Jump to content

Jask

Korisnik
 • Broj objava

  20
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Jask

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. https://mup.gov.hr/drzavljanstvo-281594/281594 Najcesca pitanja/Drzavljanstvo Na koji nacin moze steci hrvatsko drzavljanstvo dijete ciji su jedan ili oba roditelja hrvatski drzavljani u trenutku njegovog rodjenja? ....Hrvatsko državljanstvo podrijetlom temeljem odredbi članka 4. i članka 5. Zakona o hrvatskom državljanstvu, mogu steći samo osobe rođene nakon stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno rođene nakon 8. listopada 1991. godine.
 2. Evo kompletnog teksta novog zakona https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu Za iseljenike je jasno, ko se odselio u neku od republika SFRJ njegovi potomci nemaju pravo drzavljanstva po tom clanu. Jedini clanak koji je nejasan je 5, stariji od 21 rodjeni u inozemstvu a jedan roditelj drzavljanin RH u trenutku rodjenja, sta tu smatraju inozemstvom. Nije definirana iznimka kao za iseljenike (ne moze SFRJ republike, npr.) I pitanje je koliko kosta procedura, i sta je sve od dokumenata neophodno (mozda uvjerenja iz policije/suda o osudjivanosti).
 3. Pozdrav, Ja cekam skoro 3 godine takodjer, bez odgovora (zvao sam konzulat ranije, trazio da posalju zahtjev/pozurnicu, bez rezultata). Da li mogu da zatrazim da se procedura o primitku u drzavljanstvo zaustavi, kako bih posle Nove Godine podnio po novom zakonu? Zahtjev bih podnio u Konzulatu, naveo da su se okolnosti promjenile ili nesto sl.
 4. U Zakonu postoji kategorija "rodjen na teritoriji RH" i "dijete rodjeno u inozemstvu". Inozemstvom se smatra sve sto nije Republika Hrvatska. Da postoji iznimka / da ne zele da rijese status rodjenih van RH stavili bi je u ovu dopunu, kao sto su stavili za iseljenike u neku od republika bivse drzave. Valjda. Praksa ce pokazati. Iskreno, mislim da postoji mogucnost da nas odbiju da upisu u drzavljanstvo u prvostepenom postupku, i ako ne bi smeli, ali to nece proci zalbama drugostepenom (Ustavnom?) sudu. Hrvatska je u doba SFRJ imala status Republike, kao i danas, s tim sto je deo suvereniteta pripisan zajednici. Imala je svoje, republicko, drzavljanstvo i jasno je da svako ko nije rodjen unutar jedne republike rodjen u njenom inozemstvu.
 5. Imam slicnu dilemu. Za koji mjesec bice 3 godine od kako sam poslao zahtjev za primitak, bez ikakvog odgovora ili zahtjeva za nadopunu dokumenata pa razmisljam da zaustavim taj proces, ako je moguce, i zatrazim primitak po novom zakonu. Po mom misljenju, ili smo rodjeni u RH ili u inozemstvu, nema trece mogucnosti i zakon ne definise nikakvu iznimku, poput one za iseljenike. Opet, ostaje da se vidi praksa, jos ne znamo ni koja dokumenta je potrebno dostaviti a s obzirom na guzvu u konzularnim predstavnistvima racunaj na nekoliko dana cekanja, vracanja na kraj i sl. Mozda u sijecnju konzulati budu imali vise informacija.
 6. Dok sam prosle godine cekao u redu ispred konzulata u Beogradu pricao sam sa jednom starijom gospodjom, rekao bih da je imala oko 55-60 godina. Kaze da je zahtjev prvi put predala 2012. godine, a odbijena 2015. da bi 2016 predala ponovo sa potpuno istim dokumentima i dobila drzavljanstvo za manje od godinu dana. Ima neku imovinu u Zagrebu ako sam dobro zapamtio, i mnogo joj je lakse da rjesava probleme kao drzavljanka RH. Uglavnom, izgleda da mnogo toga zavisi i od onoga ko uzme vas predmet. Ovde sam na forumu procitao pricu nekog korisnika koji je 3x predao sa istim dokumentima i 3x ekspresno odbijen, jer nije imao osobnih dokaza o izjasnjavanju po nacionalnosti, samo za jednog roditelja.
 7. Zahtjev sam predao u Beogradu 3 mjeseca prije tebe, a zajedno sa svojim bratom. Slican slucaj kao tvoj, samo sto nisam predavao toliko puno dokumenata na kojima nije bilo rubrike nacionalnost. Doduse nisam ni predao dokumenta od ujaka ucesnika domovinskog rata, mislio sam da nije relevantno, samo najuza porodica, direktni potomci... Ako sam dobro ispratio, ukoliko postoji potreba za dopunom dokumenata zahtjev salju u roku od 3 do 6 mjeseci. Nakon toga zahtjev se obradjuje, a rjesenje stize, ako je pozitivno, u roku od 1 do 1,5 godine. Ako u naredna 2 mjeseca ne dobijem/o odgovor, necu ni iscekivati nesto pozitivno. Mogu da napisu negativno rjesenje uz obrazlozenje da nije bilo dovoljno dokaza...
 8. Na koji mail se informisete o stanju zahtjeva? Ja sam ranije zvao konzulat, oni su slali pozurnicu, ali konkretnu povratnu informaciju jos nisam dobio. Jedini mail koji sam nasao je pitanja@mup.hr ali mi ne djeluje da cu putem njega dobiti odjel za rjesavanje zahtjeva primitka u drzavljanstvo.
 9. Jask

  Primitak u hr drzavljane

  Ja cekam vec godinu i 4, 5 mjeseci, nikakav zahtjev za dopunu dokumenata nisam dobio. Ne znam ni kako ce me konzulat obavijestiti da mi je zahtjev za dopunom ili rijesenje pristiglo. Nazvao sam ih jednom ali su bili u prevelikoj guzvi, nakratko su mi odgovorili da nista nije stiglo i da ako zelim mogu da posalju pozurnicu, ali su zaboravili da mi odgovore da li u slucaju nekog rjesenja salju pismeni poziv, ili pozivaju na kontakt telefon, ili nista od navedenog vec se sami moramo raspitivati periodicno... U svakom slucaju se ne nadam previse, rodjen sam nakon raspada drzave pa nemam puno dokaza o nacionalnom izjasnjavanju.
 10. Na koji nacin si dobio obavjestenje da je rjesenje prispjelo u konzulat? Da li su te zvali na broj koji si ostavio prilikom podnosenja zahtjeva ili su ti poslali obavjestenje postom?
 11. Jask

  Kako dobit Putovnicu?

  Krstenica se vise ne prihvaca kao dokument, uopce je ne prosledju dalje. Nema pravnu vrijednost vise, nekad je imala. S obzirom da gospodja ima 38 godina, i da zivi u BiH, mozda da zatrazi od zavoda za statistiku podatak kako se izjasnjavala na popisu stanovnistva, ili joj taj podatak mozda stoji u izvatku iz knjige rodjenih. U svakom slucaju vrlo tesko, vjerovatno gotovo nemoguce shodno okolnostima. Ima tu jos gomila dokumenata, ne samo za sebe vec i za veci dio obitelji...
 12. Poslao sam zahtjev osnovnoj skoli koju je pohadjala moja majka, da mi izdaju njenu upisnicu ili bilo koji dokument na kojem se vidi njena nacionalna pripadnost. Dobio sam potvrdu o zavrsenoj osnovnoj skoli, sa osnovnim podatcima (ime, osobni br, ime oca isl) ali medju njima nema meni bitnog podatka. Radi se o sezdesetim godinama kada se ta rubrika sigurno nalazila posvuda, u dnevniku, u upisnicama, u maticnim knjigama... Da li ima neka procedura, neki posebni zahtjev, sta tacno da potrazim? Da li oni imaju pravo da mi izdaju takav dokument, meni ili licno majci? Komunikacija se odvija mailom.
 13. Citao sam negde na ovom ili nekom slicnom forumu da je prosle godine jedan momak dobio drzavljanstvo za 3 mjeseca, da ima dosta slucajeva gde se sve zavrsava za 6, 7 mjeseci, bas sam se ponadao... Da li su vam uzeli originalne dokumente - izvod iz matice rodjenih i domovnice od predaka, ili su kopirali i vratili? Pitam jer bih htio da predam zajedno sa bratom, a imamo po jedan primjerak od tih dokumenata...
 14. Da li je policijska stanica zaduzena za obradu podataka i donosenje odluke, ili nadlezno ministarstvo? Vise ljudi je pisalo da se odgovor brze dobija kada se preda u stanici, ali mislim da nebi smela da postoji ozbiljnija razlika... Ja predajem u februaru, tada cu imati par dana slobodno, pa razmisljam da li da predam u veleposlanstvu ili u najblizoj policijskoj stanici na teritoriji RH
 15. Da li si dostavio dokument kojim dokazujes svoju licnu nacionalnu pripadnost? Maticne knjige se cuvaju trajno, one su dokaz da si zavrsio skolu, mozes da trazis prepis ocjena - neslo slicno svjedocanstvu, ili potvrdu o zavrsenoj osnovnoj/srednjoj skoli - podaci vezani za upis, skracena verzija.
×
×
 • Napravi novi...