Jump to content

Sanja2016

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nakon smrti moje majke, moj očuh (majčin suprug) želi meni oporukom ostaviti "u cijelosti svoju cjelokupnu nepokretnu i pokretnu imovinu" (tako glasi njegova oporuka koju je upravo napisao). Očuhova supruga (moja majka) je umrla. Očuh nema svoje djece niti posvojčadi. Oba roditelja su mu preminula. Očuh ima brata i sestru (oboje su u mirovini), koji imaju svoje potomke. Očuhovi brat i sestra nisu državljani R. Hrvatske i ne žive u Hrvatskoj. Očuh je svoju oporuku svojeručno napisao i potpisao. Da li je potrebno oporuku ovjeriti kod javnog bilježnika? S obzirom na oporuku kojom mi očuh ostavlja cjelokupnu pokretnu i nepokretnu imovinu, da li njegovi brat i sestra imaju pravo na nužni dio nasljedstva? Unaprijed hvala!
  2. Hvala na odgovoru. Pretpostavljam da me očuh više ne može zakonski posvojiti? Imam 54 godine.
  3. Ne, očuh me nije zakonski posvojio. Samo sam promijenila prezime u njegovo prezime kada se majka udala za njega. Također živimo u istom kućanstvu od 1978.g.
  4. Moja majka sklopila je drugi brak 1971.g. kada je meni bilo 8 godina. Uzela je prezime drugog supruga tj. mojeg očuha. Par mjeseci nakon toga, rješenjem odjela za upravno pravne poslova i ja dobivam očuhovo prezime. U braku majka i očuh nisu imali djece. Stalno živim sa majkom i očuhom u istom kućanstvu (i nakon moje udaje), u roditeljskoj kući koju su majka i očuh izgradili zajednički 1978.g. Majka mi je umrla 2015. godine, te sam naslijedila pola obiteljske kuće u kojoj živim a pola kuće je u vlasništvu mog očuha. Očuh bi želio da imam ista nasljedna prava kakva imaju bračna djeca, te pita da li činjenicom da živimo u istom kućanstvu (kući čija je polovica u njegovom vlasništvu) te činjenicom da imam njegovo prezime mogu dobiti ista nasljedna prava kao posvojče ili ne? Ako ne, kakva nasljedna prava imam sada? Što se može učiniti da se dobiju maksimalna nasljedna prava, kako nakon očuhove smrti ne bi trebala plaćati porez na nasljeđivanje polovine kuće koja je u očuhovom vlasništvu? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija