Jump to content

Legolas11

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dakle, Ukoliko se sklopi kupoprodajni ugovor sa opisom nekretnine kakav se tek očekuje kao rezultat zk postupka i preda se zahtjev zk sudu za uknjizbu, hoce li sud odbaciti prijedlog obzirom da je prvi postupak još u tijeku? Nekretnina je u slučaju smrti prodavatelja podobna za nasljeđivanje ukoliko do trenutka smrti uknjizba nije provedena?
  2. Pozdrav, imam upit sličan navedenoj temi, pa bih bila zahvalna ukoliko netko može pomoći savjetom. Situacija je sljedeća: kupujem nekretninu za koju se trenutno vodi zemljišnoknjižni postupak (usklađivanje sa katastrom). Zbog komplikacije oko te cijele katastarske općine, potrebno je čekati još neko određeno vrijeme da se upis u gruntovnu provede, no temeljem svih priloženih dokumenata zahtjev za upis je valjan i upis bi trebao biti proveden. Prema informacijama koje sam dobila, uknjižba mojeg vlasništva nije moguća dok traje taj postupak i dok ne bude pravomoćno okončan, stoga je moje pitanje ima li učinka sada sklopiti ugovor o kupoprodaji, opisati u ugovor nekretninu na način na koji će tek biti upisana kada se uskladi sa katastrom, te daje li clausula intabulandi dana u takvom ugovoru učinak tabularne isprave, te je li moguće da dođe do zastare ukoliko protekne neko dulje vrijeme rješavanja postupka u toku? Također, ima li smisla sklopiti kakav ugovor sa potencijalnim zakonskim nasljednicima prodavatelja koji bi imao učinak eventualne tabularne isprave u slučaju da dođe do smrti prodavatelja i nasljeđivanja? Hvala unaprijed!
  3. Pod time mislite na geometrijsku diobu? Ugl. bez dogovora/etažacije ne preostaje nikakav drugi način razvrgnuća pa temeljem toga uknjižbe i 'dobivanja čistih papira'? Ispričavam se ako ponovim pitanje ili se čudno izrazim, fali mi stručnosti izražavanja u ovom području
  4. Ukoliko bi se išlo na razvrgnuće geometrijskom diobom, nebi li sud u postupku zapravo odredio svakom vlasniku 'njegov stan' jer površine stanova više manje odgovaraju njihovim suvlasnickim omjerima?
  5. Poštovani, donosim sličnu situaciju vezanu uz probleme etažacije (odbijanje jednog od suvlasnika), te vas molim za pokoji odgovor i savjet. Suvlasnica nekretnine (1/14) koja je trenutno u postupku etažacije u 'svom vlasništvu' ima četverosoban stan cca 160 kvadrata, koji je u zemljišnim knjigama (u kojima stoji da je ona 1/14 vlasnik cijele nekretnine) upisan isključivo opisno, nez unešene kvadrature stana. Kvadratura je sporna zbog činjenice da je taj stan bio četverosoban sve do Zakona o nacionalizaciji, kojime je podijeljen u dva dvosobna stana, no kasnijom kupovinom oba ta dvosobna stana ponovno 'uspostavljen' kao jedan četverosobni. Zbog vremena u kojemu je kupovan stan, odnosno drugi od navedena dva dvosobna, u kvadraturi se izgubilo 20 kvadrata jer je do '64. godine hodnik i sanitarni čvor korišten od strane sviju stanara zgrade. 1964. izgradnjom od strane vlasnice, novog čvora za ostale, stan je zatvoren i od tada korišten isključivo od njene strane kiao četverosobni. Problem također postoji kod kupoprodajnog ugovora dijela (drugo dvosobni stan), jer je taj dio stana kupovan od tzv. 'stambenog poduzeća' te nije položen u Knjigu isprava/ugovora no postoji ovjeren izvornik kod vlasnice, kao i u gradskom arhivu.. Navedeni kupoprodajni ugovor jedan od suvlasnika 'koristi' kao razlog kočenja etažacije koja je pokrenuta 2006. godine, te je također izrađen elaborat s kojime se navedena vlasnica 'dvo'/četverosobnog stana slaže jer je u elaboratu navedena prava kvadratura koju ona uživa. Nakon navedenog stanja, pitanje koje slijedi je: koji su preostali načini vlasnice da zaštiti svoje vlasništvu, odnosno ima li mogućnosti da razvrgnućem suivlasništva postigne 'stanje 1/1' i upiše svoj stan ukoliko suvlasnik i dalje uporno odbija 'potpisati' i privesti etažaciju kraju? Također, ima li on pravo 'blokirati' etažaciju osporavajući njenu kvadraturu (on pritom ne zahtjeva nikiakvo pravo za sebe, već samo tu kvadraturu navodi kao razlog protiv potpisivanja etažacije), te ako nema, postoji li mogućnost tužbe protiv tog suvlasnika zbog zadiranja u njena prava. Unaprijed zahvaljujem i za samo čitanje situacije i navedenih pitanja!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija