Jump to content

LjuboZG

Korisnik
  • Broj objava

    707
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    34

Odgovori na statuse koje je LjuboZG objavio

  1. Poštovani,

    zanima me,moja majka je iznajmljivalja sobe za goste preko 30godina.

    Zadnje vrijeme je obolila i moja sestra je otkazala djelatnost da se ne plaća paušal za nešto šta se ne iznajmljuje.

    Ove godine je sestra kako je mama ozdravila htjela prijaviti djelatnost za iznajmljivanje soba ali kako sa ujakom nismo u dobrim odnosima a on živi u prizemlju ,neda nam suglasnost za iznamljivanjem.

    Kuća nije etažirana kao niti teren.

    Da li je moguće dobiti dozvolu za iznajmljivanje?

    Unaprijed hvala

    1. LjuboZG

      LjuboZG

      Nažalost, nemam nikakvog iskustva s iznajmljivanjem soba za odmor, uvjetima kategorizacije i izdavanja odobrenja. Postavite isti upit na forumu, vjerojatno će se naći netko tko će vam znati odgovoriti. 

    2. (Vidi 1 drugi odgovor na ovaj novi status)

  2. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

  3. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

    1. LjuboZG

      LjuboZG

      Imate dvije opcije: 

      a) da ste svi navedeni kao ugovorne strane (dakle, ugovor sklapate vi, suprug i djeca), u kojem slučaju je i vaš suprug ugovorna strana i može zahtijevati raskid ugovora ukoliko ga vaša djeca ne budu uzdržavala, ali ugovor ne može osporiti ako je valjano sastavljen (ako je bio svjestan što potpisuje, ako ga je potpisao i ako je solemniziran po javnom bilježniku u odnosu na njega); 

      b) da ste ugovorne strane samo vi i djeca, a vaš suprug je naveden samo kao primatelj uzdržavanja (ova opcija je po zakonu moguća, ali doslovno nikada u praksi nisam vidio takav primjer). U tom slučaju vaš suprug nije potpisao ugovor i može ga osporavati ako za to ima pravni interes (a pravni interes bi imao ukoliko vi preminete prije njega, pa zbog postojanja tog ugovora on ne nasljeđuje nekretninu). 

    2. (Vidi 4 drugih odgovora na ovaj novi status)

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija