Jump to content

DantonWer

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DantonWer objavio

  1. (1) Situacija je ovakva. Kuća ima 4 odvojene stambene jedinice, nije etažirana i vlasništvo cijele kuće je podijeljeno na 4 suvlasnika u omjerima: 1/2 - jedna linija nasljednika [vlasnik A] i 1/4, 1/8, 1/8 - druga linija nasljednika [vlasnik B], četvrtine su u igri jer se je prepisivalo na djecu zbog dugova. Vlasniku A je u interesu da se kuća podijeli na način da se točno zna koliko i što kome pripada i da se po mogućnosti vlasništvo podijeli po stambenim jedinicama. Da li je taj postupak ikako moguće provesti bez volje za istim vlasnika B? (2) Troškovi režija se dijele prema vlasničkim udjelima, ali vlasnik B ne plaća svoj dio jer živi u stambenoj jedinici koja ima zasebno brojilo, dok vlasnik A živi u stambenoj jedinici koja ima brojilo zajedničko sa ostatkom kuće i primoran je sve plaćati kako mu zbog dugova ne bi isključili vodu i struju. Koji je postupak utjerivanja dugova za režije od vlasnika B? Da li obveza plaćanja režija proizlazi iz vlasništva nad nekretninom ili iz "vlasništva" brojila? Može li vlasnik B tražiti od vlasnika A da plaća polovicu računa za njegovo brojilo na temelju suvlasništva njegove stambene jedinice ili je obveza podmirivanja tih dugova isključivo na korisniku tog brojila, odnosno vlasniku B? (3) nevezano za gornji slučaj Spoj na vodovod (stranka A) prolazi ispod tuđeg zemljišta (stranka B) - ulica na kojoj je kuća nema vodovod, ali je imaju ulice ispod i iznad na koje su se te kuće spajale. Kakva prava ima vlasnik nekretnine (stranka A) čiji spoj na vodu prolazi ispod tuđeg zemljišta? Konkretan slučaj: ako cijev pukne, da li stranka A ima pravo bez dopuštenja stranke B doći bagerom, razrovati mu pola dvorišta i popraviti cijev za vodu jer u suprotnome neće imati vode u kući?
  2. Stvar je u tome što ne postoji trgovačko društvo koje se bavi time već manje lokalne samouprave osnivaju službu Vlastitog pogona kao jedinstvene ustrojstvene jedinice koja obavlja komunalne djelatnosti. Vlastiti pogon nema status pravne osobe. Može li netko opisati proceduru kojom jedna takva služba lokalne samouprave proglašava grobna mjesta napuštenim?
  3. Pozdrav! Zanima me procedura javnopravnog tijela u vezi proglašavanja grobnog mjesta napuštenim. Nakon identificiranja za koja grobna mjesta naknada nije plaćena više od 10 godina, prema članku 14. Zakona o grobljima grobno mjesto smatra se napuštenim i može se ponovo dodijeliti na korištenje. Da li javnopravno tijelo donosi rješenje za svako pojedino grobno mjesto kojim ukida dosadašnja rješenja? Donosi li možda i objavljuje odluku kao što to rade trgovačka poduzeća koja upravljaju grobljima? Npr Grad ima 10 grobnih mjesta za koja nisu plaćene grobne naknade 10 god, čiji su trenutni korisnici preminuli i čiji se nasljednici nemogu pronaći, kojom upravnom procedurom ih Grad može ponovo dodijeliti na korištenje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija