Jump to content

BranimirD

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je BranimirD objavio

  1. Poštovanje, imam jedno pitanje. Da li je moguće nešto učiniti kada netko nakon predstečajne nagodbe iznese imovinu iz tvrtke (nađe sudskog vještaka koji će procijeniti imovinu na mali ili nikakav iznos, pa je proda drugom koji je povezan s njim), pa onda kada nastupi stečaj nema nikakve imovine, i na taj način ošteti sve vjerovnike, a imovinu iznese iz firme? Koliko vidim stečajni zakon, izgleda mi da je zabranjeno otuđenje imovine tijekom predstečajnog postupa i tijekom stečajnog postupka, ali u međuvremenu izgleda da to može napraviti. Da li postoji ikakav način bi se mogao zaštititi od ovakve prakse?
  2. Kazneno djelo oštećivanja tuđe stvari se progoni po prijedlogu pa moraš otić do policije, ali je problem što je rok 3 mj. (Zakon o kaznenom postupku, čl. 48), pa ako je prošlo 6 mjeseci od događaja (tj. od kad ste saznali za događaj) kako ste gore naveli, od kaznenog progona nema ništa. Za nadoknadu štete rok je tri godine od saznanja za događaj, to piše u Zakonu o obveznim odnosima, čl. 230., i to se rješava privatnom tužbom. Trebali bi nazvat osiguranje i razgovarat s njima, jer ako će oni vama isplatit štetu, tada će i oni utuživati štetu. Na prekršajnom sudu nebi trebao biti kažnjen (što se tiče prekršaja u smislu čl. 32 zakona o oružju i narušavanje JRM) ako se radi o samoobrani. To je predviđeno u čl.18 Prekršajnog zakona (nema prekršaja u nužnoj obrani). Po čemu bi vas kaznilo za kršenje čl.13 Zakona o oružju mi nije jasno, to nema apsolutno nikakvog smisla, jer postoji pravilnici koji preciziraju na što se čl.13 odnosi (oružje B kategorije).
  3. U čl.7, st. 1, zabranjeno je "hladno oružje čija je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda", dok u čl.7, st.1 točka 4 je "dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu - oružje kategorije D", a oružje kategorije D je po čl.6 "hladno oružje". Tako da mi nije jasno, da li je oružje iz čl.5. st. 1, točka 5 "bodeži, kame, mačevi, sablje, bajunete i skakavci" itd, spada u dozvoljeno (hladno oružje) ili zabranjeno oružje (hladno oružje čija je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda)? Zanima me nekakvo tumačenje što to točno znači formulacija "hladno oružje čija je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda"? Da li možda krivo interpretiram je značenje riječi "namjena"? Što to točno znači? Da li se radi o namjeri s kojom netko posjeduje oružje, ili namjeni oružja u smislu za što je dizajnirano. U svakom slučaju, da li ja mogu legalno nabavljati i držati, npr, mačeve, sablje, itd? Da li postoje neka ograničenja i gdje to piše? Nije mi jasno iz zakona, pa zato pitam za pojašnjenje. Oprostite ako kompliciram, ali imam firmu i navikao sam da probleme kod zakona koji se mogu interpretirati ovako i onako.
  4. Da li postoji nekakav pravilnik ili službeno tumačenje što točno znači, u čl.7, stavku 1: "hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda"? Da li neki specifičan tip hladnog oružja spada u zabranjeno oružje, koji bi po logici članka 7 bio također zabranjen za posjedovanje i prodaju, kao što je, npr. oružje kategorije A?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija