Jump to content

IvyZg1

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    IvyZg1 je reagirao na Mario137 u Studentski investicijski fond   
    Ja vjerujem da pozor HANFAe svakako mora izbjeći jer ovaj fond me odgovara definiciji fonda prema Zakonu o AIF. Mislim da je miran dok god ne radi tuđim novcem, a ovdje bi se radilo o novcu bez izravne protučinidbe, donacijama i sponzorstvu, članarinama. 
  2. Hvala
    IvyZg1 je reagirao na Mario137 u Studentski investicijski fond   
    Mislim da je u skladu sa Zakonom o udrugama, zadovoljava osnovna načela. Radi se o neprofitnoj organizaciji (nema podjele dobiti, ne konkurira onima koji već plaćaju porez na dobit), cilj je obrazovanje (učenje kroz praksu) i eventualno znanstveni doprinos (proučavanje tržišta kapitala ili vrijednosnih papira). Ne vidim što bi bilo protivno Zakonu o udrugama. Da je sreće fakultet bi sam imao takav fond, odnosno odradio bi potrebni posao za studente. 
    Što se tiče nadzora HANFA-e, on postoji da bi prije svega štitio investitore, odnosno one koji kupuju udjele u investicijskom fondu. Ovdje toga nema. Udruga bi se financirala članarinom, donacijama i sponzorstvom. 
    Možda naziv 'investicijski fond' unosi konfuziju, jer to nije fond. Ako neka firma ili udruga kupuje i prodaje vrijednosne papire, ona nije fond u smislu Zakona. Ona je jednostavno firma, odnosno udruga i poslovne knjige vodi na potpuno uobičajen način. 
     
  3. Hvala
    IvyZg1 je reagirao na Mario137 u Studentski investicijski fond   
    Prvo da vas pohvalim, ideja je izvanredna. Ne postoji bolji način učenja. 
    Osim tih milijun kuna, postoji cijeli niz formalnih i logičkih zapreka da osnujete 'pravi' investicijski fond. Regulativa investicijskih fondova, koju provodi HANFA podrazumijeva da se radi o djelatnosti koja upravlja tuđim uloženim sredstvima od osoba koje očekuju očuvanje imovine, odnosno povrat investicije, dakle, s profitom kao jednim od ciljeva. To kod vas nije slučaj jer vi želite osnovati fond koji bi radio pravim novcem za edukacijske i neprofitne svrhe. Tako da udruga zaista jest pravo rješenje. 
    Mislim da nema nikakve zapreke da udruga sudjeluje na financijskom tržištu. Naravno, sve to morate precizirati u statutu udruge na način kako ste to gore formulirali, tako da ste mirni i s te strane. Zbog prirode vašeg pothvata, dakle, edukacija i neprofitna djelatnost - predlažem osnivanje udruge. 
    Ne morate biti zabrinuti zbog toga. Što se tiče samih udruga, one smiju obavljati gospodarsku djelatnost - pitanje je samo poreznog tretmana. Naime, ako udruga obavlja djelatnost koja na tržištu konkurira onim subjektima koji već plaćaju porez na dobit, onda je i udruga obveznik poreza na dobit. To ne znači da udruga ne smije raditi, samo da treba plaćati taj porez. 
    Međutim, sama djelatnost investicijskog fonda nije oporeziva porezom na dobit (vaši "konkurenti"), pa nema nikakve osnove niti da vaša udruga bude tretirana kao obveznik poreza na dobit. Osim toga, eventualni višak prihoda nad rashodima nećete koristiti za isplatu članovima udruge, nego će se koristiti dalje u neprofitne svrhe i za pokrivanje tekućih rashoda. 
    Kao udruga, vodit ćete poslovne knjige prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i prema posebnom kontnom planu. Predlažem da vas netko uvede u to, a kasnije da sami nastavite voditi poslovne knjige i podnositi financijska izvješća, jer je to važan dio učenja, ništa manje bitan od same djelatnosti investicijskog fonda. 
    Dakle, imat ćete istovremeno vođenje poslovnih knjiga kao udruga, gdje bilježite sve poslovne promjene, a samu djelatnost fonda vodit ćete sami, recimo, u excelu, kao neke pomoćne knjige. To je djelatnost fonda, a udruga je, možemo reći, društvo za upravljanje investicijskim fondom. 
    Malo bacite oko na ogledne primjere kako izgledaju bilance (BIL-NPF) i 'RDG' (PR-RAS-NPF) za udruge, a kako izgledaju ogledni primjeri vođenja knjiga za investicijski fond. 
    Ako uspijete to realizirati (osnivanje udruge, kupnja i prodaja vrijednosnih papira, vođenje knjiga udruge, vođenje evidencije fonda) neovisno o rezultatu poslovanja) naučit ćete više nego na svim ostalim kolegijima na fakultetu, odnosno, to vam je pravi mali MBA za realne financije. 
     
     
  4. Zbunjen
    IvyZg1 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Studentski investicijski fond   
    S pola ovoga se ne slažem iz razloga što nije u duhu Zakona o udrugama, koji za udruge predviđa osnivanje s nekim plemenitim društvenim ili humanitarnim ciljem, no pouzdat ću se u to što Mario137 kaže da je izvedivo, no nisam sigurna da biste izbjegli nadzoru HANFE.
  5. Hvala
    IvyZg1 je reagirao na Mario137 u Porez na dohodak od prodaje nekretnine!   
    Od koga je majka naslijedila?
  6. Zbunjen
    IvyZg1 je reagirao na Ruby_Danderfluff u oštećenje automobila   
    Ako ste našli odvjetnicu, sve će Vam dalje ona objasniti. Worst case scenario i Vaše postupanje u vezi toga:
    1. napravite postupak osiguranja dokaza, da vještak u zasebnom postupku izađe na očevid i da utvrdi oštećenja i napravi nalaz i mišljenje glede visine štete. Tada s tim rezultatima osiguranja dokaza pokrećete postupak radi naknade štete. Osim toga, fotografirajte susjedovu ofarbanu ogradu, točkice na parkiralištu i slično.
    2. postupak ako susjed tvrdi da je on to napravio i nastavi tako tvrditi, bit će vrlo jednostavan. Ako u postupku to opovrgne, onda imate problem, jer je njegova riječ protiv Vaše i eventualno drugi susjedi koji su ga vidjeli da farba, mogu svjedočiti da je upravo on to mogao pošpricati.
    Ako je 3.000,00 kn vrijednost štete, načelno ćete potrošiti oko 5.000,00 - 6.000,00 kn na sudske, odvjetničke i vještačke troškove, s neizvjesnim ishodom zbog eventualnog držanja susjeda. Ako ste u ZG, prvu radnju suda možete očekivati nakon 6 mjeseci, a dvije godine okončanje prvostupanjskog postupka. Ako se susjed bude žalio, to vrijeme se udvostručuje.
    Ipak, baš zato što Vam je susjed u pitanju, a ne možete se odseliti eventualno, ja bih Vam savjetovala da razmislite da uzmete tih 600,00 kn koje nudi, eventualno pokušate malo povisiti, i odustanete od sudskog postupka, jer kroz te četiri godine dok se sudski postupak bude vodio, a vjerojatno i puno dulje, nećete moći živjeti tamo i nećete imati mira, a vrlo je vjerojatno da će susjedski odnosi i nadalje biti narušeni zauvijek. No odluka je na Vama.
  7. Sviđa mi se
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u Poboljšice na nekretnini   
    Da. To je ukratko skup međusobno usklađenih projekata kojima se daje tehničko rješenje građevine i radova. Izrađuje ga ovlaštena osoba strukovnog naziva ovlašteni arhitekt tj. u biti ovlašteni arhitektobski ured.
     
    Ne, nije.
  8. Hvala
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u Poboljšice na nekretnini   
    Što se tiče pristupa i suglasnosti, tu je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.87 st.3 jasan. Dakle ne treba suglasnost svih suvlasnika. Nadalje, Zakon o gradnji i Pravilnik izveden iz njega propisuje u čl.3 da se bez glavnog projekta i građevinske dozvole mogu izvoditi radovi,
    6. Na stubama, hodnicima i drugim prostorima na pristupima građevini i unutar
    građevine te na javnim površinama radi omogućavanja nesmetanog pristupa i kretanja
    osobama s teškoćama u kretanju ako se time ne narušava funkcija i namjena građevine, ako se ne utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu ,ehaničke otpornosti i stabilnosti ili sigurnosti u slučaju požara ili zadovoljavanje lokacijskih uvjeta, te na denivelaciji, ugradbi zvučnih semaforskih uređaja i ugradbi taktilnih površina u građevinama na javno-prometnim površinama.
    Također u čl.4 bez građevinske dozvole ali u skladu sa glavnim projektom mogu se na postojećoj zgradi dodavati novi vanjski i unutarnji prozori, vrata idrugi otvori u nosivim zidovima.
    Prema tome, što se tiče građevinske strane za izgradnju pristupa osobama s teškočama u kretanju ne treba ništa, ali za dodavanje vrata u zajedničkom nosivom zidu potrebno je izraditi glavni projekt.
     
     
  9. Sviđa mi se
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u Suvlasnicke odluke za poboljsanje zgrade   
    Što se tiče fasade, ako bi je radili sami iz sredstava pričuve to bi bila poboljšica za koju je potreban pristanak svih suvlasnika, osim u slučaju ako bi se za to koristila sredstva prema posebnom zakonu (Zakon o energetskoj učinkovitosti), tada je dovoljna večina prema suvlasničkim dijelovima. 
  10. Sviđa mi se
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u Suvlasnicke odluke za poboljsanje zgrade   
    Nema na čemu.
     
  11. Hvala
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u Suvlasnicke odluke za poboljsanje zgrade   
    Dakle, tu Zakon o vlasništvu propisuje u st.2 članka 87 da, iznimno nije potrebna suglasnost svih ukoliko će ta većina sama snositi troškove. Ili ih se može pokriti iz pričuve ako se ne ugrožava potreba podmirivanja redovnog održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih suvlasnika. Pa prema navedenome bi se moglo to odraditi na način da se ne diraju postojeća sredstva za redovno održavanje, podigne kredit kojim bi se automatizmom povećala pričuva ali da se od toga povećanja izuzmu ta dva stana.
    Što se tiče Zakona o gradnji koji bi regulirao samo postavljanje omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade te prema Pravilniku izvedenom iz navedenog zakona za to bi vam trebao samo glavni projekt, no za
    i dozvola za rekonstrukciju.
  12. Sviđa mi se
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u Prinudni upravitelj koji podržava bespravnu gradnju?   
    Iz opisanoga baš i nije razvidno radi li se o bespravnoj gradnji, no ukoliko se radi o poslovima mimo odredbi Zkona o gradnji i/ili Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima nadležna bi bila građ. inspekcija.
    Što se tiče potrebne suglasnosti ona bi spadala pod Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te ukoliko se krše odredbe toga zakona, upravitelja se uvije može promijeniti, ili drugim načinom koji zahtjeva vremena, te ovisi koliko je sve to (ne)utemeljeno u zakonu i sposobnosti osobe pravne struke koja bi vam svakako bila potrebna uspjeh u postupku tužbe za nanošenje štete takovim radnjama.
  13. haha
    IvyZg1 je reagirao na ultra u Otvaranje obrta nekoliko pitanja   
    Tražite nacionalnu klasifikaciju djelatnosti-2007.(NKD).
     
    Po ovome što ste naveli idite u sljedeće skupine:
    73.1.-promidžba (reklama i propaganda)
    73.2.-istraživanje tržišta
    62.0.-računalno programiranje i savjetovanje i djelatnosti
    povezane s njima
    18.1.-tiskanje i uslužne djelatnosti povezane s tiskom
     
    svaka skupina još ima razrede (analitika grupa)po kojoj registrujete ono što želite.
     
    Da, obrt može imati naziv koji ste naveli,jedino morate provjeriti da li na području Vaše županije već posluje obrt pod nazivom "Luki", jer tada morate mijenjati ime (provjeriti u uredu državne uprave u Vašem mjestu)
     
    pozdrav
  14. haha
    IvyZg1 je reagirao na KronicnaStranka u sto NE mogu ili NE smijem ciniti kao vecinski vlasnik?   
    U slučaju stvarne potrebe za hitnom intervencijom zbog sprečavanja veće štete svaki suvlasnik ovlašten je poduzeti nužne mjere o svom trošku i tražiti regres od ostalih suvlasnika srazmjerno njihovom suvlasničkom dijelu (poslovodstvo bez naloga).
     
    Postojanje stvarne potrebe za neodložnim popravkom treba dobro dokumentirati za slučaj spora.
     
    Nije baš praktično, ali je jedino rješenje u takvoj situaciji koje može ostale suvlasnike navesti da shvate da ne mogu prolaziti bez troška i tako ih motivirati da riješe problem.
     
    Međutim, u vašoj situaciji su dodatna otežavajuća okolnost postojanje parnica, jer bi sud kod kojeg biste tražili regres od drugih suvlasnika mogao stati na stajalište da se radi o prethodnom pitanju budući da je dvojbeno da li je vaša majka uopće suvlasnik, pa prekinuti postupak do okončanja tih parnica.
     
    Račun za štetu biste zapravo trebali ispostaviti državi koja takve parnice rješava 11 godina, ali to nije moguće. Prije ste mogli računati na neku naknadu za povredu prava na suđenje u razumnom roku, ali sada je i to samo teoretska mogućnost.
  15. haha
    IvyZg1 je reagirao na bmsilvija u rokovi za plaćanje 2/3 kazne po obveznom prekršajnom nalogu   
    Hvala svima na pomoći, ne ulazi mi se u Vaše interne zavrzlame ali još jednom navodim citat iz našeg naloga: Okrivljenik je dužan novčanu kaznu platiti u roku 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga isključivo priloženom uputnicom na žiroračun. Ukoliko okrivljenik u zadanom roku plati 2/3 izrečene novčane kazne ... itd.
    Zahvaljujem.
  16. haha
    IvyZg1 je reagirao na petpetica u Prigovor na oduzimanje vozacke dozvole   
    Nipošto ne plaćati kaznu. Plaćanjem kazna postaje pravomoćna.
     
    Prigovor je odličan, ali u prilogu bi bilo korisno dokazati da radite (ugovor o radu s adresom mjesta rada), te priložiti presliku osobne iskaznice koja ukazuje da stvarno putujete na neku udaljenost.
     
    Tek po odluci suda treba platiti ono što je dosuđeno i možda izdržati određenu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja čiji početak se smatra dan iza zaprimanja posebne obavjesti policije od policije.
  17. haha
    IvyZg1 je reagirao na drot13 u Vožnja s isteklom prometnom dozvolom i važećom policom osiguranja   
    Ne može. Do 15 dana je kazna 700 kuna, a nakon toga je 2000 kuna.
  18. haha
    IvyZg1 je reagirao na Spitfire u prolaz kroz crveno 2016. na pjesackom prijelazu sa semaforom   
    Sud vam može izreći mjeru opomene, ublažiti ili potvrditi kaznu. Ako potvrđuje ostaje vam mogučnost plačanja 2/3. Kolike su šanse za to, za smanjenje velike, za opomenu samo nebo zna.
     
    U kojem roku, ako se radi o Zg, i do par mjeseci.
     
    U vašem slučaju možda najbolje poslati pisani prigovor, uz navedeno o priznanju itd, bez previše kompliciranja, olakotne okolnosti prijašnja ne kažnjavanost po pitanju prometnih prekršaja kao i rel. lak oblik prekršaja.
  19. haha
    IvyZg1 je reagirao na G-man u rokovi za plaćanje 2/3 kazne po obveznom prekršajnom nalogu   
    Ukoliko vam stoji "od pravomoćnosti naloga", tada vam posljednji dan za plaćanje pada na 04/08.
     
    Nalog je dostavljen 18/07, rok za prigovor od 8 dana počinje teći idući dan i istječe sa danom 26/07, nalog postaje pravomoćan idući dan, dakle 27/07 i od idućeg dana počinje teći rok od 8 dana za plaćanje 2/3, koji istječe sa danom 04/08.
     
    Doduše, neke PP znaju malo drugačije tumačiti navedeno, ali sa njihovim rezoniranjem se ne slažem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija