Jump to content

Alapača

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Napisala sam u prvom postu da sam vlasnica, direktorica, član uprave i likvidator svoje d.o.o. tvrtke, a kao takva, nemam nikakvih prava na prijavu u zavod za zapošljavanje kao ni na socijalnu pomoć. Divan zakon.... Dakle, dala sam otkaz sama sebi 31.01.2023., no još uvijek se zbog vlasništva, direktorstva i ostalih s*anja, tretiram kao "zaposlena". Napominjem da mi je tvrtka u blokadi od prošle godine, da si od 01.02.2022. nemam odakle isplatiti plaće, a od 04.04.2023. FINA je pokrenula skraćeni stečajni postupak po službenoj dužnosti, što je trgovački sud oglasio 04.04.2023. na oglasnoj ploči hrvatskog pravosuđa. To što ste mi linkali da pročitam, već sam odavno pročitala, no sve se to odnosi na radnika koji nije jedini zaposlenik u tvrtki i koji nije ujedno te tvrtke vlasnik i sve ostalo. Dakle, kako da ja budem 2 godine prijavljena HZZ-u, kad su me isti odbili rješenjem, navodeći da kao vlasnik etc..., nemam pravo ni na prijavu ni na naknadu od HZZ-a...? Ujedno isti odgovor dobivam od centra za socijalnu skrb... To što ja glođem nokte i duže od dvije godine, nikog briga... Kako god... Hvala na dobroj volji da mi pomognete.
  2. Poštovani, 08. rujna 2023. ispunjavam sve uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, sa 41 godinom, 2 mjeseca i 8 dana radnog staža (uključeno 2 rođene djece) te 58 godina i 3 mjeseca starosti. Pitanje: Trebam li na obrascu zahtjeva za prijevremenu mirovinu, navesti: a) prijevremena starosna mirovina ili b) prijevremena starosna mirovina zbog stečaja poslodavca...? Naime, vlasnica sam, član uprave, direktor te valjda i likvidator d.o.o. tvrtke. Međutim, zbog moje nezavidne zdravstvene anamneze, tvrtka je otišla u rikverc, nisam si bila u mogućnosti uopće isplaćivati plaće od 01.02.2022. do 31.01.2023. te sam 31.01.2023. donijela odluku o osobno uvjetovanom otkazu i odjavila se s mirovinskog. Obzirom na gore navedeno, nemam nikakvih prava na naknadu za nezaposlene od HZZ-e kao ni na kakvu socijalnu pomoć od CZSS, što znači da već jako dugo "životarim" bez ikakvih prihoda, na grbači sirotinjske mirovine teško bolesne majke (onkološki pacijent zbog malignog karcinoma, operirane moždane aneurizme etc...). FINA-a u međuvremenu pokreće skraćeni stečajni postupak kojeg trgovački sud oglašava 04.04.2023. i koji je još uvijek u toj fazi vjerojatno zbog štrajka u pravosuđu. Dakle, da li da na obrascu za mirovinu navedem A) prijevremena starosna mirovina ili B) prijevremena starosna mirovina zbog stečaja poslodavca ???
  3. Hvala za objašnjenje. Svakako ću obići navedene institucije. Znate li možda, da li na to produženo osiguranje koje bih sama plaćala, imam pravo ako sam prijavljena na burzu...?
  4. Hvala za info. Znači, ukoliko budem imala pravo na burzu i ev. naknadu za nezaposlene, nije mi sila otići u prijevremenu, nego ću na burzi moći čekati uvjet starosti za mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika...? A staža za takvu mirovinu već imam, ako sam dobro shvatila...? Ili nemam ako se u beneficije ubraja 1 godina na račun 2 rođene djece...?
  5. Poštovani, u neprekidnom sam radnom odnosu od 23.11.1982. Rođena sam 08.06.1965. Vlasnica sam Tvrtke d.o.o. i jedina zaposlenica, dakle sama sam sebi i poslodavac i djelatnik. Zbog mojih učestalih i velikih zdravstvenih problema (učestala bolovanja, kirurške intervencije etc...) moja tvrtka postala je insolventna, a od početka 11/2022 je u blokadi, a ja zdravstvenim problemima iscijeđena i fizički i psihički i materijalno. Nemam više ni snage ni volje ni zdravlja, kao ni ikakvog načina da tvrtku "izdignem" iz pepela pa je bliska budućnost tvrtke brisanje iz registra. Plaće si nemam čime isplatiti od 01.02.2022. do 31.01.2023., što znači da sam već dugo bez ikakvih prihoda. 08.09.2023. stičem uvjete za prijevremenu mirovinu s 58 godina i 3 mjeseca starosti te ću taj dan imati radnog staža 40 godina, 9 mjeseci i 16 dana, plus 1 godinu na rođenje dvoje djece. Od toga, imam 4 godine Slovenskog radnog osiguranja u intervalu od 01.03.1988. do 31.03.1992. Obzirom da mi je tvrtka insolventna i u blokadi, namjeravam odjaviti svojstvo osiguranika s mirovinskog sa zaključno 31.01.2023. Zanima me sljedeće: 1. Što navesti kao razlog odjave: a)poslovno uvjetovani otkaz ili b)osobno uvjetovani otkaz? 2. Imam li, obzirom da sam vlasnik d.o.o., pravo na prijavu u HZZ te ostvarujem li ikakvo pravo na naknadu za nezaposlene te ukoliko imam, koju dokumentaciju moram HZZ-u priložiti uz zahtjev? 3. Ukoliko imam pravo na prijavu na HZZ te na naknadu za nezaposlene, kakvi su mi izgledi da na burzi uz naknadu, provedem razliku godina do starosne mirovine za koju stičem uvjet 08.06.2030., odnosno, da li mi je pametnije otići u prijevremenu mirovinu u 09/2022. ili na burzi čekati pravo na starosnu u 06/2030.? 4. Kakve posljedice na moju mirovinu (kojugod) će imati posljednjih 11 mjeseci mojeg radnog odnosa, obzirom na neisplaćene plaće i doprinose te hoće li me za te isplate doprinosa HZMO-o teretiti i na koji način ili će to otići u zastaru? 5. Ukoliko imam pravo na HZZ naknadu, prosjek kojih plaća za isplatu naknade HZZ-e, će se uzeti u obzir? 6. Kada i da li ostvarujem pravo na mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika? Najljepše Vas molim pravno objašnjenje, ako nije problem čim prije, jako mi je važno. Hvala
  6. Postovani, vlasnica sam tvrtke d.o.o. te sam zbog ogromnih zdravstvenih problema koristila dugogodisnje bolovanje do zakljucno 14.04.2021. U medjuvremenu, tvrtka je zbog nemogucnosti poslovanja zbog tih mojih navedenih zdravstvenih problema, u blokadi od 01.02.2021. zbog cega su mi posljedicno i poslovno i privatno blokirani svi bankovni racuni te sam bila prisiljena u veljaci otvoriti zasticeni racun u FINI, a na koji su mi isplacivane naknade za bolovanje od HZZO-a i na koji mi jos trebaju biti isplacene naknade za ozujak i pola travnja o.g., jer su u HZZO-u toliko azurni, da mi jos za taj period nisu isplatili ni lipe. Obzirom da mi je bolovanje zavrsilo 14.04., nasla sam se u gadnoj financijskoj situaciji, jer si nemam cime isplacivati place, koliko zbog blokade poslovnog racuna, toliko i zbog izgubljenih poslovnih klijenata s kojima sam prije bolovanja suradjivala i ostvarivala solidan prihod. Radni odnos jos nisam raskinula pa vec i drzavi i gradu dugujem poreze, prireze, doprinose i ostala potrazivanja od 15.04.2021., ukljucujuci i vlastite place, jer se jos uvijek nadam da cu posao ipak nekako uspjeti ponovo pokrenuti i nastaviti uredno i redovno podmirivati svoje obveze. ...a i do mirovine za dugogodisnjug osiguranika mi nedostaju jos "samo" dvije i pol godine pa imajuci u vidu moje zdravstveno stanje, ni ne trazim drugi posao, jer ga sigurno ne bih niti nasla. Danas mi se medjutim, ukazala mogucnost, da u zgradi u kojoj stanujem u stanu kojeg sam vlasnica, budem izabrana za predstavnicu suvlasnika, za sto ce mi biti isplacivana neznatna, ali u mojem slucaju dobrodosla naknada (vjerojatno) temeljem ugovora o djelu, uz pripadajuce poreze i doprinose drzavi. Obzirom da su mi svi racuni blokirani i da koristim zasticeni racun (za koji btw jos nisam od banke dobila karticu pa moram osobno po cash u banku, kad novca na racunu ima), zanima me, moze li se meni na taj isti zasticeni racun uplacivati i naknada za predstavnika suvlasnika ili moram posebno zbog toga "klipsati" ponovo u FINU ispunjavati obrazac na kojem treba navesti tu drugu namjenu? Napominjem, da je postojeci zasticeni racun otvoren u svrhu isplata naknada za bolovanja od HZZO-a. I drugo pitanje, obzirom da ce taj prihod od "predstavnika suvlasnika" biti "tretiran" kao "drugi dohodak" za koji ce doprinosi biti placeni, moram li ja svejedno sebi, u svojem d.o.o.-u, obracunavati place i nastaviti placati poreze i doprinose...? Drugim rijecima, imate li neki pametni savjet za mene...??? Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru.
  7. Lijep pozdrav svima... Evo ovako... 1. Radnik je napunio 37 godina neprekidnog radnog staža u Tvrtka d.o.o. koja je tri puta mijenjala naziv. U vrijeme kada je radnik imao jubilee za 5,10,15,20,25,30 i 35 godina staža, Tvrtka d.o.o. nije poslovala tako dobro da mu isplati jubilarne nagrade za navedene jubilarce. Budući da sada Tvrka d.o.o. relativno dobro posluje, poslodavac ima želju, radniku isplatiti jubilarne nagrade za sve protekle jubilarce. Pitanja glase: a) Može li se radniku isplatiti jubilarna nagrada za svaki posebno prethodni jubilarac? Ukupni iznos svih jubilarnih nagrada zajedno je =16.500,00 kn b) Ako može, treba li se isplata izvršiti za svaki jubilarac posebno ili je moguće sve isplatiti jednim iznosom, a da nije oporezivo? c) Može li se isplata jubilarne nagrade isplatiti gotovinom preko blagajne (naravno, uz podnošenje JOPPD obrazaca za svaku isplatu) ili se isplata isključivo obavlja sa žiro računa na tekući račun radnika? 2. Radnica je do 15.02.2019. bila na bolovanju dužem od 90 dana. Potom je par mjeseci radila i u srpnju ponovo završila na bolovanju. Pitanje: Radnici je u siječnju isplaćeno =2.500,00 kn potpore za bolovanje duže od 90 dana (za to prethodno bolovanje) Obzirom da je sada opet na bolovanju dužem od 90 dana, može li joj se ponovo isplatiti potpora za bolovanje duže od 90 dana ili na tu potporu ima pravo samo jednom godišnje? Dijagnoze bolovanja su potpuno različite... Zahvaljujem na odgovorima unaprijed...
  8. Hvala Vam na odgovorima... Upload... Bolnica je prijavila slučaj. Policija me posjetila. Revoltirana što oni "simpatični", "dragi" i "pažljivi" momci s početka priče, od 04.09. nisu smatrali shodnim čak niti nazvati me i pitati kako sam, a kamoli ponuditi da mi skoknu u ljekarnu ili do dućana, (tim više, jer znaju da živim sama), "prgavo" sam policajcu izrecitirala ime, prezime i broj mobitela vozača koji me unesrećio. Nije da očekujem da me itko "dadilja, ali smatram ljudskim i poštenim barem okrenuti broj mobitela osobe koju sam unesrećio i pitati ju za zdravlje. Vjerojatno živim u iluzijama... Policajcu sam, takvom indolencijom ojađena, naravno, do posljednjeg detalja ispričala sve što se dogodilo, a i prilikom odlaska na kontrolu u bolnicu, usput svratila na mjesto zločina i mobitelom uslikala nekoliko fotki te shvatila, da na zgradi u neposrednoj blizini, postoji kamera koja je direktno usmjerena na mjesto na kojem sam stradala. Fotke sam proslijedila policajcu na službeni e-mail. Nek' se nađu, zlu ne trebalo... E, sad... Predstoji mi čekanje da policija i sud obave svoje. Ne znam kako to dalje ide, ali pretpostavljam da ću dobiti nekakvo "Rješenje" od suda kada završi pretpostavljam kazneni postupak... Tada ću naravno, tražiti odštetu od osiguranja, jer šta je - je, moja noga noga vrijedi neprocjenjivo više od 2 sata života koja mi je posvetio neoprezni vozač nakon udesa. Lijep pozdrav svima. P.S. Javiti ću ishod situacije kad sve bude gotovo...
  9. Pozdrav... Evo ovako... U utorak ujutro, srusio me auto straznjim dijelom pri kretanju unazad. Pala sam na ledja, zadobila nagnjecenje trtice, udarac glavom po asfaltu, a straznji lijevi kotac prikovao mi je desno stopalo za cestu. Sreca u nesreci je da se unazad kretao polako pa me nije pregazio cijelu. Sve se dogodilo u blizini bolnice pa su me vidno potreseni vozac i suvozac na vlastitim rukama unijeli u taj svoj auto i potom 300-tinjak metara vozili do ulaza u bolnicu, a potom jos nekih 200 metara na vlastitim rukama do prve medicinske sestre koja me preuzela na kolica i odvezla na hitan prijem, gdje mi je na hitnoj dijagnisticirana spiralna fraktura druge i trece metatarzalne kosti desnog stopala, te kontuzije istog i LS kicme. Otpustena sam s longetom, savjet terapija mirovanjem, analgetici pp etc... Uglavnom, vozac i suvozac od tog dogadjaja stoje mi na raspolaganju i usluzi kad mi zatreba eventualni prijevoz, odnosno opskrba i slicno... Znam im ime, prezime, broj mobitela. Nemam pojma kojim autom su me srusili i pregazili, odnosno koji auto voze ni koja je registracija, jer sam bila u prevelikom soku da na to obracam pozornost. Jako su mi simpaticni, dragi i uistinu pazljivi prema meni pa sto zbog toga, a sto zbog soka, nisam htjela da zovu policiju te nije o nesreci nikakav zapisnik sacinjen, a ni hitna nije zvana, jer nam je bolnica bila ispred nosa. U bolnici mi je lijecnik na hitnoj savjetovao takodjer da obavijestim policiju zbog eventualnog prava na odstetu, no i to sam odbila. Da li je bolnica po sluzbenoj duznosti to ucinila, za sada jos ne znam. I sad... Zanima me, kako i da li mogu od osiguranja traziti odstetu, a da vozaca ne prijavljujem? Covjek je neki dobrica i stvarno ne bih voljela da zbog tog dogadjaja ima posljedica u smislu kaznenih prijava, financijske stete ili ne daj Boze zatvorske ili uvjetne kazne. A i kao sto rekoh, stoji mi na usluzi kad god zatrebam. A s druge strane, moje ozljede spadaju u teske tjelesne ozljede pa se bojim da bih zbog njih mogla dugorocno imati zdravstenih problema koje ce trebati duze lijeciti i financijski namirivati, za sto bi mi svaka kinta itekako dobro dosla... O mogucim vecim posljedicama ne zelim ni pomisljati... Dakle, sto napraviti da vozaca ne upropastim, a da ja ipak legalno dobijem pravicnu naknadu za pretrpljene tjelesne (visestruka fraktura desnog stopala, nagnjecenje stopala i LS kicme) i vjerojatno dusevne (sok, strah, nesanica) ozljede...? Svaki savjet neizmjerno cijenim.
  10. Poštovani, jedini sam osnivač, odnosno vlasnica, direktorica i jedina zaposlenica Poduzeće d.. Imam 51 godinu života i 34 godine neprekidnog radnog staža. Zbog velikih zdravstvenih problema, upravo pribavljam dokumentaciju za podnošenje zahtjeva za procjenu tjelesnog oštećenja, koje će, imajući u vidu moju anamnezu, sigurno biti veće od 75%. Istovremeno, iscrpljene su gotovo sve mogućnosti izlječenja pa planiram predati zahtjev za invalidsku mirovinu. Ukoliko moj zahtjev za invalidsku mirovinu bude usvojen, a vjerojatno hoće, znam da tvrtka može nastaviti s poslovanjem, kao i da mogu ostati vlasnik poduzeća, no ne i direktor. Stoga me zanima slijedeće: Tvrtku ne želim likvidirati, jer postoji mogućnost daljnjeg poslovanja iste kao i ostvarivanja kakvog-takvog prihoda. Budući da nemam nikoga koga bih mogla postaviti na poziciju direktora, na koji način, a da je u skladu sa zakonom, poslovanje tvrtke mogu nastaviti ja, a da istovremeno ne izgubim pravo na invalidsku mirovinu...? Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru.
  11. Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru. Svakako ću od spomenute tvrtke zatražiti dodatne informacije. Lijep pozdrav
  12. Lijep pozdrav svima... Dakle, kod mene je ovakva situacija: Vlasnica sam, direktorica i jedina zaposlenica d.. koje uredno posluje dugi niz godina, što uključuje i urednu isplatu plaće i plaćanje svih obveza doprinosa, poreza i prireza koje iz nje proizlaze. Međutim... Zbog nekih težih životnih okolnosti, smanjio mi se obim posla i prihod. Kako bih donekle popravila svoju financijsku situaciju, razmišljam o otvaranju linije 060 zakupom broja od It1 d.. Napominjem da bih na toj liniji radila sama, odnosno, ne bih zapošljavala nikoga. Stoga me zanima slijedeće: 1. Mogu li tu liniju zakupiti kao pravna osoba (odnosno moje poduzeće) i koju djelatnost u tom slučaju treba prijaviti trgovačkom sudu...? 2. Ako sam u stalnom radnom odnosu u spomenutom poduzeću, mogu li tu liniju otvoriti kao fizička osoba, odnosno neovisno o svojoj firmi i zaposlenju u njoj te koje su moje obveze u tom slučaju po pitanju plaćanja doprinosa, poreza i prireza, odnosno, kakve su zakonske odredbe u tom smislu...? Unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija