Jump to content

slobodnjak

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Bratić mi je prije mjesec dana stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila u Njemačkoj. bila je nešto veća prometna pa je bila i policija došla i bratić je tu pretpio tjelesne ozljede pa se sad još liječi. On je bio putnik u autu, a auto je vozio njegov prijatelj i taj auto je registriran i osiguran u Hrvatskoj. A prijatelj koji je vozio auto je iz Hrvatske inače ali sad živi i radi u Njemačkoj i on je krivac za prometnu - i vozio je pijan. Nas sad zanima od koga mi možemo tražit naknadu štete za ozljede? Čuli smo da to možemo od osiguranja u RH jer je bratić bio putnik pa ne znamo jel to istina. I kako možemo dobit zapisnik o očevidu od njemačke policije? Pretpostavljam da ga samo treba zatražit ali mora li se nešto platit i može li bit na hrvatskom jeziku dopis budući da smo u EU? Hvala!
  2. Saznao sam, tužio je lovačku udrugu (tako je rekao da je udruga, a ne društvo - ne razumijem razliku) i osiguravajuću kuću. Ja se nisam još naplatio ali kaže mi odvjetnik da misli da hoćemo jer ima puno takvih predmeta pa navodno već može procijenit gdje će bit naplate pa se nadam da je u pravu.
  3. Smiješno će zvučati ali ja ne znam koga smo na kraju tužili. Slučajno sam došao do njega i onda mi je objašnjavao pola sata oko toga kako su to jako složeni predmeti za procjeniti koga tužiti i da to može biti različito u svakom predmetu. Malo mi je to bilo sve komplicirano pa sam mu dao odrješite ruke neka radi kako misli da treba. Znam sigurno da je lovačko društvo tužio i mislim da je još nekog pored njih ali nisam sto posto siguran. Tužbu je bazirao na temelju da je to naknada štete na autu. Tu sam odmah na početku platio tri tisuće kuna vještačenje vozila. Valjda ću i to dobit nazad. Znači ipak je ispravno to za platit tu pristojbu na presuđenje. Ako sam dobor shvato ja moram to platit, a onda će tužena strana meni to morat vratit. Meni bi bilo logičnije da je onda odmah sud odredio da tužena strana plati tu pristojbu i to je onda gotovo, a ne ovako ja ću platit pa ću onda ja tražit od njega da mi vrati. Čini mi se nepotreno zakomplicirano ali dobro, što je tu je.
  4. Pozdrav! Ovako, prije nekih godinu dana sam imao prometnu nesreću gdje mi je izletio srnjak, te mi je nastala šteta na autu od 30 i nešto tisuća kuna. U početku sam proba sam istjerati pravdu ali mi je predloženo da uzmem odvjetnika pa sam angažirao jednog s kojim sam dogovorio da idemo na postotak od uspjeha u postupku. Ja sam mislio da kad idem na postotak s odvjetnikom da ja njemu moram platit tek kad ja dobijem novce, zar nije to tako??! Uglavnom, danas mi je odvjetnik javio da smo dobili presudu u moju korist po kojoj mi tužena strana mora platit svu štetu i troškove. Ali da ja trebam platiti pristojbu za presuđenje u iznosu od oko 700 kuna. Ja ne razumijem zašto ja išta trebam platit iz dva razloga - prvi je taj ako imam ugovor o postotku, zar ne znači to da ja plaćam samo ako ja dobijem novce? A drugi razlog je taj ako i zanemarimo ugovor o postotku, ako po presudi tužena strana mora platit sve troškove zašto onda ja moram platit pristojbu za presuđenje? Dosada sam bio zadovoljan odvjetnikom i sve ali ovaj dio mi nema nikakve logike da ja moram platiti?
  5. Pozdrav! Želim kupiti stan koji je upisan u knjigu položenih ugovora. Saznao sam da je na vrijeme, odnosno do 31.12.2015. pokrenut postupak etažiranja zgrade (možda je riječ o povezivanju knjiga - nisam siguran ali svakako je jedno od toga) i on je još u tijeku. Sad bih imao par pitanja oko kupovine nekretnine upisane u KPU pa bih molio pomoć, tko zna. 1.) Znam da se u novinama pisalo da nakon 31.12.2015. neće bit moguć promet nekretninama koje su upisane u KPU. Mene zanima gdje to točno piše? U novinama su spominjali Zakon o vlasništvu, ali ja tamo ne vidim da piše da promet takvim nekretninama neće biti moguć. 2.) Osobno znam, i tako mi je rečeno u gruntovnici, da neke (a možda čak i sve) gruntovnice i dalje (dakle nakon 31.12.2015.) postupaju po ugovorima o kupoprodaji kad su u pitanju stanovi upisani u KPU, i upisuju kupce kao nove vlasnike. Kako je to moguće ako je navodno zakonom određeno da promet tih nekretnina neće bit moguć nakon 31.12.2015.? 3.) U vezi stana kojeg ja želim kupiti: Ako ga ja sad kupim i gruntovnica me upiše kao novog vlasnika u KPU, i nakon toga bude dovršeno etažiranje odnosno povezivanje, a u dokumentaciji koja je predana sudu oko etažiranja je kao vlasnik naveden prijašnji vlasnik, hoću li ja nakon etažiranja ostati upisan kao vlasnik stana ili će automatizmom grutnovnica upisati onog tko je upisan u dokumentaciji oko etažiranja? 4.) Što je s nekretninama za koje nije do 31.12.2015. pokrenut postupak etažiranja/povezivanja? Hoće li se njih moći i dalje kupiti tako da se i dalje vodi KPU ili što će drugo biti s tim nekretninama?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija