Jump to content

marona5

Korisnik
  • Broj objava

    44
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    marona5 je dobio reakciju od orao u Upis na fakultet - dijete dragovoljca   
    Djete HRVI, poginulih i nestalih branitelja imaju direktan upis u Studentski dom. Bar nešto, ali vjerujte u sadašnje vrijeme jako puno znači. Lp
  2. Hvala
    marona5 je dobio reakciju od prof u Naoružani civili   
    Nije čudno nego ludo, Zamislite situaciju koju neki uporno guraju, sukob naoružanih civila, pa sutra to nije agresija Srba na Hrvate i Hrvatsku nego kako neki vole kazati "Građanski rat". 
  3. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na Vojak1 u Raste osnovica za osobnu invalidninu   
    Izvini Frede nismo te prepoznali! 
  4. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na Darko96 u Raste osnovica za osobnu invalidninu   
    Za pojedine skupine HRVI je premali postotak proračunske osnovice...Čak i ako se znatno podigne proračunska osnovica za obračun invalidnina, bez većeg podizanja postotka za pojedine skupine neće biti znatnijeg povećanja invalidnina..Kakvo je to povećanje od 7 eura u 20 i više godina za X skupinu HRVI... Zvuči kao da se netko sprda sa braniteljskom populacijom...
  5. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na darko m70 u Čl. 9a Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih v   
    Hvala Gospon Profa
    Vidim da je iscrpna rasprava, ne samo po cl. 9a, vec i drugim ustegama, bila u vremenima kada je brutto toliko bio rezan, da je odlazak u mirovinu bio teska kazna,.. 
    Argumentirani ste i stručni.
    Dolaze vremena kompletne smjene ratne generacije 90 tih. Jednostavno je bilo razdoblja kada se na nasu generaciju toliko vrsio pritisak za odlazak u mirovinu da je bio u rangu mobinga. Ono 2 izlaze iz sustava 1 uđe. Sada im te mlade nema tko upucivati u predmete. A nas koji smo se skolovali svojim odricanjem i najvisim zvanjima, uvijek smo nekome smetnja. Tijekom 1991. I 1995. Ponekad sam zazelio biti zidar i raditi na bausteli u njemackoj. Nasa baustela je bila Hrvatska, i nije bilo rada u fušu. Cjeli radni vijek mi je protekao u terenima i operativi.,
    Oni koji su dosli u sluzbu nakon 1996. Vec nece moci konzumirati ratni staz u duplom trajanju.
    Vidim da su mnogi zavidni kad netko ima dobar umnozak brutta.
    Ali to je sve, sto nam je uplaceno. Nismo krivi za formulu iz vazeceg Zakona.
    Uz uzrecicu...pa sta bi ti htio...
    Nista Gospon, samo ono sto mi pripada.
    Ili ono...jel si si vec nasao s cim se budes bavio.
    Nisam....
    S mnogim kolegama s kojima sam razgovarao, vidim da uopce ne prate stanje sa svojih platnih lista, odnosno uplate koje za njih uplacuje drzava. Sada kada dobiju informativne izracune, cude se rezultatima.
     
  6. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na andrija1234 u Minimalna braniteljska bez staža samo rat   
    Hvala lijepa.Ako vi kažete,  ja ni najmanje sumnje nemam , par dana sam pratio ovaj portal i  učinili mi se da ste najjači u tumačenju zakona
  7. Sviđa mi se
    marona5 je dobio reakciju od prof u Hrvi trajno/ pravo na dionice   
    Podnio zahtjev početkom prosinca (umalo istekao rok za podnošenje), 19.10. dobio rješenje o dodjeljivanju dionica, dakle strpljenja i biće rješenja svima koji imaju pravo na to.
  8. Hvala
    marona5 je dobio reakciju od prof u Besplatni udžbenici   
    Obrazac zahtjeva imaju u Uredu za branitelje.
  9. Hvala
    marona5 je dobio reakciju od prof u Ponovno slanje dokumentacije   
    Ukratko, ratni put i medicinska dokumentacija trebali bi biti "vrh vrhova", ranjavanja, zarobljavanje, itd.....da bi nakon drugog izlaska dobili za trajno.
  10. Sviđa mi se
    marona5 je dobio reakciju od prof u Ponovno slanje dokumentacije   
    Stručna procjena je znala trajati jako dugo, godinu i više dana. Nje više nema, ali u zakonu i dalje stoji "privremeno do tri godine", pa sad koga kako dopadne.
  11. Hvala
    marona5 je dobio reakciju od prof u Članak 52c, Zakon o hr braniteljima iz DR, od 31.07.2021   
    Molim Vas objavite zahtjev. Hvala.
     
  12. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na prof u Drugi stup mirovinskog fonda   
    Poštovani,
    taj iznos je već u iznosu Vaše mirovine ali naša bajna organizacija I, II mirovinskog stupa, Regos i ostali nisu taj iznos prebacili u I mirovinski stup iz kojega je isplata Vaše invalidske mirovine.
  13. Hvala
    marona5 je dobio reakciju od crni_45 u Usklađivanje mirovina od 01. srpanj 2023   
    8,42 navodno objavljeno
  14. Sviđa mi se
    marona5 je dobio reakciju od prof u Usklađivanje mirovina od 01. srpanj 2023   
    8,42 navodno objavljeno
  15. Sviđa mi se
    marona5 je dobio reakciju od prof u Starosna mirovina po ZOHBDR za branitelje i dragovoljce   
    Svako rješenje, pa i to ima pouku o pravnom lijeku, dakle o pravu na žalbu. Protokom tok roka, ako se nitko ne žali na to rješenje ono postaje pravomoćno, međutim u rješenju Vam piše od kojeg datuma Vam teče naznačeno pravo, pretpostavljam pravo na mirovinu, i to je to.
  16. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na Skywalker007 u Starosna mirovina po ZOHBDR za branitelje i dragovoljce   
    Poštovani Josipe, mislim da se kolega ne treba brinuti, normalno da je zahtjev predao prije prava na stjecanje starosne mirovine ali je tada trebao on osobno napisati kada bi želio da ide u mirovinu ako je pri tome ispunio uvijete za starosnu mirovinu. Ako je imao nešto staža izvan HR onda će čekati i duže na rješenje. Ako je recimo predao 01.05.2023.  a recimo uvjet ispunjava 01.07.2023. na rješenju koje će primiti 01.10.2023. će pisati da je u mirovini od 01.07.2023. ali ako on nije primio akontaciju mirovine prije rješenja može biti da još nije stekao uvjet za tu mirovinu za koju je predao kao što ste naveli starosnu braniteljsku.
  17. Sviđa mi se
    marona5 je dobio reakciju od Skywalker007 u Starosna mirovina po ZOHBDR za branitelje i dragovoljce   
    Svako rješenje, pa i to ima pouku o pravnom lijeku, dakle o pravu na žalbu. Protokom tok roka, ako se nitko ne žali na to rješenje ono postaje pravomoćno, međutim u rješenju Vam piše od kojeg datuma Vam teče naznačeno pravo, pretpostavljam pravo na mirovinu, i to je to.
  18. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na prof u Vracanje 10 % mirovine HRVI   
    Netočno poštovani sivko,
    baš me briga kojim HZMO, Vi ili netko treći, formulama ili postocima dolazite do ispravnog iznosa mirovine od 1.8.2023.g. kao i obavezno vezano i 1.1.2024.g. ali mora proći provjeru točnog iznosa mirovine.
     
    Provjera:
    Ivica je 2010.g. primao današnjih 763,90 EUR-a, tada mu je Kosor smanjila mirovinu 10 %  za 76,39
     
    763,90 - 10 % (76,39) = 687,51 EUR-a, mu je iznosila mirovina do 1.7.2023.g.
    763,90 -  5 % (38,195) = 725,70 EUR-a, iznos mirovine od 1.8.2023.g.
    687,51 + 10 % (76,39)  = 763,90 EUR-a je iznos mirovine od 1.1.2024.g. uz sadašnji iznos aktualne vrijednosti mirovine - AVM.
     
    76,39 : 2 = 38,195 EUR, jer je 10 : 2 = 5 %
    38,195 EUR-a mu je točan povrat iznosa mirovine od 1.8.2023.
    76,39  EUR-a mu je točan povrat iznosa mirovine od 1.1.2024.g.
     
    Kumica mu uzela 10 % mirovine  ili 10 jaja, kume on sada želi natrag svih 10 % mirovine ili svih 10 jaja.
    Ne interesira ga povrat Vaših 9,86 % mirovine ili 9,86 komada jaja od 1.1.2024.g.
     
    Put do bilo kojeg rezultata može biti različit ali samo je jedan ishod točan.
     
    HZMO radi krivi povrat 10 % (5 +5) mirovine korisnicima mirovina po posebnom propisu, suprotno zakonu i zdravoj logici. To je malo previše pa makar je i od njih.
     
  19. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na Gordon712 u Vracanje 10 % mirovine HRVI   
    Nije važno koliko uzdržavani član ima godina, važno je ima li osobne prihode. Ti možeš prijaviti da uzdržavaš bračnog druga ako nema primanja.
    Kada ti se djeca zaposle ili odsele iz kućanstva, izgubit ćeš  olakšice za njih, 0.7 za prvo i 1.0 za drugo dijete i plaćat ćeš porez 20% na sve iznad 1028.60 €. Porez će se umanjiti za 50% jer si umirovljenik. Tako dobiveni iznos će se umanjiti za 30% jer si toliko HRVI. Na tu konačnu svotu poreza ćeš plaćati 12% prireza.
    P.S. Da se ogradim, nisam ja nikakav stručnjak, samo znam neke stvari, ponekad mogu reći i nešto pogrešno.
  20. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na Gordon712 u Vracanje 10 % mirovine HRVI   
    Registrirao sam se na jedan portal specijaliziran za računovodstvo i porez i dobio sam 3 članka besplatno. Evo članka na ovu temu:
    Kopirat ću samo dijelove koji se odnose na HRVI.
    HRVI, kao i ostali porezni obveznici, imaju pravo na osnovni osobni odbitak u mjesečnoj visini od 4.000,00 kuna. Svi HRVI imaju pravo na uvećanje osnovnog osobnog odbitka po osnovi invalidnosti (pod uvjetom da je podatak upisan u Obrazac PK). Visina dijela osobnog odbitka po osnovi invalidnosti HRVI-a ovisiti će o udovoljavanju uvjeta propisanih Zakonom o porezu na dohodak. S obzirom da svi HRVI imaju pravo na povećanje osnovnog osobnog odbitka po osnovi invalidnosti u visini 1.000,00 kuna mjesečno (faktor 0,4 pomnožen sa osnovicom osobnog odbitka koja iznosi 2.500,00 kuna) potrebno je razmotriti u kojim slučajevima se dio osobnog odbitka po osnovi stečene invalidnosti može i uvećati.
    Osobito je važno skrenuti pozornost u slučajevima kada HRVI ostvaruje pravo na osobnu invalidninu, prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, br: 121/17, 98/19 i 84/21). Prema člancima 58. i 59. stavak 1. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji osobna invalidnina je osnovno pravo hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata na osnovi oštećenja organizma i na temelju tog prava ostvaruju se sva ostala prava na osnovi oštećenja organizma. Osobna invalidnina određuje se hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata prema skupini oštećenja organizma u koju je razvrstan i pripada mu u mjesečnom iznosu. Slijedom navedenog, svi HRVI koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu, sukladno navedenom Zakonu, imaju pravo na uvećani dio osobnog odbitka po osnovi invalidnosti odnosno 3.750,00 kuna mjesečno što je potrebno upisati u poreznu karticu.
     
     
  21. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na prof u usporedni izračun mirovina   
    Poštovani Ivica,
    1. postoji razlika mirovine po trenutnom zakonu o braniteljima, posebno viditi u HZMO ? 
    Biseri u našem HZMO su izračunali da je 95 % Vaše pune mirovine 723,70 EUR-a.
    2. 90 % Vaše trenutne mirovine do 1.7.2023.g. je iznosio 687,51 EUR-a
     - 95 % Vaše trenutne mirovine  od 1.8.2023.g. je trebalo iznositi 725,70 EUR-a (687,51 / 90 x 95 = 725,70 EUR-a)
    - 100 % Vaše trenutne mirovine  od 1.1.2024.g. bi trebalo iznositi 763,90 EUR-a (687,51 / 95 x 100 = 763,90 EUR-a)
    Provjera:
    763,90 - 10 % (76,39) = 687,51 EUR-a, iznos mirovine do 1.7.2023.g.
    763,90 -  5 % (38,195) = 725,70 EUR-a, iznos mirovine od 1.8.2023.g.
    687,51 + 10 % (76,39)  = 763,90 EUR-a je iznos mirovine od 1.1.2024.g. uz sadašnji iznos aktualne vrijednosti mirovine - AVM.
     
    Svakom u 5 (petom) razredu osnovne škole, tko nije znao ovo točno riješiti, moja pokojna profesorica bi dala 1 i rekla: sijedi evo ti kolac iz znanja i vladanja. 
    Da je znala ove bisere sada, dodala bi: ne znaš račun, možeš se zaposliti  u HZMO kao ekonomista ili informatičar.

    ivica59 izračun invalidskih braniteljskih mirovina.makroenabled.xlsm
  22. Hvala
    marona5 je reagirao na prof u Vraćanje 5+5% na mirovinu, posebni uvjeti   
    Molim Vas Josipe, 
    samo sam dao dva primjera izračuna neto mirovine, da se shvati da su različiti zakoni koji reguliraju izračun bruto i neto iznosa mirovine.
    Nikad nisam bio za porez svima jednako a presretan sam što plaćam porez (da mi ga je plaćati još više) i nemam razloga mijenjati baš ništa.
  23. Hvala
    marona5 je dobio reakciju od prof u Pomoć Hrvi   
    Prije svega pokušajte saznati kolika bi Vam bila mirovina po Zakonu o braniteljima i isplati li se opće krenuti u postupak ostvarivanja iste. Mislim da je mirovina po čl.6 veća od hrvi mirovine sa 20% oštećenja organizma. 
    Pozdrav cijenjenom Profesoru, on sigurno zna!!
  24. Sviđa mi se
    marona5 je reagirao na malicovjek u Usklađivanje mirovina srpanj 2023?   
    Ah, sad kad si vec spomenuo vec bude netko potaknuo i veljacu 2024...🥺
  25. Hvala
    marona5 je reagirao na BEPIĆ u HRVI 20% trajno,30%/70% Izračun   
    Poštovana gospodo Skaywalker007 i Profesore, hvala vam na utrošenom vremenu i trudu od srca!
    Kad bude stiglo rješenje (nadam se u vašim okvirnim izračunima)javit ću vam!
    Nisam očekivao takvu razliku izračuna,moja iščekivanja su bila puno skromnija.
    Hvala vam na vašem angažmanu i pomaganju ove isplaćene braniteljske populacije!
    Želim vam svako dobro!
    LP
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija