Jump to content

vik237

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je vik237 objavio

  1. prije 18 sati , horvatpatricia200 je napisao:

    I moj otac ima debelu dokumentaciju pa opet ceka dugo, sta ima bolje od pasosa svog roditelja kao dokaz...

    Imao sam i ja od svoje majke sve dokumente (domovnicu, u vjencanom listu izjasnjavanje, pasos) potom od babe i djeda izjasnjavanja od prije 50 godina pa sam dobio odbijenicu, relevantno je samo ono sto se tice tebe i tvog izjasnjavanja.

  2. @superseller Nece ni biti dozvoljeno, sto i ne cudi jer svima je bilo jasno nakon odugovlacenja objavljivanja rezultata da je popis jedna velika malverzacija. Evo kakav odgovor agencija posalje zainteresovanim osobama:

    "Poštovani,

    U vezi sa Vašim zahtjevom kojim tražite da Vam dostavimo potvrdu sa vašim osobnim podacima koji se odnose na nacionalno izjašnjavanje sa Popisa stanovništva BiH 2013. godine, obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o statistici Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH” br.26/04 i 42/04), na osnovu člana 16. Zakona o popisu stanovištva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine (“Službeni glasnik BiH” br. 10/12 i 18/13) koji glasi:
    ”Podaci prikupljeni popisom koristit će se isključivo u statističke svrhe” i na osnovu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine prikupljene podatke na popisu tretira kao strogo povjerljive i koristi ih isključivo u statističke svrhe.

    U skladu sa navedenim, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti dostavljati informacije o izjašnjavanju.

    S poštovanjem,

    Agencija za statistiku BiH"

  3. Poenta price je da u BiH onaj ko ne studira i nije nista studirao osim rodnog lista nema niti jednog dokumenta na kom se moze izjasniti o nacionalnosti, ja sam sam predao hrpu dokumenata gdje nema upisane nacionalnosti i rodni list kao jedini dokument na kom je upisana nacionalnost... 

    P.S. Govorim za BiH, a za Srbiju ne mogu komentarisati jer nisam upucen.

  4. A fino sam se i pozvao na to da se ne navodi da osoba mora imati stanovanje u RH.. Jer na stranici od MUP RH se jedino spominje: " Zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva mogu podnijeti stranci (osobe koje nemaju hrvatsko državljanstvo) te prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo, ako ispunjavaju pretpostavke propisane... "

    Te u nastavku teksta: " Za strane javne isprave koje se prilažu uz potpisani obrazac zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva (npr.: rodni list, vjenčani list i slično) prethodno je potrebno provesti postupak njihove legalizacije, osim ako dvostranim i mnogostranim međunarodnim ugovorima nije utvrđeno drukčije...."

    Pozivajući se na ovo, svakako da imaš pravo podnjeti zahtjev u RH, ali je fora u tome da je putem konzulata MNOGOOOOOO skuplje i sigurnije samo da ti uzmu novce, a uruče odbijenicu.

    Istog sam mišljenja, jer svi članovi ovog foruma koji se razumiju u to i poznaju zakone koji su na snazi u HR tvrde suprotno od tih službenika koji, izgleda, jednostavno neće (a ne da ne mogu) da primaju zahtjeve u HR i vraćaju na konzulate.

  5. Samo da obavjestim potencijalne podnosioce zahtjeva za primitak u državljanstvo RH, koji su ga namjeravali predati u RH, ne mogu podnijeti zahtjev na teritoriji RH ukoliko nemaju prebivalište u RH. Ovo je moje iskustvo nakon što sam danas otišao u policijsku postaju u Novskoj sa rođakom koji živi u Novskoj i kod koga sam imao namjeru prijaviti to kratkotrajno boravište i dati mu punomoć za primanje mojih pisama. Službenica nije htjela zaprimiti zahtjev uz obrazloženje da to više nije moguće i da stranci bez prebivališta u RH zahtjev isključivo mogu predati preko konzulata. Ponavljam još jednom da je to moje lično iskustvo i da ne mora značiti da je takvo pravilo, mada, kako oni kažu, jest.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija