Jump to content

eudralex

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molila bih vaše mišnjenje da li je važeće rješenje o brisanju hipoteke iz vlasničkog lista koje je bez potpisa suca koji ga je donio. Rješenje je pozitivno i to nije sporno i na internetu sam provjerila - vlasnički list je sad bez tereta. Međutim, mene brine taj detalj - na samom rješenju nema ni žiga ni potpisa. "Prilog" tj. druga stranica rješenja sadrži broj predmeta, navod da će se o rješenju obavijestiti ministarstvo financija, porezna uprava te ima žig i potpis voditelja zk odjela - "Za točnost otpravka". Da li je taj potpis dovoljan?! Meni se čini da nedostaje potpis suca i žig (eventualno). Molim vas koje je vaše mišljenje o tome? Hvala i pozdrav!
  2. Hvala na odgovoru. Nekako mi se i činilo da je to jako nategnuto, ali ipak sam morala pitati. Nema mi druge nego platiti porez.
  3. Čini mi se da bi moje pitanje spadalo u ovu temu foruma: Prošle godine smo kupili stan i zatražili oslobođenje od poreza (prva nekretnina). Nadali smo se da bi mogli biti oslobođeni usprkos tome što moj suprug ima 1/4 vlasništva u roditeljskoj kući. Kako sam danas saznala negativno rješenje porezne uprave je trenutno na potpisu. I sad mi tražimo izlaz jer: Otac je sinu (mom suprugu) darovao 1/4 kuće dok je on još bio maloljetan i stavio je doživotno uživanje kao teret u vlasničkom listu. Mi u toj roditeljskoj kući ne možemo stanovati (tu stanuje još i majka i brat) a nas je još 5 (imamo 3 djece). Našli smo u zakonu o Obveznim odnosima N.N. 35/2005 sljedeće članke: Članak 487. (1) Obdarenik se može osloboditi obveze ispunjenja nameta povratom dara u stanju u kojem se nalazi u trenutku kad se od njega zahtijeva ispunjenje nameta. (2) Obdarenik se ne može vraćanjem dara osloboditi obveze ispunjenja nameta ako je ispunjenje nameta u javnom interesu. Da li je porez na nekretnine "namet od javnog interesa"? I da li se suprug može odreći dara i pozvati na to da se zbog darovane nekretnine traži namet na novom vlasništu i da je u vrijeme darovanja bio maloljetan? Jer sad je trenutk kad se od obdarenika zahtijeva ispunjenje nameta. Da li je to provedivo? Naime, stan koji smo kupili ima 50 m2. PUNO hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija