Jump to content

cardar

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje i pozdrav U otkupu sam stana kao HRVI od Ministarstva branitelja (imam ugovor o otkupu i otplaćujem uredno taj stan već 10 godina - a ostalo mi je još cca 10 godina) - no stan mi više ne odgovara kako zbog kvadrature tako zbog sprata (nema lift) a imam zdravstvene probleme sa koljenima. Našao sam odgovarajuću kućicu na tržištu po nekakvoj povoljnoj cijeni i sad bi dizao drugi kredit za kupnju te nekretnine - po kupnji te kuće i preseljenju bi prodao onaj stan i otplatio kredit za njega do kraja. Smijem li ja to uraditi jer navodno ako sam "stambeno zbrinut" po povoljnijim uvjetima u tom stanu koji sad otplaćujem - smije li ja ući u posjed druge nekretnine? Pa makar na taj kraći period - cca 6 mjeseci Gubim li time status i pravo na stan pod povoljnijim uvjetima od Ministarstva branitelja? Možda je pitanje glupo, no kakve sam sreće.....
  2. Pa dobio je stan od ministarstva ali procedura je slijedeća - on je trebao ići u otkup kao svi mi ili ostati u tom statusu najma - ali on nije poštivao ugovor o najmu jer nije plaćao taj najam Generalno mene zanima ako neko bespravno nešto koristi - kako stvar vratiti u zakonske okvire? Ministarstvo sigurno ne bi smijelo dopustiti da neki HRVI sa četvero djece nema rješeno stambeno pitanje dok u isto vrijeme u stanu u vlasništvu ministarstva neko bespravno stanuje generirajući dug i troškove.
  3. Mislim da je Ministarstvo branitelja dužno skrbiti o stanovima u svom vlasništvu i iste dodjeljivati (prodavati) braniteljima sa statusom HRVI a ne u njima držati stanare sa bespravnim statusom.
  4. Hvala svima na odgovorima (sa kojim nisam najsretniji) Od prošle godine od kad smo uveli pričuvu (do tada pričuva uopće nije plaćana jer nije bilo upravitelja zgrade) Ministarstvo plaća pričuvu za taj stan. Štete ne možemo naplatiti jer nema svjedoka u pravilu se ta osoba vraća od nekud u sitne sate oko 01-13 sata i onda pijan udara i razbija prekidače, stakla itd Kad ga ujutro pitam o čemu je riječ - Ona kaže "Nisam ja" Ljudi se boje svjedočiti i kad vide nešto. (konkretno zadnji slučaj) @ Felixx Dosta toga je prijavljeno i policiji i ministarstvu - ali ništa se nije dogodilo (osim što je s njime raskinut famozni ugovor o najmu za koji nije platio ni kunu 10 godina) Problem je i u tome što smo i mi svi ostali HRVI i kao "imamo pogodnosti" kao i taj čovjek a mi plaćamo svoje kredite za te stanove i režije i pričuvu.
  5. Poštovani Molim vas pomoć - Imamo slijedeći problem Zgrada sa 13 stanova građena je za stradalnike domovinskog rata (HRVI - Udovice) uglavnom svi stanovi su u otkupu kreditom kod HPB preko Ministarstva branitelja. U jednom stanu živio je branitelj sa ženom i djecom u međuvremenu žena i djeca su zbog nasilja u obitelji odselila i sada je u tom stanu (dosta velike kvadrature) ostao samo taj branitelj i povremeno dolazi najstariji sin. Kad smo organizirali plaćanje pričuve ustanovili smo ta taj isti nije u otkupu kreditom već u nekakvom najmu ali nije platio niti jednu ratu tog najma cca 10 godina a ne plaća ni ostale režije. Problem je što pored toga što ništa ne plaća radi štetu u zgradi namjernim razbijanjem ulaznih vrata, sandučića, prekidača, raznim vandalizmima sve do mokrenja po stubištu itd itd... Naravno mi ostali stanari sve uredno plaćamo i trudimo se ponašati civilizirano. Ministarstvo branitelja nas je u međuvremenu obavijestilo da je sa tom osobom raskinut ugovor u najmu i da on od tada "Bespravno koristi stan" Pitanje; Što poduzeti i kako natjerati ministarstvo da tu osobu izbaci iz stana u koji "Bespravno koristi"? Napominjem da nije riječ o našoj zlobi već o problemu koji želimo rješiti, sav ušteđen novac od pričuve ide u stvari na popravke štete koju nanosi taj "bespravni korisnik" Hvala
  6. Pa kod bi stigao da svaki mjesec idem potpisivati novi ugovor? Konkretno Vodovod mi nudi da potpišem ugovor o djelu gdje se od mene očekuje da im javljam broj potrošača(stanara) za tekući mjesec Ugovor bi potpisali na neodređeno vrijeme - dok me ne smijene suvlasnici zgrade ili dok ne dam ostavku. (to će trajati bar 5 godina)
  7. U mirovini sam (opća nesposobnost) Pošto sam izabran za predstavnika stanara u zgradi gdje živim - sada uređujemo odnose sa komunalnim tvrtkama i neke od njih (npr vodovod) žele da potpišem sa njima Ugovor o djelu da bi se obvezao da ću im svaki mjesec javljati brojno stanje potrošača u zgradi (ne očitavati brojilo) - za to "djelo" oni isplaćuju cca 50 kn mjesečno Ulazim li u "opasnu zonu" ako potpišem taj ugovor i primam tu naknadu s obzirom da sam u mirovini HRVI - opća nesposobnost? Hvala
  8. Da mislio sam na vremensko ograničenje Ne, za taj stan sam bio oslobođen poreza (Valjda prva nekretnina ili HRVI - uglavnom nisam platio porez )
  9. Ako na tom putu pokleknem PITANJE; Postoji li neko ograničenje za prodaju navedenog stana ako ga npr otplatim odmah u kešu ? (ono što mi je preostalo) Dakle da ga otkupim i stavim na tržište i prodam trećoj osobi?
  10. Malo kad se čovjek ozbiljnije pozabavi... u Ugovoru o kupoprodaji stana s pridržanim pravom vlasništva treba obratiti pažnju na članak 5(fotografija u privitku) *Bilo bi dobro kad bi se moglo iskomunicirati sa Ministarstvom branitelja - ali na žalost njih dobiti na telefon je nemoguća misija
  11. Dobro jutro i hvala na javljanju - čini mi se da ste najbolje shvatili situaciju. Ja sam par puta telefonom kontaktirao grad da nam imenuju prinudnog upravitelja (u skladu sa članom 385. Tražili su na kraju pismeni trag pa će kao proslijediti dalje - i to sam napravio i urudžbirao Nazvao me jedan pravnik iz grada koji čini mi se po nastupu poznaje materiju i uvjerio me je da su to kao bile nekakve "prelazne odredbe" i da oni više nisu obvezni da imenuju prinudne upravitelje. - u pravu ste za poslovne prostore, dva su u privat vlasništvu i jedan u vlasništvu RH Tako da će biti dosta teško sakupiti te potpise za korektan međuvlasnički ugovor I opet tapkam na mjestu. Dopuna Evo da vidite šta nam se događa i bespomoćni smo osim osobnog obračuna
  12. Ako umrem prije otplate zadnje rate čiji je stan? A recimo otplatio sam sve osim par mjesečnih rata?
  13. Da, to sam odlučio Sutra ću krenuti sakupljati potpise stanara (to će biti ne baš sasvim pravno rješenje ali pokušat ću tako) Sinoć sam nakon razbijenih vrata sazvao sastanak - i taj dosadašnji "predstavnik stanara" ponosno kaže "ja sam vam svakom uštedio 10.000 kuna jer niste plaćali pričuvu sve ove godine) Dakle njegova filozofija je da ne činimo ništa i tako da ne plaćamo pričuvu (dok on ne odškoluje djecu jer ima stan od 110 metara kvadratnih) Nervira me zaista to što stan ne glasi na moje ime, znači li to da ja otplaćujem npr stan 19 god i onda umrem - stan ostaje državi iako sam ga takorekoć sasvim otplatio?
  14. Eto u tome je problem koji nas koči. Mi koji otplaćujemo te stanove i živimo u njima nismo vlasnici - Za dogovoriti upravitelja zgrade VLASNICI trebaju napraviti "međuvlasnički sporazum" i angažirati tvrtku koja se bavi upravljanjem. ------------------------------- Evo kako to rješiti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija