Jump to content

DzoniPo

Korisnik
 • Broj objava

  33
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O DzoniPo

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Da vam kažem iskreno, sada već potpuno postaje nebitno makar meni hoće li ga biti ili neće. Iskreno nadao sam se jer smatram da polažem pravo na isto. Rekoh Vam iz ličnog primera, otac državljanin RH, sin ‘90 godište, ćerka ‘92. Sin nema pravo, ćerka ima pravo, od istih roditelja. Hoćete mi reći da to nije diskriminacija? Rođen u pogrešno vreme?
 2. Brate, svako ko je imao Drzavljanstvo SFRJ imao je i republičko državljanstvo neke od republika, to je tebi presudno.
 3. Upravo sam i ja to gledao juče ili prekjuče. Ja sam rođen krajem jula, a utvrđeno odnosno upisan sam u državljanstvo RS 27.8.1991., eto, mene deli samo mesec i par dana za uslov za HR državljanstvo. Ko ga j*, živelo se do sad, pa će i od sad. p.s. Ako imaš uverenje o državljanstvu, tamo ti piše kada si upisan i u koje državljanstvo. Srećno ti želim.
 4. Ovaj zakon je dobar za one koji su ga pisali. Najpre, cilj je da se u državljanstvo puštaju samo pripadnici Hrvatskog naroda. A pravilnik je donešen tako i pravilno se tumači. Zašto to kažem, zato što u zakonu piše DIJETE ROĐENO U INOZEMSTVU, što znači svako ko je rođen PRE 8.10.1991. ROĐEN JE U DRŽAVNOJ ZAJEDNICI kojoj je pripadala RH( znači svi su imali Jugoslovensko državljanstvo i plus republičko koje mu se upiše, ako je iz mešanog braka) a u to vreme je zakon dopuštao roditeljima koji su različitog republičkog državljanstva da sami odluče koje će državljanstvo upisati svom detetu. Tako da ne trošite novac i vreme, nema rupa, jasno je kao dan. Ako ste mislili da angaźujete advokata, on će vam pomoći u smislu da sastavite zahtev i propratno pismo uz zahtev, ali što se tiče osporavanja buduće odbijenice za državljanstvo, sve se rešava na sudu. Ako ste mislili takođe da ćete na sudu da dobijete tužbu, varate se takođe, jer je to jedan sistem i svi rade zajedno, ako su naumili da vas odbiju , odbiće vas svakako. Ja sam išao na upravnu tužbu, posle upravnu tužbu visokog suda, i onda sam prestao, jer sudije nisu ni razmatrale činjenise, već samo potvrdile prethodnu presudu. Postupak za sud je skup, pravnik naročito, a i mali je broj njih koji zna da radi profesionalno ovu oblast, jer su se svi pravnici povukli iz tog postupka, shvatili su i sami da je nemoguće protiv države. Izvinite na dugačkom postu, samo sam hteo da predočim svoje viđenje. Možda za 10 godina, još malo više liberalizuju primanje u državljanstvo kada se iseli jos 30-ak posto stanovništva.
 5. Kako su napisali stirktno što se tiče iseljenika, mogli su i sa ovim članom zakona. Najveći paradadoks, brat ‘90, nema pravo, ja ‘91 nemam pravo, sestra ‘92 ima pravo. Od istih roditelja. Ovo je rupa u zakonu.
 6. Vrlo vešto i podmuklo provučen zakon u saboru koji drastično menja pravila kroz pravilnik koji je naknadno donešen. Ne menja naročito situaciju i uslove u odnosu na ranije. Glupost neviđena. Živelo se dosad, pa će se ziveti i od sad. Samo neka su zdravo.
 7. A šta je sa mnom koji sam dobio državljanstvo RS, u Julu 1991. kada sam i rođen, a majka državljanka RH u momentu rođenja?
 8. Ja sam predavao sa jednim po starom zakonu pa nije išlo, dva puta.
 9. Ali pazite sad ovako. Ima dece koju znam, rodila su se pre '91. u Srbiji, nakon raspada Jugoslavije, i odvajanja republika, dakle kada je Hrvatska uspostavila novi zakon o Hrvatskom državljanstvu, koji će važiti do 2020.(uz usputne korekcije), deca iz mešanih brakova bivaju upisana u knjigu državljana RH temeljem članka koji glasi: "Članak 5. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete rođeno u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin ako do navršene 18 godine života bude prijavljeno radi upisa kao hrvatski državljanin kod nadležnog tijela Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili se nastani u Republici Hrvatskoj. Ovo vam govorim jer znam za slučajeve. Isti taj članak se menja i glasi: „Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 21. godine života bude prijavljena u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u matičnom uredu u Republici Hrvatskoj radi upisa u evidenciju kao hrvatski državljanin. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. Zakona. Što bi značilo, da ako je roditelj mogao nakon raspada SFRJ, kao državljanin RH detetu koje je rođeno u SFRJ u drugoj republici, van RH upisati u knjigu državljana RH, dolazim do zaključka, da je novi članak 5 istovetan starom članku, samo je pravo prošireno u smislu, da se deca mogu upisati sama između 18. I 21. godine, ukoliko to žele(jer ih roditelj nije upisao), isto tako, deca Hrvatskog državljanina starija od 21.godine, ali samo u roku od dve naredne godine od dana stupanja na snagu novog zakona. Kada se tiče zakonskog okvira za iseljenike, on striktno propisuje šta se i u kom razdoblju smatra iseljenikom, dok kod sticanja po poreklu, nema.
 10. Zavući će nam oni, samo polako. Olakšice bez olakšica. A zamisli ja, rođen Jula meseca 1991. Aj sad, ni tamo ni vamo. 🤣
 11. Izvod iz matične knige rođenih, tu ti piše koje je imala republičko drzavljanstvo u momentu rođenja. Meni piše. On kaže, osobe od ‘98 i starije koliko ja razumem.
 12. Ja sam odbijen. Po sličnoj situaciji 2x. Ne toši novac, upravo su mi preslike semestara bile presudne, posto nisam nista napisao bivam odbijen. Niti slučajno bilo kakve ispravke ne pravi.
×
×
 • Napravi novi...