Jump to content

Mendia

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Znači, prema rješenju koje je donešeno u listopadu 2022., institucije su došle do zaključka da je među nasljednicima došlo do spora prema čl. 222. st. 2 toč. 1. Zakona o nasljeđivanju iz razloga jer je pokojna, tada, osporavala oporuku koja je sačinjena kao javna sudska. I slijedom toga ostavinski postupak je prekinut a nasljednik čije pravo sud smatra manje vjerojatnim, u ovom slučaju pokojna, je upućena u parnicu. I nakon toga, obitelj pokojne je obavijestila sud da je ona preminula i predmet stoji bez ikakvih ažuriranja. Nije donijeto nikakvo naknadnano rješenje. Što bi prema Vama imalo veći učinak, poslati ponovo požurnicu ili taj Zahtjev za suđenje u razumnom roku?
  2. Rješenje je doneseno u listopadu 2022. godine, a stranka je preminula u studenom 2020. godine. Kao što sam gore naveo, preminula stranka (u ovom slučaju sestra maminog strica) se prema rješenju uputila da pokrene parnicu (u roku od 15 dana od pravomoćnosti rješenja) protiv ostalih stranki u predmetu kako bi ona dokazala da ova oporuka koju ima moj ujac (javna sudska oporuka) nije pravno valjana. Znači prema rješenju ona bi trebala dalje dokazivati, ali eto preminula je.
  3. Pozdrav svima, situacija je sljedeća. Pokušat ću biti što kraći i jasniji. Majčin stric je preminuo 2018. godine te je imao nešto novaca koji su se trebali podijeliti na njegovu braću/sestre. 3 brata su preminula davno prije njega i onda se to nasljedstvo dalje trebalo dijeliti na njihovu djecu što čini njih 8(među kojima moja majka) + njegova sestra jer je njegova sestra bila živa tada. U igri su bile dvije oporuke, jednu koja je imala njegova sestra (napisana još tamo prije 15ak godina) i posljednja njegova koju je imao moj ujac (koja je sastavljena pred sudom i 2 svjedoka). Predmet je povjeren JB kao povjereniku suda u kolovozu 2019. godine, a u listopadu 2020. sudcu iz razloga jer je njegova sestra tvrdila da je njena oporuka zakonski važeća (+ još kao jer joj je on dugovao neke novce)... Od te 2019./2020. predmet se nije nikako rješavao te je moja majka kao jedna od stranaka poslala požurnicu u rujnu 2022. godine, i nakon toga u roku mjesec dana je sud donio rješenje gdje se prekida postupak i u kojem se njegova sestra upućuje da u roku 15 dana podigne tužbu protiv ostalih stranaka jer je sud odlučio da njena oporuka nije zakonski važeća tj. da ona nije u pravu, u protivnom će sud donijeti presudu tko i koliko nasljeđuje. "Problem" nastaje u tome jer je ta sestra umrla prije godinu i pol od korone a sud nije bio o tome obaviješten već su ga njeni nasljednici obavijestili o tome tek nakon donošenja rješenja, u listopadu 2022. . Također 3 nasljednika, od 9, žive u inozemstvu tako da je i išla međunarodna dostava, i nakon toga od studenog 2022. nema nikakvog ažuriranja predmeta. Dakle, ono što mene zanima je ima li moja majka (kao i ostale stranke u predmetu) ikakvu zakonsku osnovu za podnijeti Zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku i Zahtjev za isplatu naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, možda da jednostavno čekamo dok se to do kraja ne riješi ili eventualno opet da pošaljemo požurnicu? Unaprijed hvala na odgovorima ako netko bude čitao...
  4. Jel zna netko odgovor na ovo pitanje koje je postavljeno u originalnom postu? Mene isto zanima ima li kakvih sankcija ukoliko osoba, koja je obvezna polagati DSI, na stručnom ne uspije položiti DSI ili ga odbije polagati? Ima li tko kakvih iskustva?
  5. Na SORu sam u jednom gradskom poglavarstvu, odjel financija. SSS ekonomist. Poslodavac kaže da NISAM OBVEZAN polagati DSI, Ministarstvo uprave kaže isto (ovaj link su mi dali kao odgovor na email - https://uprava.gov.hr/cesta-pitanja-i-odgovori/drzavni-strucni-ispit-1296/postupak-polaganja-dsi-a-za-osobe-na-strucnom-osposobljavanju/opcenito/1340 - pitanje pod rednim brojem 2). Još čekam službeni odgovor HZZ-a. Ima li netko iskustva s ovim, jesmo li obvezni polagati ili ne?
  6. Ako sam u krivom podforumu neka admin premjesti temu tamo gdje treba, ispričavam se. Otac je nedavno dobio uplatnicu od porezne za neplaćen porez na auto, kako je sad u ne mogućnosti to platiti, njemu je sinula ideja da auto prepiše na nekog od ukućana kako mu nebi napravili ovrhu na isto. Jel se susreo netko sa sličnom sitacijom, i koliko je to pametno napraviti? Ja koliko znam i koliko se razumijem u pravo, on bi trebao dobiti ovrhu na mirovinu, jel to točno? ... Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija