Jump to content

DzoniPo

Korisnik
  • Broj objava

    47
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DzoniPo objavio

  1. A rođena sestra rođena ‘92 i dobila. Paradox. Isti roditelji, sve isto.
  2. Pa cekajte, sada sam malo zbunjen… Rođen sam u inozemstvu, Srbija(27.7.1991) , dakle, posle novog zakona o drzavljanstvu u Hr. Majka mi je bila u to vreme i od rođenja Hr državljanin. Živela je u Srbiji. da li se smatra da sam ja osoba starija od 21. godine koja je rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u tom trenutku bio Hr državljanin?
  3. Bolje ne pokušavaj. Ja sam pokušao išao na sud, advokat mi je uzeo priličnu sumu novca, napisao analizu, suštinski znao je da je 50%-50%. Naravno zalba je bila odbacena, sudovi rade za drzavu, mup radi baš kako mu se hoće, jer imaju diskreciono pravo. U želji da ih pobedim, hteo sam do međunarodnog suda da idem, ali sam video da i to ne daje leka, jer kako meni mup hr može da kaže da nisam dovoljno Hrvat ili jesam, ako u dokumentima postoji takav dokaz. Smejurija.
  4. Automatski. Nije niko bio vojno lice niti u policiji. Problem je taj što je faktički dodeljeno 1997.godine, a pravno gledano utvrđeno od rođenja. E tu mup RH ne popušta.
  5. Koliko znam po službenoj dužnosti. Jer te 1997.je napunjena 18.godina života.
  6. Moja sestra je rođena 1979. majka republicko hrvatsko drzavljanstvo, otac republičko srpsko. Sestra nije bila državljanin ni jedne republike do 1997. kada joj je dodeljeno državljanstvo srbije po rođenju, a utrvrđeno kao da ga je ostvarila od rođenja. Zvao sam da pitam rekli su dan nema uslova, iako je po automatizmu dobila srpsko državljanstvo. Sada, ima li ona pravo ili ne?
  7. Majka se vodila na istoj adresi 20 godina pre smrti, međutim ništa nije stizalo. Moguće je i da je neko uzimao poštu neovlašćeno. Da naveo sam imena isto tako i adrese. 🤗
  8. Hvala puno. Pismo je upućeno i na sud i na javnog bilježnika, za svaki slučaj. ☺️
  9. Poštovani, javljam se iz Srbije i zanima me nešto vezano za ostavinu u RH. Djed je umro pre par godina, sada već izvesno vreme stiže pismo iz Bjelovara za ostavinu. Pisma i pozivi dolaze samo ujaku, a mojoj majci ne naravno, jer je preminula. Međutim, sva pisma dolaze na ujaka. Pošto je ujak dedov sin samim tim je i zakonski naslednik, ali sud ni u jednom trenutku nije pozvao moju sestru i mene kao zakonske naslednike po pokojnoj majci. Da li sestra i ja trebamo sami se javiti, ili sud treba da nam posalje pismo. hvala na odgovoru
  10. Najbolje je da proveriš u konzulatu da li si upisana. Pa onda da se raspitaš o mogućnostima.
  11. Poštovani, sestra mi je rođena 1979. godine na teritoriji Srbije od majke hrvatskog državljana i oca srpskog državljana. Uvidom u njenu dokumentaciju piše da joj je državljanstvo RS utvrđeno 1997. godine, a pre toga je imala samo državljanstvo SFRJ. Da li ima pravo po novom zakonu da preda zahtev za državljanstvo RH , odnosno zahtev za utvrđivanje državljanstva, obzirom na datum utvrđivanja državljanstva RS. Hvala puno.
  12. Poštovani, sestra mi je rođena 1979. godine na teritoriji Srbije od majke hrvatskog državljana i oca srpskog državljana. Uvidom u njenu dokumentaciju piše da joj je državljanstvo RS utvrđeno 1997. godine, a pre toga je imala samo državljanstvo SFRJ. Da li ima pravo po novom zakonu da preda zahtev za državljanstvo RH, obzirom na datum utvrđivanja državljanstva RS. Hvala puno.
  13. Da vam kažem iskreno, sada već potpuno postaje nebitno makar meni hoće li ga biti ili neće. Iskreno nadao sam se jer smatram da polažem pravo na isto. Rekoh Vam iz ličnog primera, otac državljanin RH, sin ‘90 godište, ćerka ‘92. Sin nema pravo, ćerka ima pravo, od istih roditelja. Hoćete mi reći da to nije diskriminacija? Rođen u pogrešno vreme?
  14. Brate, svako ko je imao Drzavljanstvo SFRJ imao je i republičko državljanstvo neke od republika, to je tebi presudno.
  15. Upravo sam i ja to gledao juče ili prekjuče. Ja sam rođen krajem jula, a utvrđeno odnosno upisan sam u državljanstvo RS 27.8.1991., eto, mene deli samo mesec i par dana za uslov za HR državljanstvo. Ko ga j*, živelo se do sad, pa će i od sad. p.s. Ako imaš uverenje o državljanstvu, tamo ti piše kada si upisan i u koje državljanstvo. Srećno ti želim.
  16. Ovaj zakon je dobar za one koji su ga pisali. Najpre, cilj je da se u državljanstvo puštaju samo pripadnici Hrvatskog naroda. A pravilnik je donešen tako i pravilno se tumači. Zašto to kažem, zato što u zakonu piše DIJETE ROĐENO U INOZEMSTVU, što znači svako ko je rođen PRE 8.10.1991. ROĐEN JE U DRŽAVNOJ ZAJEDNICI kojoj je pripadala RH( znači svi su imali Jugoslovensko državljanstvo i plus republičko koje mu se upiše, ako je iz mešanog braka) a u to vreme je zakon dopuštao roditeljima koji su različitog republičkog državljanstva da sami odluče koje će državljanstvo upisati svom detetu. Tako da ne trošite novac i vreme, nema rupa, jasno je kao dan. Ako ste mislili da angaźujete advokata, on će vam pomoći u smislu da sastavite zahtev i propratno pismo uz zahtev, ali što se tiče osporavanja buduće odbijenice za državljanstvo, sve se rešava na sudu. Ako ste mislili takođe da ćete na sudu da dobijete tužbu, varate se takođe, jer je to jedan sistem i svi rade zajedno, ako su naumili da vas odbiju , odbiće vas svakako. Ja sam išao na upravnu tužbu, posle upravnu tužbu visokog suda, i onda sam prestao, jer sudije nisu ni razmatrale činjenise, već samo potvrdile prethodnu presudu. Postupak za sud je skup, pravnik naročito, a i mali je broj njih koji zna da radi profesionalno ovu oblast, jer su se svi pravnici povukli iz tog postupka, shvatili su i sami da je nemoguće protiv države. Izvinite na dugačkom postu, samo sam hteo da predočim svoje viđenje. Možda za 10 godina, još malo više liberalizuju primanje u državljanstvo kada se iseli jos 30-ak posto stanovništva.
  17. Kako su napisali stirktno što se tiče iseljenika, mogli su i sa ovim članom zakona. Najveći paradadoks, brat ‘90, nema pravo, ja ‘91 nemam pravo, sestra ‘92 ima pravo. Od istih roditelja. Ovo je rupa u zakonu.
  18. Vrlo vešto i podmuklo provučen zakon u saboru koji drastično menja pravila kroz pravilnik koji je naknadno donešen. Ne menja naročito situaciju i uslove u odnosu na ranije. Glupost neviđena. Živelo se dosad, pa će se ziveti i od sad. Samo neka su zdravo.
  19. A šta je sa mnom koji sam dobio državljanstvo RS, u Julu 1991. kada sam i rođen, a majka državljanka RH u momentu rođenja?
  20. Ali pazite sad ovako. Ima dece koju znam, rodila su se pre '91. u Srbiji, nakon raspada Jugoslavije, i odvajanja republika, dakle kada je Hrvatska uspostavila novi zakon o Hrvatskom državljanstvu, koji će važiti do 2020.(uz usputne korekcije), deca iz mešanih brakova bivaju upisana u knjigu državljana RH temeljem članka koji glasi: "Članak 5. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete rođeno u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin ako do navršene 18 godine života bude prijavljeno radi upisa kao hrvatski državljanin kod nadležnog tijela Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili se nastani u Republici Hrvatskoj. Ovo vam govorim jer znam za slučajeve. Isti taj članak se menja i glasi: „Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 21. godine života bude prijavljena u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u matičnom uredu u Republici Hrvatskoj radi upisa u evidenciju kao hrvatski državljanin. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. Zakona. Što bi značilo, da ako je roditelj mogao nakon raspada SFRJ, kao državljanin RH detetu koje je rođeno u SFRJ u drugoj republici, van RH upisati u knjigu državljana RH, dolazim do zaključka, da je novi članak 5 istovetan starom članku, samo je pravo prošireno u smislu, da se deca mogu upisati sama između 18. I 21. godine, ukoliko to žele(jer ih roditelj nije upisao), isto tako, deca Hrvatskog državljanina starija od 21.godine, ali samo u roku od dve naredne godine od dana stupanja na snagu novog zakona. Kada se tiče zakonskog okvira za iseljenike, on striktno propisuje šta se i u kom razdoblju smatra iseljenikom, dok kod sticanja po poreklu, nema.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija