Jump to content

korisnica

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Zanima nas kako se "registrira" izvanbračna zajednica. Zajedno smo preko 15 godina i željeli bismo potpisati, napraviti izjavu, odnosno službeno ovjeriti istu: 1. Da li postoji tipizirana izjava; 2. Možemo li izjaviti i da li će vrijediti, da živimo zajedno od tog i tog datuma, preko 15-tak godina; 4. izjaviti da živimo na istoj adresi od nedavno, postoji li mogućnosti da se tom izjavom dobije i prebivalište; 5. da li trebaju svjedoci i koliko. 6. kako će se regulirati imovina, imamo samo nećake s obje strane Unaprijed hvala.
  2. Raspitajte se o tome što bi moglo biti ako napravite s ocem ugovor o doživotnom uzdržavanju.
  3. Hvala Vam na opširnom odgovoru, ovaj Legalis je izvrsna stvar za sve nas obične ljude, a gdje bismo bili bez vas koji znate puno lipih stvari...svaka čast.
  4. kuća je sagrađena prije '68. i ima građevinsku, samo je na teretnici zemlja u društvenom vlasništvu, a mi jesmo vlasnici kuće/korisnici.
  5. Danas kako je aktualna legalizacija postojećih objekata/kuća, tako smo i mi krenuli u pregledavanje zemljišnih knjiga. Ne znam kome se treba obratiti i kolika ta priča odnosi novaca. Naime, na zemljištu na kojoj je kuća,još uvijek je upisano društveno vlasništvo (od 1977.g.). Zanima me kakva je procedura za denacionalizaciju i koliko to traje. Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
  6. Što ako se izgubi parnica? da li je moguće ići na viši sud ili slično? Hvala.
  7. Imam osjećaj da naš odvjetnik baš i nije zainteresiran za naš slučaj. Zanima me u kojem trenutku se može otpustiti odvjetnika i zatražiti drugi. Da li je to moguće usred parnice na sudu, otpustiti odvjetnika i zatražiti odgodu dok se ne nađe drugi ili nekaj drugo? dajte mi ako znate malo opširniji odgovor, nemam puno veze s pravnim pitanjima, a vrlo mi je važno. Hvala.
  8. Mislim da ste promašili temu, jer u vašem slučaju djeca su nešto dobila. Niste napisali kakvi to uvjeti iz oporuke nisu ispunjeni. Ostavinu iza vašeg oca čini 4/6 kuće. Od toga se 3/6 raspodjeljuju temeljem oporuke, a 1/6 koja nije obuhvaćena oporukom se dijeli po zakonu. Dakle, druga supruga nasljeđuje 3/6 kuće oporukom, i 1/3 od 1/6 (tj. 1/18) temeljem zakona, pa joj ukupno pripada 10/18. Djeca nasljeđuju po 1/3 od 1/6, tj. 1/18, i to se pribraja njihovim postojećim dijelovima od 3/18 svaki. Dakle svakom djetetu 4/18. Nužni dio je pola zakonskog dijela. Zakonski dio od 4/6 kuće što je ostavina iza oca za 3 ravnopravna nasljednika je 4/18 svakome, a pola od toga je 2/18. Budući da djeca nasljeđuju po 1/18 zbog oporuke, onda je njome povrijeđen njihov nužni dio pa mogu svaki tražiti razliku do 2/18 tj. još 1/18 što se oduzima od onoga što je oporučeno supruzi. Za toliko će se njezin dio od 3/6 (9/18) umanjiti, pa će na kraju imati 8/18. Poštovana Kronična stranko i ostali dobri ljudi, da li se u ovom slučaju može reći da je riječ o bračnoj stečevini, s tim da u tom braku nije ništa stečeno, osim ove oporuke,kuća je već bila sagrađena i opremljena. Što znači bračna stečevina? da li to ima veze s onim što si stekao s nekim u braku ili što dobivaš krećući u brak?
  9. slažem se s vama, ali samo zakon vlada...nećemo se inatiti, ali ne biste vjerovali što smo sve doživjeli od druge strane; molim vas samo da mi odgovorite na dva postavljena pitanja, vjerojatno su vam promakla. Kuća na licitaciji; da li većinski vlasnici imaju pravo prvootkupa i tko u tom slučaju mora prvi razvrgnuti suvlasništvo? u stvari, da li sud mora prvo nama ponuditi otkup. još jednom hvala.
  10. Možete li mi pojasniti malo više što znači geometrijska dioba? mislili ste na takvu podijelu kojom bi ona mogla prodati svoju 1/3, a tom se diobom vidi što uključuje 1/3 kuće? Ukoliko ide na civilnu diobu (prodaja na dražbi putem suda), da li nas sud mora kao većinske vlasnike pitati za pravo prvootkupa (ako se to tako kaže, znači da smo mi prvi na redu za kupnju tog dijela)i tko u tom slučaju mora prvi razvrgnuti suvlasništvo? troškove dijele oni koji žele razvrgnuti suvlasništvo ili se dijele na sve suvlasnike podjednako? hvala vam.
  11. Pozdrav svima. Vlasnici smo 2/3 kuće, a vlasnica 1/3 želi isplatu. Mi tu lovu nemamo. Kako bi ona mogla doći do novca, premda mi ne želimo prodavati (dok ne moramo). Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
  12. i mi tražimo odvjetnika na području Zagreba koji ima prakse u nasljednom pravu, hvala unaprijed za svaku preporuku. možete poslati privatnu poruku.
  13. što bih ja bez Vas? i dobro ste napisali u jednom odgovoru: ne nasljeđuje se po "pravdi", nego po Zakonu. Svako dobro.
  14. što bih ja bez Vas? i dobro ste napisali u jednom odgovoru: ne nasljeđuje se po "pravdi", nego po Zakonu. Svako dobro.
  15. Poštovani, moram Vas još nešto pitati, evo do danas kao ni do vjerojatno kraja mog života, neću moći shvatiti to što se dogodilo..druga strana kaže da nužni dio može dobiti samo onaj tko nema ništa svoje, odnosno nema gdje stanovati. Ne mogu vjerovati da im je toliko stalo do tuđeg posjeda.. da li su te tvrdnje istinite i ako mi bilo tko može javiti za dobrog, dobrog odvjetnika..hvala lijepa. :tuzan:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija