Jump to content

matko98

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Posto je sam ostavinski postupak trajao doslovno 5 min. i jer je proveden brzinski jer je se radilo samo o ta dva navedena racuna u banci, javni biljeznik je pod navodnike "inzistirao" da se se netko od obitelji mora prihvatiti nasljedstva tj. tih racuna. Znam da nije neko opravdanje ali eto, stoga sam rekao ajde daj na mene jer sam znao po vasoj prici/zakonu nemam sto izgubiti s time. Inace zivio sam s ocem, nema skrivenih racuna, rezija, ovrha, kredita, nista, bio je klasicni umirovljenik.
  2. Evo opet mene, pa da nastavim sa pricom, dakle prije par dana je bila ostavinska rasprava u kojoj je sve prepisano na mene, sina pokojnika. Pod "sve" mislim na dva bankovna racuna (jedan u plusu 1500kn, drugi u minusu 3200kn). Isao sam odjaviti kartice u banci ali mi banka zahtjeva uplatu duga sto sam ja odbio. Na koji zakon i tocku zakona da se pozovem? U banci rade da prostite totalni *bip bip* koji su me doslovno pola sata gnjavili i na kraju sam otisao neobavljena posla. Moze li banka meni nasilno naplatiti dug? Dakle od pokojnika sam naslijedio samo dugove na kartici i to je sve. U banci kazu da nikad nisu culi za oprost dugovanja pokojnika!?
  3. Evo da napisem kratki osvrt i update. Bio sam i u banci da se raspitam sto se tice odjave racuna i svega. Dobio sam samo kratki odgovor da se racun ne odjavljiva nego da je njega banka automatski blokirala pri dojavi FINE o smrti klijenta sto je ucinjeno 3 dana nakon oceve smrti te da je u medjuvremenu racun zamrznut i da se ne naplacuju nikakve naknade i troskovi racuna do okoncanja ostavinske tj. dok netko ne donese dokaz da on nasljedjiva racun i zateceno stanje na racunu (koje mi nisu htjeli reci, iako ja sam znam i bez njih kakvo je). Da li to znaci da bih se mi kao nasljednici na ostavinskoj trebali odreci svih ocevih racuna u banci i s tim "rijesenjem" zakljuciti tu pricu. Jer ako u nasljedstvo prihvatimo sve njegove racune u banci da li to znaci da automatski prihvacamo i dugove?
  4. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Kada se vrsi odjava svih racuna s banke, tek kada dobijem nekakvo rijesenje s ostavinske da se nista ne nasljedjuje ili se moze/mora odmah sada sa smrtnim listom?
  5. Postovanje, nakon smrti oca i povecih troskova pogreba zanima me postoji li kakva naknada ili jednokratna pomoc za nastale troskove ili to vrijedi samo za socijalne slucajeve? Na HZMO-u su mi rekli da su se drzavne naknade nekada isplacivale i da su ukinute. Postoji li kakva nada da netko drugi nudi pomoc tipa grad, zupanija i slicno? Proveo sam dosta vremena pretrazujuci po internetu ali nista konkretno nigdje nisam uspio pronaci.
  6. Postovanje, nakon smrti oca na njegovim tekucim racunima je ostalo oko cca 5000kn dugovanja (dozvoljenog minusa). Posto iza sebe nije ostavio nikakvo nasljedstvo (jedino mirovinu koja ce preci na majku) zanima me jesam li ja duzan taj dug vratiti ili dug ide u otpis? Odjave pokojnika sam sve izvrsio (maticni ured, mup, hzzo, hzmo), osim odlaska u banku kojeg sam jos odlozio za koji dan. Moze li savjet?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija