Jump to content

cappy1

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Svi smo izjavili da prihvaćamo svoje dijelove i ustupamo ih mojoj majci. Znači u prvom slučaju kada je moja majka dijelove dobila od mene kao kćeri i od svoje unuke, ipak ne bi trebala uopće platiti porez ili samo na moj dio, a na dio koji je dobila od unuke treba platiti ?
  2. U onom prvom slučaju bili smo nasljednice još ja i moja nećakinja ( kćer moje pokojne sestre ), znači u odnosu na ostaviteljicu mi smo bile unuka i praunuka i svoje smo dijelove ustupile mojoj majci ( snahi ostaviteljice ). Jel to znači da je ona da te dijelove onda dužna platiti porez? U ovom drugom slučaju, mi smo praunuka i prapraunuka ostavitelja, a jedan dio je nasljedio i bratić mog oca koji je svoj dio isto ustupio mojoj mami.
  3. Iskreno, nisam znala da bi to mijenjalo stvari da ide na mene, a i bilo je još sudionika kojima je bilo draže ustupiti svoj dio mojoj mami nego meni, tako sam i ja onda svoj dio isto ustupila njoj. Hvala još jednom.
  4. Na moju žalbu, o kojoj smo razgovarali prije točno godinu dana, još nikada nije došao odgovor. Sada imam slučaj da je mami došlo rješenje o porezu na nekretnine koje je u međuvremenu nasljedila od suprugovog dede, da li bi mogla pisati žalbu da i u ovom slučaju nije dužna platiti porez jer je do nasljedstva došla preko svog supruga koji je umro prije 3 godine a njegov deda je umro 1944.g. Unaprijed zahvaljujem.
  5. Hvala puno. Smatrate da članke Zakona o nasljeđivanju ne trebam nigdje navoditi ?
  6. Budući je od porezne stiglo rješenje u kome kaže da mama mora platiti porez na dio koji je glasio na njenu svekrvu, napisat ću žalbu. Ima li neka službena verzija žalbe ili jednostavno u tekstu napišem da po čl. 129 i 131. Zakon o nasljeđivanju smatramo da bi trebala biti oslobođena plaćanja poreza?
  7. Prilikom upisa u gruntovnu nastao je problem, kažu da će napraviti predbilježbu ali ne i uknjižbu jer da u ugovoru u čl.1 gdje sam ja samo navela brojeve čestica i ukupnu površinu zemlje koja se daruje, treba pisati sve kao u vlasničkom listu, po svakoj čestici točan opis i kvadrati te rečenica da se prenosi cijeli suvlasnički dio. Kažu da napravimo samo aneks ugovora. Budući je gđa nešto bolesna bojim se hoću li taj aneks sročiti kako treba, da ne bi gđu. i treći put vukla k jb. Ima možda netko šprancu nekakvog aneksa ugovora o darovanju po kome bi se mogla voditi? Ažurirano
  8. Riječ je o komadu zemlje koja u gruntovnici glasi 1/2 na pokojnog pradjeda, a 1/2 na vlasnicu susjedne parcele, koja se ne smatra vlasnicom( nitko ne zna kako i kada je to upisano na njeno ime ), a u katastru zemlja u cijelosti se vodi na mog pokojnog tatu. Spomenuta gđa susjeda napravila je sa mnom ugovor o darovanju te bi se za taj dio ja htjela upisati u gruntovnu, no pitam se hoću li to uspjeti ili će biti problem to što gđa nije upisana i u katastru za taj dio.
  9. Kao sto sam se i bojala, u gruntovnoj nisu htjeli postupiti na nacin koji ste ovdje preporucili, kao da taj clanak ne vrijedi u ovom slucaju itd, itd.Znate kako je,ne mozes se s rogatim bosti.Traze da donesem smrtni list te osobe, kao da je moguce da je zena koja je 1923.potpisala ugovor danas ziva.Kako nitko nema pojma tko je je ta osoba, uspjela sam u maticno uredu dobiti nekakav smrtni list,poluprazan, samo s imenom i datumom rodenja(nemam pojma da li je to ta zena),pa cu im to odnjeti.Vidjet cu dalje rasplet situacije.
  10. Aha, hvala puno. Krećemo slijedeći tjedan u rješavanje toga.
  11. Mislite da se taj članak može primijeniti u mom slučaju budući da spominje riječ "hipoteka" a kod mene se radi o nekakvom ugovoru o uzdržavanju?
  12. Hvala vam. Ta ostavinska je bila prije 2 godine, budući da tada nismo predali obrazac za prijavu prometa nekretnina, sada nam je došla obavijest od porezne da ga trebamo predati i kada sam kontaktirala tamo njihovu djelatnicu jer nisam bila sigurna kako popuniti neke rubrike, gđa mi je komentirala kako će mama trebati platiti porez jer kao snaha pokojnice ne može biti oslobođena plaćanja, tako da je za očekivati da će porez obračunati. No valjda se ima pravo na žalbu u kojoj bi se mi pozvali na nasljednu transmisiju, ako Vam nije problem samo u kojem Zakonu se o tome piše da se imam na što pozvati.
  13. Budući da je u jednom postupku provedena ostavinska za moga oca i njegovu majku, a moju baku, koja je umrla 1998.g. a za koju ostavinska nije provedena ( ne znam čijom krivnjom), nekretnine su pripale mojoj majci, dakle supruzi, tj. snahi pokojnika. Moje pitanja je: da li se ikako može izbjeći da sada moja majka na dio koji je glasio na njenu svekrvu plati pnp nekretnina ? Lp
  14. Dakle na Zk Izvadku za suvlasnički dio koji trenutno glasi na moju mamu , a koja je to nasljedila iza svoje svekrve i svog muža tj.mog oca, stoji pod Teretovnica: " Na temelju Ugovora o dosmrtnom prihodu od 26.ožujka 1923.g., uknjižuje se na dio nekretnina K.M .( ime djeda koji je umro mislim 1956.g. ) u A, pravo doživotnog uzdržavanja sastojećeg se iz podavanja u naravi koje podavanje reprezentira vrijednog godišnje 50,00 din, za korist : ime (jedne, meni nepoznate osobe) " Mogu li ikako saznati što to znači ili da osobno odem u gruntovnu, ima li netko neku ideju što i to bilo, trebam li se zabrinuti da netko ovim ima pravo na dio naše imovine a da mi to ni ne znamo. Ima li veze što je to tako staro ? Unaprijed hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija