Jump to content

rosarosa

Korisnik
 • Broj objava

  41
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Postovani, suprug je na burzi, prima naknadu od cca 2100 kn i ima pravo na taj iznos jos pola godine. Pruzila mu se prilika za honorarni posao, pola radnog vremena s tim da je posao odaljen 180 km od mjesta gdje zivimo. Putovao bi dva puta tjedno tamo i nazad. E sad, s obzirom na udaljenost i koristenje vlastitog automobila, poslodavac mu nudi 2kn/km sto u zbroju iznosi cca 6000kn mjesecno za putni trosak. Rado bi pristao na ponudu , no zanima nas: -do kojeg iznosa smije iznositi honorar da ne izgubi naknadu s burze? -postoji li opasnost da se ovih 6000kn mjesecno za putni trosak negdje u poreznoj protumaci na nacin da na kraju godine bude morao vracati dio iznosa ili cijeli iznos naknade s burze? Napominjem da radi prirode posla nije moguce putovati javnim prijevozom. Hvala unaprijed.
 2. Sto znaci zainteresirani rođaci? Mi nemamo zakonsku obavezu brinuti se o njoj. Ili imamo? Ona nije sudjelovala u nicijem odgoju, skolovanju, finaciranju. Smatram da je svaki nas cin samo ljudska gesta, ali ne i zakonska obaveza. Zar bi bilo covjecnije pustiti ju da umre sama i gladna i je pitati za nju? Ili pokusati s CZSS rijesiti problem na prihvatljiv nacin. Dakle, postoji li zakonska osnova temeljem koje bi ju se moglo smjestiti u dom ili udomiteljsku obitelj na teret njene mirovine plus ostatak na teret drzave,tj.socijalne skrbi? Koje mogucnosti imamo osim uzeti ju na svoj teret, to znamo i sami.
 3. Nisam upucena u mogucnosti, zato i pitam. A sto predlazete? U kom smislu bi bila jednostavnija procedura? Osoba je mentalno ok, ali fizicki sve slabija. Do nedavno je uz tu malu mirovinu zarađivala peglanjem, radom u udrugama..razne posliće kojima bi uprihodila koju stotinu kuna. Sad je u situaciji da vise ne moze, jedva i rezije plati. Mi kao njeni rođaci pomažemo hranom, kupnjom aparata kad se pokvare, servisima bojlera i sl. no na duge staze ne vidim smisao.
 4. Poštovani, molila bih savjet: Suprugova rođakinja, nikad udavana, bez partnera , djece i sl. živi sama u garsonjeri koju nije uspjela otkupiti( radi niza svojih propusta), dakle imovine nema. Ima preko 70 godina i onemoćala je pa bi trebala u dom ili neki drugi smješaj no problem je što ima minimalnu mirovinu, oko 1300kn. Ušteđevine nema nikakve, ni pokretnina ni nekretnina, ta garsonjera nije u njenom vlasništvu (pretpostavljam da je zaštićeni najmoprimac do svoje smrti) no sama više ne može živjeti. Koja su njena prava? Postoji li mogućnost za moj suprug ili ja preko CZSS postanemo njeni udomitelji i koja prava imamo mi, a koja rođakinja ako ju primimo k sebi? Kad bi moj suprug bio udomitelj, bi li imao pravo na naknadu s obzirom na srodstvo? Koliki su to uopće iznosi? Hvala unaprijed
 5. radi se o otpremnini u slučaju tehnološkog viška koji je prilično izgledan jer se razmišlja o gašenju dijela poslovanja firme,pa ovaj potez prebacivanja iz d.d. u d.o.o. tumačim kao predigru za besplatno rješavanje radne snage,po već viđenim scenarijima u ovoj državi,stoga razmišljam ako mi ponudi sporazumni prekid ugovora u d.d.-u da ga odbijem ili prihvatim ako je moguće prenijeti stečeno pravo na otpremninu(zbog tehnološkog viška) na novi ugovor sa d.o.o. posebnom klauzulom u novom ugovoru....Do mirovine sam još daleko,no ne želim 18 godišnju lojalnost firmi (iako sam imao ponude da pređem u konkurenciju) baciti u vjetar svojevoljnim nepromišljenim potpisom na sporazumni prekid
 6. Mislim da niste shvatili,mislim na pravo na otpremninu koju sam u d.d.- u stekao kroz 18 godina,a prelaskom u firmu kći d.o.o na način da potpišem sporazumni prekid u d.d.-u gubim. Dali ih mogu definirati novim ugovorom u d.o.o-u ako se u njemu navede kako se stećeno pravo prenosi iz d.d.-a?
 7. Poštovani,pitanje pišem sa supruginog profila da ne mislite zašto je u muškome rodu, Moj poslodavac d.d. planira moj cijeli odjel prebaciti u firmu kčer d.o.o. Dosada je u pojedinačnim slučajevima to činio na način da je ponudio djelatniku sporazumni prekid ugovora o radu u d.d. i novi ugovor o radu u d.o.o. Naravno,time se gube stečena prava temeljem radnog staža u d.d...ispravite me ako nije točno. Zanima me ,ukoliko me poslodavac na taj način pokuša prebaciti u d.o.o.,a ne ugovorom o prijenosu,imam li pravo odbiti potpisati sporazumni prekid u d.d. dok mi u novom ugovoru sa d.o.o. posebnim člankom ne prizna sva stečena prava u d.d.,te dali bi uopće takav prijenos stečenih prava posebnim člankom novog ugovora o radu u d.o.o. bio pravno valjan?
 8. U redu. Dakle supruga u slucaju smrti supruga nasljeđuje nekretninu koju je suprug stekao darovnim ugovorom jednako kao i djeca i to u jednakim omjerima. U ovom slucaju gdje je samo jedno dijete :nasljeđuje 1/2 supruga i 1/2 dijete. Hvala puno!
 9. Sad sam zbunjena. Ovo se odnosi za slucaj razvoda,zar ne? Ja sam pitala samo za nasljeđivanje te nekretnine u slucaju smrti supruga.
 10. Dakle,nema veze sto nekretnina nije bracna stecevina,tj. samo djelomice jest jer je zajednickim novcem obnovljena? Ne treba to dokazivati?
 11. Postovani,zanima me sljedece: Supruznik je darovanjem postao vlasnik nekretnine 1/1. Supruga ulaze dobar dio svojih sredstava u obnovu te nekretnine,ali nije vlasnik. Imaju zajednicko dijete i nemaju druge djece niti brakova. Zive u skladnom braku. Sto u slucaju smrti supruga? Ima li supruga pravo nasljeđivanja te nekretnine? Dijete pretpostavljam ima pravo. Hvala
 12. rosarosa

  služnost puta

  Hvala puno na odgovorima!
×
×
 • Napravi novi...