Jump to content

marijamatas

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je marijamatas objavio

  1. Molim hitno pomoć. Dobila sam prvostupanjsko rješenje razvrgnuća suvlasništva prodajom kuće na dražbi. Kuča ima pet apartmana. Sudskim vještačenjem je pokazano da se ože geometrijski podijeliti, a i to je stvarno tako. Protivna strana nije pristala na to. U kuću nisam ušla 9 godina. Imam nepravomoćnu presudu za izmaklu korist od 300.000 kn i podnijela sam novu tužbu neki dan na 400.000 kuna. Bivši suprug se nije složio sa razvrgnućem diobom jer želi pošto poto prodati kuću na dražbi. U ostalom, da bi izbjegao bilo što meni paltiti darovao je svoju polovinu daljnjoj rođaki sa pravom plodouživanja. Što da napišem u žalbi?? Da li imam pravo uvjetovati prodaju nakon okončanja sudskih postupaka? Kuča više nije na njemu, a sporovi su se vodili s njim? Do sada imam min. gubitk 80.000 eura i još na kraju kuća će se prodavati na dražbi??? Kako i što napraviti da žalba uspije??Molim pomoć.
  2. Hvala na savjetu, Ivana, zašto ste vi dobili jednu trećinu??Ja sam suvlasnik na navedenoj čestiti i tražila sam izmaklu korist jer ne iznajmljujem svoju polovicu kuće.Možda i vi imate pravo na tu vrstu naknade.Ovo Sb vjerovatno znači Slavonski Brod, ja sam često poslovno tamo.
  3. Hvala vam na razumijevanju, sve najbolje vam želim u Novoj godini, samo malo potpitanje, uvidom u e-predmet, uvidjela sam da su se žalili na prvostupanjsko rješenje, unatoč tomu mogu ići sa tužbom??
  4. Hvala, znači nema tu nikakve veze što rješenje o naknadi nije pravomoćno,ja mogu pokrenuti postupak brisanja takvog ugovora iz gruntovnice tužbom protiv darovatelja i daroprimatelja?
  5. Tužba je bila za naknadu izmakle koristi od neiznajmljivanja i dosuđeno prvostupanjskim rješenjem, u cijelosti sam dobila tužbu.Ugovor je o darovanju sa pravom plodouživanja, takav su potpisali, da se ne može ovršiti njegov dio, iz aviona vidljiv razlog, vjerovatno računajući na sporost sudstva i na beskrajnu mogućnost žalbe, jer ako se žali na prvostupanjsko rješenje, drugi stupanj vjerovatno vraća na prvi i to za dvije godine, i opet ima pravo žalbe na drugi stupanj i to se sve nikako ne može odraditi u roku tri godine. Na ovakav način ja postajem žrtva i tuženika i pravosuđa.
  6. Riječ je o prvostupanjkom rješenju po kojem mi darovatelj-(darovao trećoj osobi nekretnine) treba isplatiti pozamašan iznos na temelju imakle koristi, i da bi to onemogućio napravio je darovanje daljnjoj rođaki. Mene zanima da li se i prvostupanjko rješenje, a eviennto je da drugo stupanjsko ne može biti drugačije može imati snagu pobijanja tog darovanja, jer ukoliko se rastegne žalba, novi postupka, pa ponovo žalba...izaći ću iz roka za pobijanje.
  7. Riječ je o prvostupanjkom rješenju po kojem mi darovatelj-(darovao trećoj osobi nekretnine) treba isplatiti pozamašan iznos na temelju imakle koristi, i da bi to onemogućio napravio je darovanje daljnjoj rođaki. Mene zanima da li se i prvostupanjko rješenje, a eviennto je da drugo stupanjsko ne može biti drugačije može imati snagu pobijanja tog darovanja, jer ukoliko se rastegne žalba, novi postupka, pa ponovo žalba...izaći ću iz roka za pobijanje.
  8. LjuboZg je napisao da se tužba može podnijeti radi pobijanja pravnih radnji u onom trenutku kad se može odrediti točan iznos tražbine.( postoji li to neki član u zakonu?) Budući imam sličan problem, ja imam prvostupanjsko rješenje, a bivši suprug je sve darovao daljnjoj rođaki , znači iz aviona je vidljivo zbog čega i još naveo da ima pravo doživotnog raspolaga i plodouživanja? Nije mi jasno što se smatra naplatnim raspolaganjem? Da li to može biti novčani iznos dobiven prvostupanjskim rješenjem ili rješenje treba biti pravomoćno? Ako treba biti pravomoćno onda zbog sporosti pravosuđa može doći vrlo ako do činjenice da će takav amoralan darovni ugovor biti vremenski nemoguće srušti...propustiti ću rok.
  9. Nisam ostvarila knjižno pravo, nego isplatu u novcu, koju bi ovrhom na mirovinu on vraćao , odnosno ne bi ju mogao vratiti dosta dugo, već bi se trebala ovršiti nekretnina.I on i sestra su umirovljenici, i jednostavno iznos koji dobijem presudom ne mogu mi isplatiti ovrhom na mirovinu, već se treba ovršiti nekretnina.Zanima me da li mogu podnijeti tužbu --jednu tužbu protiv svih aktera-znači njega, sestre i te daljnje rođake kojim je darovao nekretnine tako da se ja ne mogu ovrhom uknjižiti na nekretninu--jednu i drugu...i da li to podliježe kaznenom djelu??? Jer ako ne podliježe čemu onda ove dugotrajne i skupe parnice kada na kraju može sve darovati i onda ja moram platiti 50.000 kn samo odvjetnika za jedan spor?! A spor dobila??Dobila oba spora!I ostala bez ičega!
  10. Hvala, upravo sada otišla vidjeti i drug nekretninu za koju isto imam prvostpanjsko rješenje, i gdje je u gruntovnici napravljena zabilježba spora, ali on je svoj dio darovao ovaj puta sestri? Kako je to moglo biti proknjiženo unatoč zabilježbi? Znači li to da daroprimateljica onda preuzima i dugove.Kako da sada to srušim??? Može li to ići zajedničkom tužbom , jer nekretnine nisu u istom mjestu??? Spada li ovo u kazeno djelo??? Ovo je ko divlji zapad???!!
  11. Poštovani, sa bivšim suprugom vodim već osam godina sporove oko podjele imovine, iako smo suvlasnici , svaki u 1/2 kuće od pet apartmana. Apartmene smo iznajmljivali do 2010 godine, i čista zarada je ostala zadnje godine iznajmljivanja 20.000 eura. Rastavom braka, priječen mi je ulazak u kuću uopće a samim tim i iznajmljivanje apartmana. Na niti jedan prijedlog oko iznajmljivanja on nije htio pristati, već je oglasio kuću za prodaju. Kuća se do danas nije prodala, a ja sam do sada min. zbog neiznajmljivanja svoje polovine izgubila 80.000 eura. Podinijela sam tužbu radi izmakle koristi , i dobila neki dan prvostupanjsko riješenje za razdoblje od 2011-2015 godine potpuno u moju korist. Poslije zadnje rasprave,kada je već bilo evidentno da on gubi spor, on je darovao nekoj daljnjoj rođaki svoju polovicu,sa mogućnošću doživotnog uživanja, a što je iz aviona vidljivo da je fiktivno...( što sam slučajno prije dva dana otkrila pogledavši zemljišne knjige). Što mi je za činiti? Svojim samovoljnim ponašanjem bez mogućnosti ikakvog dogovora potpuno me financijski uništio i psihički slomio. Kako ovaj darovni ugovor mogu srušiti? Napominjem , da sam početkom 2017. godine ovrhom ušla prvi puta poslije 2010 godine u kuću uz policiju i dao mi je ključeve kuće. Ulazak je bio formalan jer se niti tada nije s njim mogao postići dogovor koje ćemo apartmane koristi a koje ne. S obzirom da to imam u pismenoj formi, da li i za peridod poslije formalnog primanja ključeva kuće imam pravo na naknadu za izmaklu korist, jer nije postignut sporazum oko korištenja nekretnine, a sami tim ja onda nisam mogla ništa niti iznajmljivati?Osim toga koji korak mogu sada poduzeti? Da li mogu iznajmiti pola kuće i jednostavno ga prisiliti da se odluči koji dio hoće? Tamo živi, iznajmljuje na crno i tim plaća odvjetnike.Šta više da radim? nemam više sredstava za niti minimalno pristojan život, u dugovima sam, živim u stanu koji sam kupila na kredit, niti režije ne mogu platiti redovno, a kamoli što drugo? Koja je mogućnost da preko državnih institucija iznajmim to azilantima? To mi je jučer palo na pamet, jer jednostavno sam pred potpunim zidom...On praktički sada nema imovine, i nema se ga za toliki novac nikako od čega ovršiti a bome niti platiti sudske troškove koji su 40.000 kuna mom odvjetniku...a ja više ne mogu dići niti jednu pozajmicu da to platim. Molim vas za savjet.Unaprijed hvala.
  12. Znači rekla-kazala je isto dokaz na sudu, može reći bilo koji dokaz i to svjedok potvrditi, materijalno ništa ne mora dostaviti kao dokaz?
  13. Bračna zajednica trajala je od 1987-2010. godine. U tom periodu od 1987-1998. godine izvršeno je zajedničko ulaganje u postojeću obiteljsku kuću(roditeljsku kuću tuženika) u iznosu od 420.000 kuna.Naknadnim vještačenjem utvrđeno je da je za 240.000 kuna povećana vrijednost kuće. Ja sam tražila tu polovicu. Rastava braka je bila 2011, spor oko ulaganja na nekretninu podignt je 2014. godine. Na temelju ulaganja u predmetnu nekretninu tuženik je dobio , a prema građevinskom vještaku udio u vlasništu , prema procjeni nekretnine ...recimo 1/2.(konačno rješenje 2010. godine). Budući da je ulaganje u to bilo zajedničko, podnijela sam tužbu, te dobila 1/3, jer je sudac na temalju niti jednog materijalnog dokaza, a po izjavama lažnih svjedoka uzeo u obzir da su mu oni pomagali u građevinskim radovima, a to pomaganje je bilo minorno, te da je tuženik prodao traktor, šumu i neke priključke, sve bez ijednog dokaza o cijeni tih istih, te na temelju toga taj dio izbacio iz ukupnog iznosa. Zanima me koje odredbe , kojeg Zakona se primjenjuju na ovaj slučaj. Sudac je napisao da se primjenjuju odredbe Obiteljskog Zakona sukladno članku 363. stavak 2, međutim čitajući zakon nekako nism tog mišljenja, po članku 366...nekako to drugačije tumačim. Što je tu ispravno, i kako sudac na temelju izjava dvojice lažnih svjedoka , bez ijednog materijalnog dokaza, niti uvida u zk. o prodaji šume, niti podatke o traktoru jednostavno može donijeti presudu da se po tim izjavama taj iznos izmakne iz zajedničkih ulaganja, a pomaganje prijateljima procijeni na 1/3 i time potpuno izjednači s tim moje ulaganje, moj život 23 godine u toj kući, a napominjem da sma konstantno bila zaposlena, da sam vodila tuženiku poslovne knjige, te da kasnije je tuženik bio na bolovanju od 2003-2008 godine, te smo u tom razdoblju poslije 1998 stekli kuću na moru. Nije li sudac treabo uzimati i to u obzir bez obzira što je ovo konkretno ulaganje bilo do 1998, jer za drugo sam u vlasništvu u 1/2, ali znači za vrijeme trajanja bračne zajednice došlo je do povećanja imovinek vriejdnosti ukupno.
  14. imate li vi e-mail, da vam pošaljem kompletno rješenje, da ništa ne zatamnjujem, zajedno sa vještakovim prijedlogom...Imam osjećaj da je ta sutkinja to srušila jer sam ju požurivala , najprije nju, a onda nju preko predsjednika suda...
  15. Jesam, i dobila ključeve, i što sada??? Opet ništa ko i do sada...Nije se htio izjasniti koji dio mogu koristiti, i da samo jedno može tu biti. Trebam završtiti mrtva u vijestima da se nešto učini.
  16. znači , nepošteni posjednik je u posjedu moje polovine nekretnine, svojom amovoljom diktira kvalitetu života mene i djece, mi nemamo sredstava ljetovati na moru, pa iz tog razloga ne možemo niti predočiti račun za ljetovanje i nemamo nikakvo pravo na naknadu štete?!Pola te kuće sam mogla iznajmiti, on ju nije iznajmljivao i opet onda nemam nikakvo pravo??? Jesam dobro shvatila, molim vas da mi odgovorite na jeziku razumnom onima koji nisu studirali pravo! Za izgublejnu dobit od iznajmljivanja sam pokrenula postupak jer je riječ o mnogo novca, iako kuća nije etažirana kat i prizemlje su jednake kvadrature i meni je bilo svejedno koji dio da pripadne meni da mogu zaraditi na svojoj nekrenini jer je upravo iz toga razloga građena. Po ovom ispada da netko svojom samovoljom može raditi što god mu volja, ili sam krivo shvatila. Udisati u gradu zrak od rafinerije i morski zrak nije isto.Direktno je uništo kvalitetu našeg života. Molim vas da mi date neki savjet na što sve imam pravo, nemam novca za odvjetnike niti njihove savjete upravo zbog toga što sam ovakvim ponašanjem dovedena na prosjački štap.Hvala unaprijed.
  17. Mene konkretno više zanima tko bi mi mogao pregledati to rješenje žš???
  18. Sedam godina je meni puno vremena,trebam pomoć od nekoga tko može vidjeti i razumjeti zašto je vještačenje srušeno jer vještak ne razumije?!Riječ je o građevinskom vještačenju. Na prvostupanjskoj razini za godinu dana, onda se kiseli nekoliko godina na Županijskom sudu...predugoooooo
  19. nekoliko mjeseci, zakazana rasprava na općinskom u krku za 12 mjesec...izluditi ću...nema kraja...mogla bih prodati kat kuće...ovako ništa...sedam godina se povlači predmet koji je moguće riješiti u dvije rasprave...
  20. Poštovani,kome bih mogla poslati nalaz vještačenja i presudu suda u Rijeci. Naime, Općinski sud u Krku je napravio rješenje o podjeli kuće na temelju vještačenja građevinskog vještaka koje je pobio županijski sud. Vještak ne razumije zašto.Vraćeno na prvostupanjski sud. Predmet stajao u ladici i požurivala sutkinju da ga riješi...direktno...nije uspjelo ..pisla predjsedniku suda. Vještak kaže da je to zato što sam slala požurnice jer ne vidi razloga...sud traje već sedam godina...po ovom trajati će više od života.Kome bih mogla skenirati nalaz vještaka i rješenje županijskog suda kojim ga pobija?
  21. U suvlasništvu sa bivšim suprugom imam nekretninu koja se iznajmljivala, pet apartmana. Pred sudom sam povela sudski postupak zbog izgubljene dobiti, jer mi je zapriječen ulazaku kuću i iznajmljivanje apartmana , tako da sam u sedam godina izgubila 70.000 eura (u svojoj polovici). Molim vas, budući niti ja niti djeca ne možemo tamo biti, ljetovati, da li i po kojem čl. zakona imam pravo na neku odštetu zbog nemogućnosti ljetovanja za vrijeme god. odmora i odštetu jer suvlasnik uživa i moj dio u vidu neke najamnine?Za vrijemeiznajmljivanja apartmana bila sam boravila u pomoćnoj prostoriji tipa studio app...da li s te osnove imam pravo tražiti naknadu štete jer ne mogu tamo boraviti a nemam sredstava da boravim kod drugog i platim...mislila sam da preračunam cijenu prosječnu jednog studio app. i pomnožim sa brojem dana godišnjeg odmora...npr.studio 45 eura puta 30 dana go.x 7 godina...i dobijem iznos 9450 eura. Ako imam pravo na odštetu kroz najamninu koji se iznos obično u tom smislu uzima??? Budući da ne mogu više korigirati u tom dijelu tužbu zbog izgubljene dobiti da li bi u tom slučaju bilo sigurno dobiti spor da pokrenem novu parnicu. Hvala na odgovoru.
  22. Poštovani, Molim vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje. Naime, kao suvlasnik u stambenoj zgradi uputila sam dopis Upravitelju zgrade ., pozivajući se na Pravo na pristup informacijama NN 85/15 da mi dostavi podatke koliki je dug za pričuvu sa krajem 2016 godine, i koliko je tko dužan imenom i prezimenom. Budući da je dug 1/3 fakturirane realizacije, a kao bivši predstavnik stanara imam sumnju da isti suvlasnici ne plaćaju pričuvu kao i prije , tražila sam Upravitelja zgrade da me kao suvlasnika obavijesti koga je do sada utužio i za koji iznos., te koliki je dug pojedinog suvlasnika sa koncem prošle godine. Upravitelj zgrade mi je dogovorio, da mi to ne može dostaviti jer nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka.Popis utuženih i utužene iznose mi također ne može dostaviti iz istih razloga. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim pravnim stvarima, ja kao suvlasnik imam apsolutno pravo na spoznaju o svim radnjama vezanim za stambenu zgradu? Kontaktom sa jedim drugim subjektom koji se bavi Upravljanjem zgradom, rečeno mi je da oni to ne mogu izvjesiti samo na oglasnu ploču, a da svakom suvlasniku treba dostaviti tražene podatke i da svaki suvlasnik ima pravo uvida na sve aktivnosti Upravitelja zgrade. Molim Vas za vaše tumačenje ovakvog odgovora Upravitelja zgrade.
  23. Poštovani, hitno trebam pomoć. Sa bivšim suprugom imam kuću na Krku sa pet apartmana. Razvodom braka, od 00. god.isti mi brani ući u posjed, tako da sam pokrenula postupak ovrhe radi predaje ključeva, a isto tako i razvrgnuće suvlasničke zajednice, radi podjele kuće, da točno znam koji dio je moj, koji njegov. Općinski sud u Krku je na temelju građevinskog vještačenja donio rješenje u moju korist, na koje se on žalio na županijski sud i stoji već više od godinu dana u Rijeci na sudu. Tim rješenjem sam ja dobila gornji kat kuće a on donji kat i ostalo su zajedničke prostorije. Istovremeno sam morala podnijeti u Slavonskom Brodu tužbu radi izgubljene dobiti jer kuća se cijela iznajmljivala i za šest godina do sada imam 60 tisuća eura izgubljene dobiti. Kako sam ovakvim sporim pravsuđem ostala bez sredstava , više nemam za odvjetnika.Danas sam dobila obavijest da će se ovrha provoditi 28. veljače i meni dati u posjed ključevi od kuće i pomoćnih prostorija. Što da radim, imam posla sa potpuno ludom i bolesnom osobom, koja u meni izaziva stres samom pojavom.Dobivanjem ključeva ništa ne dobivam dok sud ne riješi kome pripada koji dio kuće pa da pokušam prodati. Kako sada odgoditi, a u nekom zakonskom obliku ovo predavanje ključeva, na čega se pozvati, dok taj sud u Rijeci ne donese rješenje o diobi kuće? Jer ključevima od cijele kuće ništa ne dobivam. Unaprijed hvala na odgovoru.
  24. Poštovani, molim vas da mi pojasnite koja je moguća protumjera ukoliko tuženik podnese protutužbu koju ja pobijem na sudu igrom slučaja što imam materijalne dokaze, a istom me degradira kao osobu, iznošenjem lažnih činjenica? Da li je to kazneno djelo klevete, uvrede?Osim toga, na slijedeće ročište će dovesti svjedoka koji će lažno svjedočiti da mi je dao novac u iznosu od 2500 eura! Koliko je ovakvo svjedočenje pravno snažno i budući je to laž, da li u tijeku rasprave, ovog postupka mogu nešto poduzeti, ako ne...koja je sankcija i na koji način mogu to dokazati?? Da li je to državno odvjetništvo i poligraf??? Osim toga, sin mu je inspektor u policiji u gradu, pa da li ako to mogu tražiti mogu tražiti izuzeće poligrafa u tom mjestu, već u Zagrebu?Kolike su kazne , i da li postoji mogućnost traženja odštete za ovakvo lažno svjedočenje?
  25. Na otoku Krku smo moj bivši suprug i ja izgradili kuću sa pet apartmana. Na katu je 3, u prizemlju dva, ali kat i prizemlje je ista kvadratura, znači apartmani nisu iste veličine. Apartmani su bili kategorizirani na moje ime i iznajmljivali smo ih 8 godina. Zadnja zarada je bila 2010 godine oko 20000 eura. Razvodom braka, koncem 2010 godine, on mi do dan danas priječi ulazak u kuću i od tada se apartmani iznajmljuju od njegove strane na crno..(djelomično po mojim saznanjima).. Znači ja sam u ovih 6 godina izgubila 60000 eura, što je veliki iznos. Podnijela sam na sudu u Krku tužbu za zabranu posjeda, napravljena je neka ovrha, ništa od toga...platila sam građevinsko vještačenje gdje su procijenili da je kuću moguće podijeliti na dva dijela jer i kat i prizemlje su iste kvadrature...on se žalio na županijski sud u Rijeci koji još nije donio presudu. Ali , na sudu u Slavonskom Brodu podnijela sam tužbu radi izgubljene dobiti. Njegov odvjetnik tvrdi da ja nemam nikakve izgubljene dobiti jer se apartmani ne iznajmljuju., i da mi je za iznajmljivanje mog dijela potrebna suglasnost njegovog klijenta te da ja bez toga ne mogu imati nikakvu dobit niti iznajmljivati apartmane... Ako sam ja vlasnik u 1/2 kuće, gdje nisam posebno potraživala niti kat niti prizemlje, znači 1/2 je moje vlasništvo u koje ne mogu niti ući a kamoli iznajmljivati.,ovo mi nikako nije jasno budući da je suvlasništvo vlasništvo . Razvodom braka doveo me na potpuni prosjački štap, jer jedva preživljavam, a ne mogu ući u svoju kuću.Oduzeo mi je elementarna ustavna prava. Pročitala sam zakon o vlasništvu, ali sam pravno neuka i više ne znam jeli se moja prava tumače kroz zakone o vlsništvu čl.20. 31,37,38 i još neki. Odvjetnika imam po službenoj dužnosti jer nemam sredstava i ne zanm više što da radim...ti sudovi traju više od života.... MOlim vas odgovorite mi decidirano da li je meni za iznajmljivanje potrebna njegova suglasnost ako su se apartmani mogli podijeli idealno na dva dijela što je dokazano nepravomoćnom presudom i na koji član kojeg zakona se mogu pozvati...Pokušala sam se s njim dogovoriti putem odvjetnika, međutim on nije pristajao na nikakav odgovor. Nadam se da ste razumjeli moj problem, jer sada me uhvatila panika da neću uspjeti u svojoj tužbi...a trpim veliku štetu zbog samovolje jednog čovjeka koji kroz neučinkovit i nadasve spor pravni sustav me želi potpuno uništiti. Kuću bi bilo najbolje prodati ali to je teško i ne može ići u bescjenje... Hvala unaprijed na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija