Jump to content

Only me

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani forumaši Legalisa, Molim Vas da mi date savijet glede projekta kojeg bi gradio zajedno s prijateljem. Naime, našao sam prikladnu parcelu na moru..dogovorio sam sve s vlasnikom za kupnju..s arhitektom idejni projekt..neke dozvole za gradnju..međutim, uslijed nekih drugih troskova I komplikacija, nisam isplatio tu parcelu u potpunosti. E, sad tu krecu pravne dileme..imam prijatelja koji bi krenuo sa mnom u gradnju I sudjelovao u projektu. On ima kapitala kojeg meni sad trenutno fali. Prvo trebamo isplatiti jos 1/3 zemlje, a zatim krenuti u gradnju. Moje pitanje glasi, je li ugovor o ortakluku najbolji za našu situaciju?! Naime, budući da ja već imam registiranu firmu, on tu ne bi ulazio kao suvlasnik firme. Ali ne znam kako ugovorom obuhvatiti sve da se zadovolje obje strane?! Postoji li mogucnost da prijatelj plati preostalu 3 za zemlju ali da se ona knjiži na mene..a da se izgrađeni objekt onda upise I na njega I na mene?! Postoji li ikakvo ogranicenje glede ulaganja I dobiti koje mozemo ostvariti u ovoj vrsti ugovora I partnerstva?! I on ima registriranu firmu koja se bavi drugim poslovima pa me zanima postoji li I tu kakva pravila glede ovakvih ugovora ili je sve stvar naseg dogovora I uvijeta koje nas dvojica dogovorimo I potpisemo?! Htio bih biti max korektan glede ovoga pa trazim savjet sviju koji imaju imalo iskustva s ovakvim pravnim pitanjima. Unaprijed se zahvaljujem
  2. Postoji li ikakav pravni lijek po kojem bi se moglo od prodavatelja dobiti povrat novca?! Da ne spominjem da su tu jos troskovi javnog biljeznika za kupoprodajni ugovor, novac za posrednika koji nije odradio svoj posao, troskovi suda..misljenja sam da bi prodavatelj trebao po svojoj savijesti(ako je imalo ima!) vratiti dani mu novac..a da bi posrednik trebao dati novac za troskove suda i javnog biljeznika..kao i vratiti novac koji mu je otac dao da odradi posao koji nije odradio i koji je najveci krivac za nastalu situaciju! U presudi je navedeno da se tati ocito nije zurilo s uknjizbom pa me zanima postoji li zakonski rok u kojem se mora upisati vlasnistvo ili ne?! Tata se time nije zamarao jer je smatrao da je ta stvar rijesena i da je posrednik odradio svoj posao..
  3. Molim za pomoc i savjet..moj otac je preko posrednika kupio vise nekretnina. Posrednik bi pronalazio parcele i obavljao uknjizbu u ocevo ime. No, parcelu kupljenu prije 5god posrednik nije upisao iako je za to bio placen..cekao je da se sredi susjedna parcela i da je kupi i pripoji i uknjizi zajedno s predmetnom nekretninom..u medjuvremenu je tu kupljenu nekretninu opunomocenik(necakinja) osobe koja je prodala ocu parcelu, istu prodala jos jedanput! Taj kupac je odmah nekretninu uknjizio. Otac je pokrenuo spor protiv prodavatelja ali i osobe koja je kupila nekretninu jer tvrdi da su istovremeno licitirali za nju..ali je ta osoba odustala jer je otac ponudio 3puta visu cijenu i kupio je. Sud je donio presudu u korist osobe koja je odmah uknjizila nekretninu..moze li otac na bilo koji nacin dobiti odstetu ili neki drugi oblik satisfakcije?! Puno hvala na pomoci:)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija