Jump to content

vedranamiroslavv

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vedranamiroslavv objavio

  1. Ja cekam 20mjeseci..bez ikakve povratne informacije.. predat zahtjev 21.6.2017 u konzulatu Tz. Zajedno sa mamom.. Mama dobila pozitivno rjesenje 17og januara ove godine, rjesenje stiglo u Tuzlu tada, a u Zg je pozitivno rjesenje doneseno 29.11.2018.. ja jos cekam niko nista ne javlja.. -.-
  2. Vi ste pitalo jel neko dobio isti odg..ja sam rekla da je moja mama i sve sam objasnila.. nadajuci se da ce vam to pomoci. I ja se nadam da cete vi dobiti i ja nemam nista protiv.. oni znaju da je moj tata srbin ja sam to napisala ali takodje poznajem dosta ljudi koji su iz mjesanog braka, ovakvog ili onakvog nebitno..i gdje je mama Hrvatica a tata Srbin i obrnuto i njihova djeca imaju drz.od oba roditelja.. uglavnom nebitno ja vam zelim da sto prije dobijete odg!
  3. Moja mama je dobila ovaj isti, identican odgovor u junu ove godine.. ja sam poslala mail.. znaci proslo je od tada pola godine i dalje nema nekog odgovora.. 😐 predale smo zajedno 21.6.2017. U Tuzli.. ako se sta desi kod tebe javljaj.
  4. Naravno da imate pravo i dobit cete 100% sa tim dokazima.. pravac u najblizi konzulat i sretno.
  5. Ne mora da znaci sto je otac Srbin..moj poznanik je predao prije 3 godine samo s maminom domovnicom a otac mu je Srbin..kao i kod mene slucaj..imao je samo s fakulteta od semestara gdje mu pise narodnost..i to mu je novijeg datuma i opet je dobio pozitivno rjesenje..ocito da nema nekih pravila, a mozda zavisi i od ostalih dokaza, dokumentacije...i od toga kod koga je dopao tvoj slucaj.. uglavnom srecno svima koji cekaju
  6. Tata je Srbin ali nemam za njega nigdje ni da pise da je Srbin, bar na ovim svim papirima sto je mama predala.. zahtjev za stupanje u brak, vjencani list itd..nisu nista za tatu ni trazili za tatu nisu ni pitali jer mi smo se pozvali na mamu i njene roditelje i citavu familiju.. u sustini po osnovu pripadnosti hrv.naroda..
  7. http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Federalni-zavod-za-statistiku-izdavao-potvrde-o-nacionalnoj-pripadnosti/259195.html ?
  8. A ja imam prijateljicu iz istog mjesta odakle je moja mama, koja je predala prije 4 godine zajedno s ocem i jedini dokaz koji su oni imali je: za njenog oca s popisa 1991 da je Hrvat.. i dobili su kroz godinu i po malo vise.. ona je i starija od mene 3 godine i za sebe nema ama bas nigdje da joj pise da je Hrvatica cak ni u rodnom listu nije naknadno upisala, a imala je samo potvrdu od hkd i svedodzbe da je ucila hrvatski!..ne znam dal se moze dobiti sta s popisa koji je bio prije 1991..dal je to bila 80i neka..tacno bih se trebala raspitati i za to
  9. Pa mama je predala to sve zbog svoje brace..to su njeni najblizi otac majka braca..a zena u konzulatu je i za mene to sve rekla da ce priloziti..mama je predala puno vise za sebe nego ja..a nas predmet je zajednicki..mamin i moj..zajedno predale..ja sam rodjena u novembru 91..ja nigdje nisam imala sansu da se izjasnim sem u rodnom listu i na tom popisu 2013 sto ne daju.. bice sta bude
  10. Poštovana M**, obavještavamo Vas da smo u svrhu utvrđivanja relevantnih činjenica od drugih tijela javne vlasti zatražili potrebna izvješća vezana za ispunjenje zakonske pretpostavke poštivanja pravnog poretka Republike Hrvatske iz članka 8. stavka 1. točke 5. Zakona o hrvatskom državljanstvu („Narodne novine“, broj 53/91, 70/91-ispravak, 28/92, 113/93, 130/11 i 110/15). Nakon što zaprimimo traženo, okončati ćemo postupak meritornom odlukom koja će Vam biti uručena prema mjestu podnošenja zahtjeva. S poštovanjem, Poštovana Vedrana, zaprimili smo Vaš upit kojim tražite obavijest o statusu predmeta u svezi Vašeg zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva. O donesenoj odluci povodom Vašeg zahtjeva biti ćete obaviješteni prema mjestu podnošenja zahtjeva. S poštovanjem, Ministarstvo unutarnjih poslova/Ministry of the Interior Kabinet ministra/Minister's Office Služba za odnose s javnošću/Public Relations Department Ulica grada Vukovara 33 Zagreb 10000, Hrvatska To je bio odgovor..
  11. Ja sam slala na taj mail.. i ja sam dobila povratni mail u roku od 2-3 dana, i to su u tom mailu napisali odvojeno prvo za moju mamu da utvrdjuju jos neku cinjenicu..i onda dole na moje ime da cu dobiti konacnu odluku po mestu podnosenja.. i ja cu u decembru kad prodje godina i po zamoliti za pozurnicu ako ne stigne nikakav odgovor Koliko dugo ti cekas?
  12. Ja sam predala 21.6.2017.zajedno sa mamom u konzularnom uredu u Tuzli.. Danas nema nikakvog odgovora sem na mail da za mamu utvrdjuju jos neku cinjenicu ( o postivanju Hrvatskih obicaja i kulture ) i da ce dobiti konacnu odluku prema mjestu podnosenja zahtjeva.. a za mene samo da cu dobiti odluku prema mjestu podnosenja.. predali smo temeljem pripadnosti Hrvatskom narodu, jer mama je Hrvatica i njeni roditelji i braca i njihove porodice, svi imaju domovnice a mi nismo predali na vrijeme ocigledno, jer se tada sve zavrsavalo za par dana. A od dokumenata smo predali sledece: mamin original rodni list iz 1969 gdje pise narodnost za oba roditelja Hrvat, Hrvatica ( zar nije onda ona trebala vec tada biti upisana u knjigu drzavljana?), domovnice mog djeda (jos neki stariji dokumenti za djeda, svedodzbe..gdje imaju rubrike narodnost) , mojih ujaka, mamina 3 brata, djedova iskaznica iz HVO-a, dokazi za dva ujaka da su sudjelovali u ratu, mamina radna knjizica iz SFRJ bez rubrike narodnosti, radno iskustvo iz Dubrovnika upisano (5mj), mamine svjedodzbe iz srednje skole bez rubrike narodnosti i djacka knjizica takodje..u svim tim starim ispravama mama ima drz. SFRJ ali nigdje nema njene nacionalnosti osim na mom krsnom listu koji nismo predali, potvrdu da na popisu 1991 mama ( i jos jedan ujak ) nisu popisani ne znam koji slucajem, potvrdu iz 2013 da mami i meni ne mogu dat potvrde o nacionalnom izjasnjavanju jer je popis bio za statisticke svrhe..jos rodne listove gdje je rubrika nacionalnost popunjena ali to je novijeg datuma ( od prije 4 god) pa ne znam da li ce racunati, moju potvrdu iz HKD.. ja sam rodjena u mjesovitom braku mama je Hrvatica, tata Srbin ali zena je rekla da to nema veze i da tata mora nesto biti.. ? mama je trenirala atletiku u Tuzli u Slobodi u mladosti bas dugo, i putovala je tada svugdje, ali nismo tamo isle da provjeravamo dal imaju neki dokumenti jer mama kaze da tada nikog nije zanimala narodnost i da je sve bilo ljepse i drugacije.. ? a mozda bismo i mogle nesto tu dobiti ali eto..mozda i odemo..ja sam se u medjuvremenu i udala i pise mi u vjencanom listu narodnost i vjeroispovjest, ali i to je sad novijeg datuma.. a kad smo predavale nisam bila udata i sad ne znam hoce li sta to utjecati, prezime mi je ostalo isto.. ja razumijem stvarno ako mene odbiju, sta znam koga i dopadne nas predmet, ali da mojoj majki koja nije na vrijeme predavala jer je nije interesovalo i gdje zna da je Hrvatica bez obzira na sve, i onda se udala i preselia i dosla sam ja i zivot je isao svojim tokom, obaveze i sve ostalo... e to mi nece biti jasno.. u konzulatu su svakako rekli da zajedno predamo i sve dokaze za mamu su stavili i uz moj predmet, i rekli su da ne mogu, ako mamu prime, mene odbiti. Ja cekam jos do decembra i onda cu da zovem jer tada ce proci god.i po dana.. necu da ih smaram, zvali smo tacno kad je bilo godinu dana i zena je rekla da ne zovemo dzabe jer oni ce nas odmah pozvati cim nesto stigne.
  13. Pa da i ja dijelim isto misljenje.. zato mi nije jasno za krstenice.. ? pa i nije toliko strogo, na osnovu cega sve dobijaju.. ali ima i raznih slucajeva i svaki je prica za sebe i zahtjeva drugacije dokaze..
  14. Heisenberg, zanima me jesi li dobio pozitivan odgovor? Ja sam predala 21.6.2017.i jos uvijek nisam dobila nikakav odgovor. Mama i ja smo zajedno predale u konzularnom uredu u Tuzli.. slala sam mail mupu Hrvatske gdje su napisali da za mamu utvrdjuju jos neku cinjenicu ( obavještavamo Vas da smo u svrhu utvrđivanja relevantnih činjenica od drugih tijela javne vlasti zatražili potrebna izvješća vezana za ispunjenje zakonske pretpostavke poštivanja pravnog poretka Republike Hrvatske iz članka 8. stavka 1. točke 5. Zakona o hrvatskom državljanstvu („Narodne novine“, broj 53/91, 70/91-ispravak, 28/92, 113/93, 130/11 i 110/15) ) i da ce dobiti konacnu odluku prema mjestu podnosenja zahtjeva, a meni samo da cu dobiti odluku po mjestu podnosenja. Nisu trazili nikakvu nadopunu..
  15. Ukoliko predajemo zahtjev za primitak u nekoj dr.drzavi, tacnije BiH preko konzularnog ureda, koja su sve ministarstva umjesana? Zar ne odlucuje o primitku samo Zagreb ili? Hvala unaprijed
  16. Nora, zelim da te pitam jesi li predala dokumente? Jesu li ti prihvatili krstenice? Jer i ja imam od mame i svoju medjutim gospodja u konzulatu, u Tuzli nam je rekla da to ne uzimaju kao dokaze jer to su zapravo dokazi o vjeroispovjesti a ne o nacionalnosti? Mama i ja smo zajedno predale 21.6.2017.zahtjev za primitak medjutim i danas nema jos odgovora.. slala sam mail mup hr gdje su napisali za mamu da utvrdjuju jos neku cinjenicu o postivanju hrvatskih obicaja i kulture, a za mene samo da cu dobiti odluku prema mjestu podosenja zahtjeva..sto vec i znam.
  17. Nemam. Nisam je ni pokusala vadit jer jos uvijek nisam otisla u konzulat, tek idemo u petak. Ponjet dokumentaciju koju imamo i raspitat se. Kako je moguce da vam ne daju potvrdu, a otac od moje drugarice je dobio.. Mada s popisa 1991e godine, pardon!.. Mozda ne daju jer je taj poslednji popis bio samo mutljavina, nestrucno sproveden i dugo se cekalo na rezultate. Pa ako su oba popisa-popisi, zasto se ne moze uzet iz 2013 a moze iz 1991..Al smatram da bi svi trebali imat pristup tome. Pa i ja sam mislila da cu to dobit , iz 2013e jer jedino to imam. Fakultet nisam upisivala, na rodnom listu trajnom gdje se sad moze upisati narodnost ne smatraju kao dovoljan dokaz, a i popis je bio prije 3 godine znaci relativno skoro.. Imam dokaze da su mi mama, baba djed i citava familija Hrvati, dokumenti stari 30i vise godina zar im to nije dovoljno. Svi za koje znam da su punoljetni opet su dobili domovnicu, drug je cekao 7mj.malo vise a drugarica godinu i pol.. Zato se i ja ohrabrujem.
  18. Pa da, upravu ste.. Jer nisam cula za sad da neko nije dobio, ni da je odustao ako ima pravo na primitak po osnovu podrijetla il pripadnosti hrv.narodu.. Nije mi problem za mamu imamo taj original stari izvadak iz knjige rodjenih, al za mene nista sem tog popisa iz 2013 i krstenice koja se ne vazi. A cak su posle rata svi vadili na osnovu krstenice, iako su vjeroispovjest i nacionalnost dva pojma. A ja ratno dijete
  19. E pa pokusacu, oticu do skole, da provjerim..mada sumnjam, kakva mi je skola bila.. Ja nemam nijedan dokaz da sam se izjasnila, nisam imala priliku do 2013..a za mamu se ne brinem, ona ima original stare dokumente..tj.rodni list.. Predacemo zajedno pa sta bude. Hvalaa i pisacu. moja drugarica je takodjer prosle godine predala s ocem a on je imao samo s popisa 1991e godine, znaci ni rodni list na kom pise narodnost, pa su dobili oboje.. Jest da su cekali godinu i po.. A dr.slucaj je drug predao ima preko 30godina, mama mu ima domovnicu pa na osnovu nje.. I njemu odobrili kroz 7mj.Ne znam svasta sam cula, razgovarala s njima u oci u oci. A kad odem na net da citam skroz se obeshrabrim.
  20. Mene zanima ukoliko mi majka ima originalni rodni list iz 1969, i gdje joj pise narodnost hrvatica, kao i baba i djed, njeni roditelju-hrvat,hrvatica..djed ima i domovnicu,putovnicu kao i mamina tri brata samo moja mama nije izvadila jer se udala i preselili smo se. Pa sad planiramo sl.sedmice u konzulat ponjet sve sto imamo od papira pa da pitamo sta jos treba i kolike su moje sanse da dobijem s obzirom da sam rodjena 1991 u novembru, a popis bio te god.u aprilu.. Izjasnima sam se 2013 i samo tu sam imala priliku se izjasniti..znaci sad bih ja trebala njima dokazati da se nigdje ranije nisam mogla izjasniti ili? Uzalud krstenica,to znam.. S obzirom da sam punoljetna, ne znam sta da ocekujem al poznajem par istih situacija i svi koji su predali s jednim roditeljem su dobili bez obzira na godine.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija