Jump to content

Mislav1

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. ok, hvala. I onda svakako treba pisati prijedlog sudu za upis jer presuda ne sadrži nalog za zk upis? Prijedlog, uz privitke: presuda s klauzulom, preslika osobne, uplatnica. Može i sama mimo odvjetnika? Stoji li sve što sam naveo?
  2. U presudi ne piše nalog zk odjelu za provedbom presude. Treba li ranije, nakon isteka žalbenog roka, ishoditi klauzulu pravomoćnosti u pisarnici ako stranka sama podnosi prijedlog za ZK upis?
  3. Prvostupanjska Presuda je donesena, čeka se pravomoćnost. Utvrđeno stanje će sud po presudi automatski upisati ili treba ići sa zk prijedlogom u privitku kojeg je presuda? Može li stranka sama poći to napraviti mimo odvjetnika kojeg je opunomoćila? Hvala.
  4. Pozdrav, nakon provedene ostavinske rasprave, nađena je nekretnina koja nije navedena u Riješenu o naslj. Dakle, osoba bi meni dala punomoć da na sud predam njezin prijedlog radi dopune R. o naslj. Ta će se punomoć ovjeriti. Treba li u tom slučaju prijedlog potpisati nasljednik ili mogu i ja pošto imam punomoć da predam, pošto nisam odvijetik. Predajem u pisarnici suda, a ne kod J. B. koji je R. o naslj. bio donio? Koje sve privitke uz punomoć i prijedlog trebam predati? Dobiva li ta osoba kasnije na adresu poziv? Hvala.
  5. Pozdrav. Molim vas kratko pojašnjenje jednog općenitog pravnog pitanja. -Može li fizička osoba A bilo koju fizičku osobu B opunomoćiti za neki potpis i pravni posao i zastupati pred državnom upravom, npr. županijom za podizanje ili predaju nekog dokumenta? (osim u parničnom postupku gdje zastupa odvjetnik), a da pritom opunomoćenik da nije srodnik ili zaposlenik opunomočitelja? -Može li fizička osoba zastupati i opunomoćiti drugu fizičku osobu koja nije njen srodnik ni zaposlenik njene tvrtke u zemljišnoknjižnim predmetima pred sudom, samo radi predaje ZK molbe i upisa vlasništva na ZK odjelu te pred državnim tijelima, pred katastrom i sl? Hbala unaprijed.
  6. Može li pred geodetskom upravom, geodetom i uredima državne uprave djelatnik trgovačkog društva A zastupati trgovačko društvo B koje je nastalo temeljem Ugovora o podjeli i preuzimanju koji nadomješta plan podjele? Dva općenita pravna pitanja o punomoći na koje ću moći dobiti odgovor vjerujem na ovom podforumu u istoj temi: -Može li fizička osoba A bilo koju fizičku osobu B opunomoćiti za neki potpis i pravni posao (osim u parničnom postupku) a da nije njezin srodnik ili zaposlenik, npr. za podizanje ili predaju nekog dokumenta? -Ima li pritom kod fizičkih osoba glede srodstva i zaposlenja razlike ako se punomoć daje radi zastupanja u zemljišnoknjižnim predmetima pred sudom, samo radi predaje ZK molbe i upisa vlasništva na ZK odjelu i s druge strane pred državnim tijelima, pred katastrom i sl? Hvala unaprijed.
  7. Pozdrav, postoji li mogućnost obavljanja registrirane djelatnosti trgovine tj. može li prodavaonica početi s radom uz pravomoćnu uporabnu dozvolu ali bez još završenog postupka etažiranja prostora u kojem se djelatnost obavlja? Hvala unaprijed. lp
  8. Pozdrav, koji je zakonski rok u kojem je poslodavac obvezan uskladiti važeće Ugovore o radu sa najnovijim izmjenama Zakona o radu (glede sadržaja UOR-a)? Koji je rok za donošenje aneksa važećih Ugovora o radu zbog usklađivanja iznosa plaće sa Uredbom Vlade RH o visini minimalne plaće u 2023. g. ? Rok za usklađivanje Pravilnika o radu sa ZOR-om je šest mjeseci. Neke odluke kao npr. onu o imenovanju dvije osobe različitog spola koje su osim njega ovlaštene primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika. Na koji broj članka Pravilnika se pozvati ako novi još nije donesen, a možda se broj trenutnog članka kasnije promjeni kad se Pravilnik izmjeni? Hvala unaprijed.
  9. Pozdrav, člankom 549. Zakona o obvezni odnonsima propisano je: "U slučaju smrti zakupnika ili zakupodavca zakup se nastavlja s njegovim nasljednicima ako nije drukčije ugovoreno." Koje su podrebne formalnosti (aneks, i sl) kad Zakupodavac umre, a kako bi postojala pravovaljana osnova za stupanje nasljedndika na mjesto zakupodavaca? Pošto je novi IBAN za uplatu zakupnine u pitanju, onaj nasljednika zakupodavca,, kako to ugovono urediti? Što se radi inače u slučaju kad jedna ugovorna strana umre, a potreban je aneks? Stavljaju li se nove strane - nasljednici kao zakupodavci u zaglavlju takvog aneksa ugovora? Hvala unaprijed
  10. Hvala, Imperator. Ukoliko mi možete pojasniti pravni temelj iz kojeg se tumači to da i trenutni ugovor o radu se zbraja, bio bih zahvalan pa da mi situacija bude jasnija. Hvala!
  11. Poštovani, imam dva pitanja vezana za radno pravo i posljednje izmjene ZOR-a. 1.) Novi ZOR propisuje mogućnost sklapanja maksimalno 3 uzastopna UOR-a na određeno vrijeme, a maksimalno razdoblje od 3 g., nakon čega se smatra da je sklopljen UOR na neodređeno. Nejasno mi ostaje uračunava li se u ta tri uzastopna ugovora odn. u njihovo ukupno trajanje od 3 g. i aktualno sklopljeni UOR na određeno na temelju kojeg radnik trenutno radi a koji je sklopljen prije izmjena i dopuna ZOR-a ili se u to uračunavaju tek i samo idući Ugovori o radu koji će se tek u budućnosti, nakon stupanja na snagu navedenih izmjena ZOR-a, sklapati s istim poslodavcem? 2.) Zakon propisuje da UOR prestaje, među ostalim kad radnik navrši 15 godina radnog staža i 65 g. života osim ako radnik i poslodavac što drugačijie ne dogovore. Što ako Radnik nastavlja raditi i nakon stjecanja navedenih uvjeta za mirovinu te ne odlazi u istu niti je poslodavac donio Odluku o prestanku Ugovora o radu zbog odlaska u mirovnu radniku nego su se samo usmeno dogovorili da se ipak radni odnos još neće okončati. Pretpostavljam da nije došlo do prekida RO-a ex lege jer su radnik i poslodavac (usmeno) dogovorili da radnik neće još otići u mirovinu mada radnik ima sve uvjete za odlazak u istu. Je li poslodavac učinio kakav formalni propust u vidu propuštene Odluke u nastavku RO-a unatoč stečenim uvjetima radnika za mirovinu i ako je kako se može ispraviti? Kad radnik jednom odluči otići u mirovinu u navedenom slučaju, donosi li se redovna Odluka o prestanku Ugovora o radu zbog odlaska u mirovnu ili postoji poseban postupak? Zahvaljujem se na odgovornima unaprijjed.
  12. Molio bih pomoćć... Osoba iz bilže rodbine ima potpisan ugovor o uzdržavanju s blizim članom rodbine. Pošto je ugovor potpisan potajno, nepoznato je ostalo je li osoba potpisala ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Naokn smještaja u privatan dom za starije i nemoćne osobe, skrbnik je zabranio posjete osobi svakome. Je li to pravno moguće? Koje korake možemo poduzeti da nam se omogući posjet? Kome da se obratimo? Je li pravno moguće postaviti takvu zabranu?? Hvala.
  13. Može li mi poslodavac dati otkaz UOR ako se razbolim i lječnik mi otvori bolvanje?
  14. prije dva dana sam rekao poslodavcu da ću dati otkaz
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija