Jump to content

I_trazi_pomoc

Korisnik
 • Broj objava

  17
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O I_trazi_pomoc

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Dobar dan, Nisam sigurna kako nasloviti ovu temu. Naime, mama je dala stan sestri i meni i sestra će meni dati novce za pola stana. Da li na to trebam platiti porez ili ne? To je neka vrsta nasljedstva, ali nisam sigurna kako se to vodi u našem poreznom sustavu. Znam da ona ne mora platiti porez za stan. U Zakonu o porezu na dohodak nisam baš našla tako da razumijem što sam našla. Hvala na pomoći.
 2. Stigao je odgovor od porezne. "Sukladno odredbi čl. 6. st.1. Zakona o porezu na promet nekretnina, porezni obveznik je stjecatelj nekretnine. Nadalje, sukladno odredbi čl. 6. st. 3. Zakona o porezu na promet nekretnina, ukoliko se stječe idealni dio nekretnine, obveznik poreza na promet nekretnina je svaki stjecatelj posebno. Slijedom citiranih odredbi Zakona o porezu na promet nekretnina, a sukladno Vašem upitu, navodimo kako je svaki stjecatelj nekretnine porezni obveznik sukladno visini suvlasničkog dijela." Tako da onaj tko je u ugovoru i što piše u ugovoru taj jednostavno plaća porez na dio koji je njegov. Treba s bankom formirati u ugovoru tako da se oni pokriju, ali nije problem.
 3. Za sad imamo odgovor banke, a to se čini bitnije. On je ovakav: ko se upisuje vlasništvo po pola, onda treba i gospođu staviti na kupoprodajni ugovor. Time ona postaje založni dužnik (vlasnik pola nekretnine). Naime, radi bračne stečevine je također i prodaju potrebno definirati. Gospođa bi bila potpisnik ugovora o kreditu, radi bračne stečevine. S obzirom da mi nismo još niti u vanbračnoj vezi, jer nismo skupa tri godine i nemamo dijete skupa, ne znam kak se to s nama može srediti. Sad mi je ostalo za shvatiti što je točno bračna stečevina i što moramo za to napraviti, tj. kako se to definira.
 4. Javim ako porezna nekaj veli drugačije, ali ne očekujem to.
 5. Ukratko, nemremo to srediti pri kupovini stana. Možemo a) napraviti neki papir i ovjeriti ga kod javnog bilježnika da dijelimo stan, pa u slučaju nečije smrti ili težeg prekida nam to može služiti kao neki zakonski papir pri podjeli? b) nadati se da se ništa od navedenog neće dogoditi unutar tri godine kad bi prema državi trebali biti priznati kao partneri? c) napraviti nešto što treće jer ništa od navedenog ne pokriva ono što želimo (to je ili brak ili da on meni proda/pokloni ili kaj već pola stana)
 6. Diže normalni stambeni kredit. Pretpostavljam da je to namjenski stambeni kredit, jer mu je namjena da s njim kupi stan.
 7. Da, u tom slučaju da on meni daruje 1/2 stana onda za 1/2 stana plaćamo porez drugi put. Dovoljno je da nas je zakačio zakon o porezu na nekretninu gdje pri stjecanju prve nekretnine za oboje oboje gubimo, a kako smo već duže vrijeme u procesu nismo u mogućnosti čekati novi zakon o subvencioniranju kredita za nekretnine. Tako da bi izbjegli da državi poklonimo još nešto novac i ovako nam je na knap. Da mogu izać s posla i otići do Porezne ne bi razmišljala dva puta, ovako pokušavam riještiti što više stvari s posla. Opet se vraćam na auto koji je moj, a da ja nisam niti lipe za njega dala, osim poreza koji plaćam za njega. Zašto ih u tom slučaju nije zanimalo tko je platio? A opet ako sam jamac i ako mi dečko ne plaća kredit ta obaveza pada na mene. Ne znam postajem malo očajna s idejom. Na kraju mi se čini da ćemo ipak otići do javnog bilježnika i tamo potpisati neki sporazum o vlasništvu stana. Na kraju će nas država probati svojim zakonima natjerati da se oženimo, a to nitko od nas dvoje ne želi.
 8. Ne razumijem zašto bi PU uopće vodila računa na koga glasi kredit. Bit će plaćen porez na nekretninu u potpunosti, bez obzira da li ga plaća jedna ili dvije osobe. Nije fer da mi zajedno trošimo novac za taj stan, a ne možemo dogovorno biti vlasnici tog stana. Čak i da ne planiram uplatiti banci dio novaca kao plaćanje kredita. Zašto bi PU uopće vodila računa o odnosi između banke i kupca? Kakav odnos bi ja (kao jamac) trebala imati s prodavateljem? Ako ja (a u ovom slučaju je to tako) dam 10% za kaparu, a banka za mog partnera da ostatak za stan, onda bi ja kao po toj logici imala pravo na 1/10 stana, ali ako to ne piše u ugovoru o kupoprodaji stana onda je moj partner u potpunosti vlasnik? Malo sam zbunjena. Zašto, recimo, auto koji je kupljen na kredit, a ja ga nisam digla, može biti moj i ja sam porezno za njega odgovorna? Jel to pitanje količine novaca za koji je dignut kredit? Bilo kako bilo, za sad sam poslala upit na PU, ako ne odgovore uskoro, probat ćemo otići tamo, možda nađemo nekoga tko bi mogao razriješti problem.
 9. Problem je i kad jedna osoba diže kredit, a druga je jamac?
 10. Da. I to ne mužno odmah. Tako da se iznos za stan diže kredit, za sad. Kao direktna uplata mislim za sada kao veća uplata u banku za otplatu kredita. Ako se stvari odigraju kako treba, možda nećemo morati dići kredit za taj iznos, ali to nije sigurno. Tako da računam da ću s vremenom uplatiti cifru. Dakle, računam da nam banka treba dati cijeli iznos za stan.
 11. Da, radi se o ugovoru s kreditom. Vidjet ćemo onda taj detalj s bankom. Svejedno hvala.
 12. Totalno sam zanemarila mogućnost da se to definira u ugovoru, valjda jer je u predugovoru sve napravljeno za osobu koja traži kredit od banke. Puno hvala.
 13. Dobar dan, Dečko i ja kupujemo stan. On je potpisao predugovor i diže kredit, no kupujemo ga zajedno i ja ću dio otplatiti, ne samo u doba življenja skupa i zajedničkim otplaćevanjem kredita, već direktnom uplatom. Ono što me zanima je da li pri plaćanju poreza trebamo platiti porez skupa, da li se na tu nekretninu jednostavno plaća 4% na ukupnu cijenu stana, ili svatko od nas plaća 4%. Tj. koja je procedura. Razmišljam da ne bi bilo loše da se oboje upišemo kao vlasnici 50-50 stana. U slučaju velike komplikacije, uvijek možemo potpisati neki sporazum kod javnog bilježnika. Imate li kakav savjet?
 14. Pitanje, da li se tu upisuje katastarska čestica iz zemljičnih knjiga i/ili iz katastra. S obzirom da to nisu isti brojevi. Ostali brojevi su vezani za zemljišne knjige, pa pretpostavljam da je katastarska čestica, ali čisto da ne bude krivo. Hvala. Ažurirano Te, ako se kupuje preko kredita, postoji tabularna izjava koja nije sastavni dio Kupoprodajnog ugovora, da li se onda poziva na Kupoprodajni ugovor i/ili tabularnu izjavu?
×
×
 • Napravi novi...