Jump to content

sasa2209

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Moram priznati da sam poprilicno zbunjen Vasim odgovorom iz jednog jednostavnog razloga. Prije nekoliko dana Porezna uprava mi je otpisala odreden dio duga zbog nastupa zastare, ostatak duga zastarijeva kroz odredeno vrijeme, tocan datum sam saznao od referenta. U ocevidniku Fine pocetak ovrhe je na isti datum kao i ovrhe koje sam ranije naveo.
  2. Rok zastare je vrijeme u kojem se može zakonski ostvariti neko pravo, tj. protekom kojeg se pravo više ne može ostvariti prisilnim putem. ZOO utvrđuje opći zastarni rok, kao rok koji se primjenjuje u slučajevima kada nije utvrđen neki poseban rok (posebni zastarni rokovi). OPZ utvrđuje rokove zastare i apsolutni rok zastare unutar kojega svi porezni odnosi moraju biti riješeni. U nastavku dajemo pregled zastarnih rokova prema ZOO-u i OPZ-u: I) Opći rok zastare – kada posebni rok nije utvrđen – 5 godina; Mozete mi molim objasniti ovo, ako nije problem. http://www.ekonos.hr/pravo/zastara-u-obveznim-odnosima-i-porezna-zastara/
  3. Znaci u tom slucaju apsolutna zastara nastupa 2022, s obzirom da je ovrha pokrenuta 2012?
  4. Hvala na strpljenju, ali imam jos jedno pitanje. Ovrha na racun za telekomunikacijske usluge je isto obustavljena 04.08.2018. S obzirom da zastara na telekom uskuge nastupa nakon godinu dana, moj zakljucak je da zastara nastupa 04.08.2019, s obzirom da nikakvi postupci nisu pokrenuti unutar tog perioda. Dal sam bar sad u pravu
  5. Koliko sam shvatio citajuci Zakon o obveznim odnosima, apsolutna zastara tece od trenutka utvrdivanja duga, tj od trenutka pokretanja ovrhe i ne prekida se nicim. Zar nije tak?
  6. Pozdrav! Prije svega isprike zbog pokretanja nove teme, iako sam siguran da zbog aktualnosti problematike vec ima mnogo odgovora na isto ili slicno pitanje. Svojevremeno sam podigao nenamjenski kredit koji zbog nastale financijske situacije nisam mogao otplacivati tako da je pokrenuta 2012. godine pokrenut ovrsni postupak. 04.08.2018 godine je Fina obuztavila ovrhu zbog nemogucnosti naplate. U periodu od pokretanja ovrhe do danasnjeg dana nije uplacena niti kuna, znaci nije bilo nikakvih radnji s moje strane. S obzirom da je Adriatic Colect otkupio dug od banke i oni se 2012 upisuju u listu vjerovnika, ali i njihova ovrha se skida 04.08.2012. S obzirom na sve cinjenice, zanima me da li imam pravo pozvati se na zastaru u ovom slucaju, tj ako nemam trenutno, kad bih imao? Hvala!
  7. Molim za pomoć, i ujedno se ispričavam ako je ovo već otvorena tema... Nije mi namjera kršiti pravila na nijedan način. Imam problem sa dogovanje mprema RBA koje je ustupljeno tvrtci po imenu B2Kapital. S obzirom da sam već pročitao neke stvari koje su dostupne in internetu, zaključujem da je to sve legalno ali nejasno mi je koji je tu točno odnos i to bih htio da mi netko pomogne shvatiti. Trenutna situacija je da dotična tvrtka vrši pritisak na mene, da uplatim to dugovanje, uz prijetnju kamata koje su već narasle na nekih 3000 kn u proteklih nekoliko mjeseci. Njihova ponuda je da barem uplatim 50kn i da sus spremni obrisati tih 3000kn i da se nove kamate neće više obračunavati. Moram priznati da je to malo čudno iz moje točke gledišta i djeluje mi kao da bih ja s tom uplatom ustvari sam sebe stavio u taj neki odnos koji sad niti ne postoji, ali mi se tako pokušava prezentirati. Stoga niti ne uplaćujem ništa. Druga stvr koja je jako čudna je činjenica da RBA još ovršuje moj račun iako mi se tvrdi da je dugovanje istupljeno toj drugoj tvrtci. Mislim da je nekih godina dana prošla od kad sam orvi puta kontaktiran od njihovih djelatnika. Treća stvar je njihovo odbijanje davanja bilo kakve dokumentacije na uvid. U razgovoru s njihovim djelatnicima tražio sam da mi se pokaže sporazum izmedje njih i RBA da se stvarno uvjerim u istinitost tvrdnji, a i u Ovršnom zakonu postoji članak u kojem stoji da nemaju pravo naplatiti mi dugovanje više os iznosa koji su oni platili RBA (moje tumačenje zakona može biti pogrešno, molim da me se ispravi ako je tako) te sam s tima razlogom i tražio isto. Kao odgovor na pismeni upit dobio sam kopiju otplatne liste izdane od RBA! Zanima me da koja su moja prava u ovoj situaciji, tj da li ih uopće imam. Da li se vrijedi boriti protiv njih, možda angažirati odvjetnika i na kraju, da li je to što oni rad uopće legalno? Na jednom forumu vidio sam prijedlog ugovora koji se njima pošalje i u kojem im se izjavi da se svaki slijedeći razgovor naplaćuje npr 1000 kn i samim time im se izda račun. Znači ukoliko ne odgovore u roku od 8 dana, taj ugovor postaje važeći. Moim da me se ne ismijava zbog ovoga Ima li to smisla raditi ili ne? Unaprijed hvala na odgovorima.
  8. Imao sam nenamjenski kredit dignut u RBA banci. Zbog gubitka posla s moje i suprugine strane, nisam ga mogao otplatiti do kraja te je ostalo jos nekih 20-tak tisuća kuna za otplatu. Krajem prošle godine, banka me kontaktirala i ponudila mi otplatu preostale glavnice (po usmenoj informaciji primljenoj od strane djelatnice to je bilo oko 8.000,00 kn), s otpisom kamate. Prihvatio sam ponudu, ali molio ispis svih plaćenih rata putem pošte. Nakon toge ne primam nikakvu informaciju od banke, nego me u veljači obavještavaju da je potraživanje preneseno na jednu tvrtku te da je iznos dugovanja 24.918,67. Jasno su naznačili da sam toj tvrtci dužan podmiriti taj iznos. Moje pitanje je da li je tu sve legalno. U Zakonu o Obveznim podnosima članak 90 piše da ispunitelj na kojeg je prešla tražbina ne može zahtijevati od dužnika više nego što je isplatio vjerovniku. Pročitavši to, rekao sam im da tražim na uvid sporazum o ustupanju duga kako bih se uvjerio da je sve pošteno, s obzirom da sam poprilično uvjeren da nije, na što mi je rečeno da je to poslovna tajna i ne mgu to dobiti na uvid. Molim za savjet.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija