Jump to content

melitai

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je melitai objavio

  1. Ako je parcela manja da li se onda mora dati državi na otkup ili se može slobodno prodavati.
  2. Poštovani! Da li se koliko sam čula poljoprivredno zemljište može od 01.07.2023 prodavati strancima. Radi se o parcelama od 500 do 1800 m2.
  3. Poštovani! Ujak mog pokojnog supruga je svojoj sestri u oporuci ostavio dvije čestice poljoprivrednog zemljišta i staru kuću od bake koju koristimo ljeti. Nakon niza godina rješenje o nasljedstvu je ostalo pravomočno ali uknjižena je samo jedna čestica jer je bila uknjižena i na zemljišniku a druga i kuća samo na katastru i posjedovnom listu. To je označeno kao vanknjižno vlasništvo i vraćen na baku jedna čestica a kuće kao da nema. Kako i kojim putem doći do vlasništva koje nam pripada. Ako me neko može uputiti bila bih zahvalna Unaprijed hvala
  4. Poštovani Na jednom otoku posjedujem poljoprivredno zemljište do kojeg se može doći kolima okolnim putem iznad mjesta. Da li mogu ako sam vlasnik a okolo baš i nema kuća parkirati Kamper koji ne treba nikakve priključke jer sve ima unutar neko vrijeme ljeti ili trebam neke dozvole.
  5. Poštovani! Na čestici zemlje na kojoj sam vlasnik 1/1 posjedujem obiteljdsku kuću garažu i put do ćestice koji se nalazi na drugom broju čestice.Iznad mog stana sin je podigao svoj stan i uredno ga legalizirao ali sada prilikom uplanjenja pošto se čestica nalazi na meni rečeno mu je da će i taj stan biti na meni.Ja bi garažu i stan poviše mene darovnim ugovorom poklonila njemu pa me interesira da li se on na osnovu tog ugovora može uknjižiti na zemljišnik i da li je potrebno prije etažireti stanove.
  6. Poštovani! Ja i moji nećaci prodajemo zemljište koje se ne nalazi u našoj općini niti u županiji a i kupac je opet iz treće županije.Pri sklapanju kupoprodajnog ugovora da li mi možemo potpisat kod nama najbližeg javnog bilježnika a kupac kod svog ili moramo ić na podrućje gdje se nalazi zemljište.
  7. Poštovani! Umro je otac moje nažalost pokojne prijateljice za koju on nije mario za života niti s njom kontaktirao.S njezinom majkom bio je kratko u braku i iz novog braka ima troje djece.Kada njegovi nasljednici u matični ured prijave smrt i ne spomenu nju kako će njena djeca dva sina ozakoniti pravo na dječji dio jer ona je priznata od njega nosila je i njegovo prezime i u rodnom listu se vodi kao njen otac.U slućaju da ima imovine i da je napravljena oporuka mogu li oni osporavat i tražit dječji dio i mogu li se oni pojavit na ostavinskoj kod javnog bilježnika ako nisu dobili poziv.Ukoliko je on za života svu imovinu prebacio na ženu i djecu iz drugog braka šta onda vjerojatno nema nikakvo pravo.
  8. Poštovani! Moja kčerka je stambenim kreditom kupila svoju prvu nekretninu a prije se interesirala kod porezne uprave i rećeno joj je da neće platiti porez jer joj je to prva nekretnina.Na adresu joj je stiglo riješenje o uplati poreza i sada je u čudu pa nas interesira što je s tim zakonom o neplaćanju poreza na prvu nekretninu.
  9. Poštovani! Moj suprug je zajedno sa svojim nećacima naslijedio malu građevinsku parcelu u centru turističkog mjesta u Dalmaciji. Čestica ima 188 metara i pristupni put s lokalne ceste.Mislili smo da se može na nju postavit neka mobilna kućica ili montažna manja kućica ali nam je u općinskim službama rečeno da mora bit 400 met kvadratnih.Može li se ovdje primjeniti Zakon užeg centra gdje ne važe propisani zakoni udaljenosti sa svih strana.Napominjem da montažna kućica ne bi nikom smetala zaklanjala pogled jel okolo su vrtovi i stražnji dio susjedne kuće.
  10. Poštovani! Moj suprug i negovi nećaci nasljedili su manju građevinsku parcelu u turističkom manjem mjestu u Dalmaciji.Parcela ima 188 m2 kvadratnih i odmah je do asfaltirane ulice tako da je osiguran pristup.uU starijim katastarskim knjigama je parcela vođena kao čestica kuće ali se s vremenom otuđilo kamenje s obrisima objekta jer nismo bili tu i najnovijom izmjerom u sređivanju zemljišnih knjiga česticu su nazvali pašnjak ali je ona u građevinskoj zoni i čak kad je općina naplaćivala svoj dio jer su bespravno dio čestice pripisali sebi nama je naplaćeno po građevinskoj tarifi kao i svim drugim građevinskim česticama.Mene zanima pošto je mala čestica da li se može ishodovat dozvola za neki manji montažni objekt ili recimo parkirat neki kamper mobilnu kučicu a da nema mogučnosti da te neko tjera jer susjedi su navikli tu parkirati automobile jer ne živimo u istom mjestu.Najviše me zanima mogućnost dozvole manje montažne kučice pa i ovo ostalo.Vlasništvo je 1/1 u zemljišnim knjigama.
  11. Poštovani! Mora li se kupoprodajni ugovor sklopiti u fizičkoj prisutnosti obje strane.Naime u jednom dalmatinskom mjestu s Opčinom tog mjesta trebamo sklopit kupoprodajni ugovor o otkupu dijela zemljišta na koji pravo polaže općina.Sve je dogovoreno ali zbog bolesti jedne strane tj moga supruga teško možemo otići do tog mjesta pa se pitam bili mi mogli kod našeg javnog bilježnika koji nam je blizu potpisat kupoprodajni ugovor a opčina u svom mjestu za uplatnicu nije problem danas to ide putem e-maila. S poštovanjem ako mi neko može odgovoriti
  12. Poštovani! Napisala bih oporuku za nekretninu u mojem vlasništvu jer sam poprilično bolesna i idem na zahtjevnu operaciju..Stan s okučnicom ostavila bih sinu a staru obiteljsku kuču kčeri.Sin živi kat povrh mene i brine se o okućnici i održavanju kuće.Imam bolesnog supruga i htjela bih ga zaštiti da ako ja umrem prije njega da ga niko ne može izbaciti iz stana dati u dom već da se mora brigati o njemu do njegove smrti.Mislila sam ostavit sve njemu pa on kasnije nek rasporedi kako smo se dogovarali ali opet bi željela da stan koji je vezan uz stan moga sina pripadne njemu i obitelji.Sad ne znam kako formulirati oporuku da zaštitim muža jer on kaže da on dobrovoljno u dom neće dok je živ.Ili da ipak ostavim sve njemu pa da on kasnije napiše oporuku i ostavi sinu stan s okučnicom a kćeri obiteljsku staru kuču. Molim savjet
  13. Imam rješenje u kojem su oni naslijedili pola pola i kad uđem u česticu ona se vodi na baki u zemljišniku a u rješenju o naslijeđivanju je zamijenjen broj zk uloška Na rješenju je broj 684 a na internetu na čestici 648 da nije možda i u tome problem.Moraču ići na katastar ali mi je u drugom gradu malo sam slabija na nogama a i financijski put košta a šta ću.
  14. Postoji ostavinsko rješenje gdje oni nslijeđuju njezine nekretnine pola, pola ali nemamo dokument šta se događalo dalje, pretpostavljamo da postoji nešto kad se on uknjižio na katasru.Može li se to nači u povijesti upisa u katasar i kako to dokazati ako nemamo dokument nego samo znamo iz priće pokojne svkrve a to znaju i ostali sudionici oporuke i nemaju ništa protiv da se tako sprovede.
  15. Poštovani! Moj suprug i njegovi nećaci su naslijedili dvije zemlje i staru kuću na otoku od pokojne majke odnosno bake a koju je ona dobila u oporuci od svog pok. brata.Na katastru je on uredno zaveden kao vlasnik ali sad kad je nakon dugo vremena dobiveno riješenje ispada da se katastar i zemljišnik ne slažu za kuću i jedno zemljište drugo je u redu.Stigla je odbijenica i uvidom u zemljišne knjge otoka ta nekretnina se vodi još na pokojnoj majci , baki mog supruga i prabaki nečaka.Ona je umrla bez oporuke i moja pokojna svekrva i njen brat su naslijedili jednake dijelove ali ona se ne znamo kako odrekla svog dijela kasnije radi dječjeg doplatka iprepustila još neke nekretnine njemu a on joj je obečao ove dvije čestice i svoj dio kuće vratiti oporukom što je i napravio.Što nam je sada raditi da bi se mogli uredno knjižiti jer smo dobili djelomično rješenje i nemamo nikakva spora sa ostalim sudionicima oporuke.
  16. Poštovani ! Da točno se navodi broj čestica i broj čestice kuće i niko od njih nije povezan s tim dijelom, i oni nemaju ništa protiv dapače s njima smo u jako dobrim odnosima i nikako mi nije jasno zašto mi moramo biti taoci njihovog nezadovoljstva u drugim dijelovima oporuke.Kome se obratiti, razgovarala sam sa sudskom savjetnicom u o ovom slučaju ali ništa se ne pomiće naprijed.Ne možemo to zemljište ni prodati jer svi traže vlasničk list a čestice još uvijek glase na pokojnog brata moje svekrve.Molila bih da me neko savjetuje kome se obratit od koga tražit rješenje. Lijep pozdrav
  17. Poštovani! Može li mi neko pomoći oko ovog pitanja.Naime radi se o tome da je moja pokojna svekrva od svog brata u njegovoj oporuci naslijedila dvije čestice zemlje i dio obiteljske kuće njihove pokojne majke a drugi dio je bio njen a ostali sudionici njegova djeca i unučad ostali dio njegove imovine.Pošto se oni nikako da slože oko svog dijela stalno se nešto ispravlja i to več traje 10 god i konačno smo mislili da će na zadnjoj raspravi biti gotovo i dobili smo od suda djelomićno rješenje ali sada opet su neke žalbe i to je otišlo na Županijski sud i ko zna koliko će trajati.Pošto od prvog dana oporuke niko od njih nema nikakvu primjedbu na dio koji je dobila moja svekrva zanima nas možemo li od suda tražiti knjiženje dijela na osnovu sudskog djelomičnog rješenja ili moramo i dalje ćekati da se oni usaglase oko svog dijela pa tek onda sudkinja donese rješenje za svih. Lijep pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija