Jump to content

mirnish

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. bok, hvala na odgovoru, u međuvremenu sam se i sama raspitala i stvarno je tako e sad, jedino me zanima s tim pragom od 210 000, jel se to tiče samo autorskih sa strane, ili će mi se ta zarada pribrajati zaradi od regularnog posla (6000 kn mjesečno)? isto tako, stopa od 36% kreće tek kad se prijeđe 210 000, ne odmah, je li tako?
  2. Pozdrav svima, imam pitanje koje se tiče poreza na 2. dohodak iz inozemstva nakon nove porezne reforme koja kreće s 1. siječnjom 2017. godine. Imam stalni posao (ugovor na neodređeno) kod poslodavca u Zagrebu, dakle, redovno sam prijavljena, teče mi staž, uplaćuju se svi doprinosi itd. Kao prevoditeljica redovito surađujem i s jednom stranom tvrtkom. S njima radim preko autorskog ugovora. Svaki mjesec, ovisno o količini posla koju obavim tj. prevedem, sjeda mi iznos na žiro račun. Unutar 8 dana nakon svake uplate podnosim JOPPD obrazac u nadležnu poreznu upravu, na kojem sam na svoj iznos (umanjen za 30 % izdataka na koje autorski ugovori imaju pravo) uplatila 25 % poreza i 18 % prireza (iz Zg sam), a ono što nakon toga ostane zapravo je moja neto plaća od tog stranog poslodavca. Zanima me što će se s takvim uplatama dogoditi nakon 1. siječnja? Najavljuju da će se na autorske morati plaćati doprinosi, što meni nikako nema smisla za već zaposlene osobe jer sam već stalno zaposlena i plaća mi ih poslodavac. Hoću li ih morati plaćati i na svaku inozemnu uplatu preko autorskog ugovora? Isto tako, dosad je za autorske vrijedila jedinstvena porezna stopa od 25 %, s obzirom da ja mjesečno s njima bruto zaradim oko 3 000 eura u prosjeku, hoće li se meni dignuti na 36 % + 18 % prireza? Hvala unaprijed na odgovorima
  3. bok koliko je meni poznato, zahvaljujući ugovorima o dvostrukom oporezivanju, vi ste oslobođeni plaćanja poreza ovdje jer su ga oni već platili vani dakle, vama sve što sjedne, sjedne neto. ja nažalost imam situaciju gdje moj strani poslodavac ne plaća porez na mene freelancera, pa ja moram sve ovdje (dakle,s jedne mi bruto pa ja uplaćujem sama iz toga poreze, prireze i dr.)
×
×
  • Napravi novi...