Jump to content

seven

Korisnik
  • Broj objava

    44
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom te 4 godine i 10 mjeseci radnog iskustva traži posao na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
  2. Postupak za lišenje poslovne sposobnosti može pokrenuti sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog centra za socijalnu skrb, bračnog druga osobe o kojoj se provodi postupak, njezinih krvnih srodnika u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi do drugog stupnja. Postupak za vraćanje poslovne sposobnosti pokrenut će sud po službenoj dužnosti ili osobe iz stavka 1. ovoga članka ili skrbnik uz odobrenje centra za socijalnu skrb ili osoba o kojoj će se voditi postupak vraćanja poslovne sposobnosti. Ako prestanu razlozi iz članka 159. ovoga Zakona sud će odlučiti o vraćanju poslovne sposobnosti osobi koja je prijašnjom odlukom bila lišena poslovne sposobnosti. Sud može odlučiti da osoba koja je prijašnjom odlukom bila potpuno lišena poslovne sposobnosti bude samo djelomično lišena te sposobnosti (djelomično vraćanje poslovne sposobnosti), ako se za to steknu zakonski razlozi. Članak 159. (1) Sud će u izvanparničnom postupku punoljetnu osobu koja zbog duševnih smetnji ili drugih uzroka nije sposobna brinuti se o osobnim potrebama, pravima i interesima ili koja ugrožava prava i interese drugih osoba, djelomice ili potpuno lišiti poslovne sposobnosti. (2) Prije donošenja odluke iz stavka 1. ovoga članka sud će pribaviti stručno mišljenje liječnika vještaka o zdravstvenom stanju osobe za koju je pokrenut postupak lišenja poslovne sposobnosti i o utjecaju tog stanja na njezine sposobnosti zaštite svih ili pojedinih osobnih potreba, prava i interesa te na ugrožavanje prava i interesa drugih osoba. (3) Odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti sud će odrediti mjere, radnje i poslove koje osoba nije sposobna samostalno poduzimati, primjerice raspolagati imovinom, plaćom ili drugim stalnim novčanim primanjima, upravljati imovinom, odlučiti o zapošljavanju, davati izjave ili poduzimati radnje koje se odnose na brak, roditeljsku skrb i druga osobna stanja, osim ako je to ovim Zakonom drukčije određeno. (4) Poslove koji nisu određeni u odluci iz stavka 2. ovoga članka, osoba djelomice lišena poslovne sposobnosti može samostalno poduzimati.
  3. Možete zahtijevati da se ono što su vaši djed i baka darovali vašem stricu uračuna u njegov nasljedni dio, ali ne i ono što mu je darovao vaš otac. Vaš stric i vaš otac imali su zakonsku obvezu uzdržavati svoje roditelje kada to oni više nisu mogli činiti sami pa ako je vaš otac sam uzdržavao svoje roditelje može u parnici postaviti zahtjev za naknadu polovice onoga što je dao za njihovo uzdržavanje kao i za troškove sahrane, naravno uz pretpostavku da je vaš stric bio u mogućnosti uzdržavati iste.
  4. Ovako obzirom da već neko vrijeme pokušavate pronaći odgovor bacila sam oko i na Zakon o braku i porodičnim odnosima prema kojem je vjerojatno odlučeno o povjeravanju djeteta. Dakle, prema navedenom propisu u slučaju da roditelji ne žive zajedno odluku povjeravanju djeteta na čuvanje i odgoj donosio je organ starateljstva, odnosno centar za socijalnu skrb tako da vi sukladno tome i imate rješenje centra za socijalnu skrb. Prema istom propisu da bi roditelj bio lišen roditeljskog prava potrebna je odluka suda u posebnom izvanparničnom propisu. Kako sam vam već napisala u jednom ranijem postu majka i dalje ima roditeljsko pravao odnoso pravo na roditeljsku skrb nad djetetom bez obzira na odluku o povjeravanju na čuvanje i odgoj, a da takvo pravo ne bi imala odnosno da bi vi mogli samostalno donositi sve bitne odluke koje se tiču djeteta potrebno je provesti postupak lišenja roditeljske skrbi.
  5. Godina dana je i previše. Radi se o kaznenom djelu za koje se progoni po službenoj dužnosti pa je sve što trebate učiniti prijaviti navedenog nadležnom državnom odvjetništvu.
  6. seven

    razvod

    Neka se obrati Hrvatskoj odvjetničkoj komori za besplatnu pravnu pomoć. Evo linka: http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169
  7. Mislim da još nema mogućnosti da to vidiš na netu. Ploma znači da je primljen prijedlog za upis.
  8. Država vam neće isplatiti ono što je vaš otac dužan isplatiti osobi koja vas je uzdržavala i zatvorska kazna zbog neplaćanja uzdržavanja isto tako ne oslobađa vašeg oca obveze da isti dug plati. Postoji prijedlog zakona o fondu za uzdržavanje dijece prema kojem bi se u ovakvim slučajevima kada roditelj odbija plaćati uzdržavanje iznos isplaćivao na teret tog fonda, ali to je još uvijek samo prijedlog.
  9. Sud određuje uzdržavanje obzirom na cjelokupno imovinsko stanje osobe koja je dužna uzdržavati pa nije bitno da li takva imovina negdje evidentirana. Samo što bi takvu vašu tvrdnju trebalo potkrijepiti dokazima pa pokušajte sa svjedocima kad je to već svima tako poznato.
  10. Možete tražiti primjereno osiguranje i prije nego što platite vjerovniku ako dužnik nije ispunio svoju obvezu o njezinoj dospjelosti, ako je vjerovnik zatražio sudskim putem naplatu od jamca i ako se dužnikovo imovinsko stanje znatno pogoršalo nakon sklapanja ugovora o jamstvu. Nadalje, imate pravo tražiti naknadu od dužnika za sve što ste isplatili za njegov račun zajedno s kamatama. Nakon što vi ispunite tražbinu banke na vas prelazi ista tražbina zajedno s osiguranjima pa u slučaju da je tražbina osigurana založnim pravom na automobilu zalog prelazi na vas.
  11. Obzirom na vaš opis nikako se ne radi o nužnoj obrani jer nedostaje element istodobnosti napada i obrane, uboli ste ga nožem kad je napad već prestao i napadač je bio u bijegu, moguće je govoriti o prekoračenju nužne obrane obzirom na vremenski razmak između njegovog i vašeg napada i mogućnost da je kod vas zaista izazvao strah i razdraženost napadom i ulaskom u vašu kuću zbog kojeg ste krenuli za njim, teško je procjeniti samo na temelju vašeg iskaza bez svih ostalih dokaza.
  12. Od suda možete tražiti da odredi drugoj strani da u određenom roku sklopi glavni ugovor, to se može tražiti u roku 6 mj od isteka roka za njegovo sklapanje, a ako rok nije određen onda od dana kada je prema naravi posla i okolnostima ugovor trebao biti sklopljen. Isto tako predugovor vas ne obvezuje ako su se okolnosti pod kojima je sklopljen toliko izmijenile da on niti ne bi bio sklopljen da su te okolnosti postojale u vrijeme njegova sklapanja - dakle ako je vama obećano da će stan biti gotov do 2. 2008., a vi niti ne bi ste sklopili predugovor da ste znali da stan neće biti dovršen niti do danas, možete se pozvati na takve izmijenjene okolnosti i obavijestiti suprotnu stranu da zbog toga smatrate da vas navedeni predugovor više ne obvezuje.
  13. Ako prema podacima kojima sud raspolaže utvrdi da ostavitelj nije imao imovine donijet će rješenje u kojem će odlučiti - da se ostavinska rasprava ne provodi budući da ostavitelj nije imao imovine. Rješenje se dostavlja nasljednicima.
  14. Upravo ovako kako je gospodin Floki naveo, susretala sam se sa sličnim slučajevima u praksi.
  15. Na pravo na roditeljsku skrb ne utječe činjenica da li majka viđa dijete odnosno da li živi s njim, niti zabrana viđanja, sve dok je sud u posebnom postupku ne liši prava na roditeljsku skrb, a za što su u ovom slučaju ispunjeni uvjeti. Vidjeti članak 114. Obiteljskog zakona.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija