventualni klijenti mogu platiti u svojoj valuti tj. u dinarima, da ne moraju pretvarati dinare u eure ili u kune, ali ne znam kako to ide za poreznu, ne bih želio da budem u nekom poreznom prekršaju ili sl. Molim za savjet. Hvala unaprijed svima
  2. Ruby_Danderfluff, vidim da ste u odgovoru stavili link na tekst 'ovoj odluci', ali nešto ne valja, prazan je, pa Vas molim ako možete da objavite novi da pročitam. Hvala!
  3. Ok, i hoću.Hvala puno na odgovoru
  4. Obrt (paušalni) mi je registriran 01.12.2018.godine i kao novootvoreni obrtnik oslobođen sam plaćanja komorskog doprinosa za prvu godinu rada. E sad, knjigovođa mi je rekao da, pošto smo ušli u novu 2019. godinu i bez obzira što radim tek mjesec dana, da bih trebao početi plaćati komorski doprinos jer, kako oni tvrde, oslobođenje od plaćanja komorskog doprinosa vrijedilo je samo za tu godinu u kojoj sam registrirao obrt. Pa sam sad zbunjen jer mi svi kažu da knjigovođa nije u pravu (a i čini mi se da pojma nemaju ni o čemu). Pa molim sve koji su upućeni u problematiku da mi odgovore da li sam oslobođen plaćanja tog komorskog doprinosa samo do kraja te 2018.godine (znači bukvalno mjesec dana) ili do 01.12.2019. godine kada mi ističe puna godina dana rada. Hvala unaprijed svima na odgovoru!
  5. Obrt (paušalni) mi je registriran 01.01.2018.godine i kao novootvoreni obrtnik oslobođen sam plaćanja komorskog doprinosa za prvu godinu rada. E sad, da li sam oslobođen plaćanja tog komorskog doprinosa samo do kraja te 2018.godine (znači bukvalno mjesec dana) ili do 01.12.2019. godine. Neki mi kažu ovako, a neki onako pa molim da mi to netko tko zna razjasni. Hvala unaprijed svima na odgovoru!
  6. Sve najbolje svima u 2019! Ja sam poslao upit Ministarstvu rada i mirovinskog sustava vezano za moj gore navedeni problem i rekli su da ne podliježem zakonu o zaštiti na radu, a ne moram ni obavkljati kojekakva ispitivanja prostora. Evo točne prepiske e-mailova između njih i mene pa možda nekome pomogne: Poštovani, upravo sam otvorio paušalni obrt kao samozaposlena osoba. Djelatnost mog paušalnog obrta je web dizajn i internet oglašavanje, a prostor u kom obavljam obrt i koji je i sjedište obrta je u mom vlasništvu (prostor je u dvorištu moje kuće, moja bivša momačka soba u kojoj bi bilo samo računalo i printer). Samozaposlena sam osoba preko mjere HZZ-a za samozapošljavanje, dakle, nemam nijednog radnika, a niti planiram imati. Knjigovođa mi je rekao, ali nije 100% siguran u to, da bih trebao napraviti ispitivanje električnih instalacija prostora. Pa ako je ikako moguće da mi odgovorite da li ja kao samozaposlena osoba moram obaviti ispitivanje električnih instalacija za prostor u sklopu moje kuće i za takvu djelatnost? U prilogu vam dostavljam odgovor vašeg ministarstva za istu tematiku, ali je iz 2014.g. Hvala vam unaprijed na odgovoru! Poštovani, Nastavno na Vaš upit, kada fizičke osobe kao vlasnici obrta sami obavljaju poslove te za njih ne obavljaju poslove radnici ni osobe na radu, iste nisu obvezne primjenjivati odredbe Zakona o zaštiti na radu i propise donesene na temelju njega, budući da se ne smatraju poslodavcem u smislu odredbe članka 3. stavka 1. podstavka 15. Zakona o zaštiti na radu („Narodne novine“, broj 71/14, 118/14, 94/18 i 96/18; u nastavku: Zakon), tj. u navedenom slučaju ne postoji odnos poslodavac – radnik odnosno osoba na radu. Odredba članka 4. stavak 2. Zakona propisuje da se odredbe iz ovog Zakona ne odnose na obrtnika koji obrt obavlja sam kao niti na poslodavca kojeg zastupa jedna fizička osoba koja je ujedno i jedini radnik kod poslodavca, osim kada za njih obavljaju određene aktivnosti osobe na radu. Slijedom navedenog, na Vas se ne primjenjuju odredbe navedenog Zakona te niste obvezni ispitivati sredstva rada, odnosno električne instalacije u radnom prostoru. S poštovanjem, KABINET MINISTRA Ulica grada Vukovara 78 HR – 10000 Zagreb tel: +385 1 6106 727, 6106 310 fax: +385 1 6109 300 web: www.mrms.hr
  7. Hvala puno na odgovoru! Svi smo članovi HGU-a, ali smo, naravno, kao i svi ostali lokalni bendovi radili bez ugovora jer kad bismo državi dali njen dio nama ne bi ostalo ništa. I da, tu bi na kraju bilo njegova riječ protiv naše tako da ćemo na kraju ipak odustati od svega, ali nema veze, nek mu je sa srećom. Ali u životu nisam sreo tako pokvarenu i lošu osobu, u duši je pokvaren i teški materijalista, osoba kao iz filmova, sa dva lica, šarmantan i zanimljiv, a u isto vrijeme samo gleda gdje će i kako nekoga prevariti, mislim da bi stvarno bio u stanju i svoju mamu i tatu prodati za kunu da može. I tek smo na kraju svega čuli priče da smo mi dobro i prošli jer je nekog čovjeka poljoprivrednika zavrnio za 10-tak hiljada €, čovjek ga je ganjao godinama, na kraju je odustao jer nije imao više živaca, a nije htio u zatvor zbog jedne budale. U svakom slučaju hvala puno na odgovoru!
  8. To nije nikad bio poslovni prostor već samo stambeni, u čijem sklopu imam i opremljeno kupatilo sa plinskim instalacijama. Znači bez obzira da li mi prostor, gdje držim računalo bilo u dnevnoj sobi ili u nusprostoriji u dvorištu, za taj prostor moram napraviti ateste, jel tako? Malo glupo po meni, ali šta da se radi. Hvala puno na odgovorima!
  9. Imam jedno pitanje. Upravo sam otvorio obrt, djelatnost mog obrta je web dizajn i internet oglašavanje, a poslovni prostor u kom obavljam obrt i koji je i sjedište obrta je u mom vlasništvu (poslovni prostor je u dvorištu kuće u kojoj živim, jedna od nusprostorija). Samozaposlena sam osoba preko mjere HZZ-a za samozapošljavanje, dakle, nemam nijednog radnika. Da li moram napraviti nekakav elaborat ispitivanja prostora i procjenu rizika od strane ovlaštene tvrtke? I da li podliježem zakonu o zaštiti na radu? Hvala unaprijed!
  10. Pozdrav svima i unaprijed se svima zahvaljujem za odgovore. Nas cetvorica smo glazbenici i imali smo bend. Od svirki smo uspjeli zajednicki kupiti kombi u vrijednosti od cca 6000€ koji smo, naravno, morali prepisati na nekog od nas i stavili smo ga na pjevaca. Nedavno smo pjevaca izbacili iz benda jer smo ga uhvatili u kradji baksisa i on je taj nas kombi uzeo sebi iako smo mu mi nudili da mu isplatimo njegov dio. Sad ne znam da li nas trojica imamo ikakve pravne osnove da ga tuzimo za pravednu diobu tog kombija. Kazem, kombi se vodi na njemu, a novac koji smo dali za kombi je isao iz naseg zajednickog fonda od benda, ali nemamo nikakvih dokaza da smo svi ravnopravno ucestvovali u kupnji. Svaki savjet je dobrodosao. Jos jednom hvala svima!
  11. Hvala puno na odgovoru! Sve mi je sad puno jasnije. Što se tiče zloupotrebe kreditnih kartica, tu bih bio miran jer jedini način plaćanja bi bio putem opće uplatnice ili internet bankarstvom.
  12. Otvaram obrt za oglase koji bi se objavljivali na mojoj web stranici, konkretno - objavljivanje osmrtnica. E sad, šta ja tj.moj obrt, kao vlasnik te web stranice, moram obavezno imati okačeno na njoj gledano s pravne i zakonske strane da bi sve bilo po propisima? Znam za neke stvari tj. osnovne podatke kao što su ime i sjedište obrta, cijena i sl. Ali da li moram imati neke uvjete poslovanja, uvjete korištenja, neke akte i sl. Ako da, da li to moram ovjeriti kod javnog bilježnika? Što je sa GDPR uredbom? Da li moram nešto i u vezi toga napraviti? I još nešto. Negdje sam još čitao da kompjuter koji je u vlasništvu tog mog obrta mora imati obavezno instaliran antivirusni program što je po meni glupo jer do korisnika je da li će on riskirati da izgubi eventualno svoje podatke ili ne. Pa me zanima da li je to točno, da moram imati antivirusnu zaštitu? Hvala unaprijed na odgovoru!
  13. Hvala vam puno na odgovoru! Ali čitao sam nešto o tome da se računi izdani na papiru, skenirani i poslani elektroničkom poštom, ne smatraju računima u smislu Zakona o PDV-u, ako se nekom od metoda poslovne kontrole ne osigurava njihova vjerodostojnost podrijetla, cjelovitost sadržaja i čitljivost što god to značilo...
  14. Poštovani, u postupku sam otvaranja paušalnog obrta preko mjere samozapošljavanja za usluge oglašavanja kao što je npr.Njuškalo, znači oglasi na mojoj web stranici koji bi se naplaćivali. Radio bezgotovinski, znači samo uplate na račun obrta tako da mi ne treba fiskalna blagajna. E sad, primjer: klijent želi da mu objavim oglas na toj mojoj web stranici, znači on putem opće uplatnice ili putem internet bankarstva uplati na račun obrta novac za taj oglas i ja taj oglas objavim. Pa me zanima da li mogu e-mailom ili sl. putem klijentu ispostaviti račun uplate za oglas i na koji način da bi taj račun bio pravovaljan? Da li je dovoljno samo da račun skeniram i pošaljem putem e-maila da bi on bio pravovaljan? Nešto sam čitao da može biti i bez potpisa i pečata (samo uslužni obrti kao što je moj), pročešljao cijeli google, ali nigdje precizno nije navedeno šta i kako osim za e-račune. Hvala unaprijed!
  15. Poštovani, nisam siguran da sam pogodio pravo mjesto foruma, ali nemojte mi zamjeriti ako sam promašio. Molim vas da mi objasnite kome se obratiti kako bih prijavio glazbenike koji dolaze iz Srbije i sviraju svatove i slične zabave u Vukovaru i okolici, a pri tom znam da nemaju nikakve dozvole za rad niti potrebne ugovore, i idu znatno ispod cijene i tako nama glazbenicima koji uredno plaćamo sve poreze i dugove prema državi stvaraju velike probleme i štetu. Većina nas nije željela da dođe do ovakvog postupka od naše strane, upozorili smo ih da nabave radne dozvole i ugovore,ali oni se uopće ne osvrću na to, čak nam se i podsmjevaju. Slijedeći tjedan 'opet' sviraju neku zabavu ovdje u Vukovaru pa me zanima postupak kako i koga poslati na lice mjesta da stanu na kraj tom radu na crno. Hvala unaprijed
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija