Jump to content

zdigg

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Žalba nije izjavljena. Stric je uz narušeno psihičko i fizičko zdravstveno stanje živio sam na selu te se nije odazivao na pozive, a potom niti na rješenja o ovrsi i uknjižbi založnog prava tako da je moj otac saznao za uknjižbu slučajnom provjerom ZK izvatka. Moram priznati da smo pogrešno očekivali da PU neće ići u naplatu doprinosa za mirovinsko osiguranje budući da je stric ostvario status socijalnog slučaja i da nikada neće ostvarivati mirovinu, a pogotovo je to postalo razvidno nakon njegove smrti. Npr. HZMO ima stav ako si nisi plaćao doprinose onda nema mirovine i A/A, dok PU traži nešto za ništa. A što se tiče ostavinskog postupka, vrijednost stričevog suvlasničkog dijela nekretnina je otprilike kao i visina duga tako da bi moj otac prihvaćanjem nasljedstva preuzeo i otplaćivanje duga uz vjerojatno nikakvu mogućnost otpisivanja duga. Zbog slabijeg financijskog stanja (radnička mirovina) preostaje mu odricanje od nasljeđivanja i vlasnik postaje jedinica lokalne samouprave. Zaključno, jedan očigledan primjer kako institucije vrhunski odrađuju svoj posao prema malom čovjeku, dok idu na ruku velikim zvijerkama ogrezlim u kriminalu i utaji poreza.
  2. Poštovani, budući da imam istovjetnu situaciju gdje je PU izvršila uknjižbu založnog prava na nekretnine za dug za mirovinske doprinose za razdoblje od 2003. do 2011. godine, zanima me da li ste uspjeli što riješiti u vezi navedenog?
  3. Stric je temeljem Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika od 1980. godine postao obveznikom plaćanja doprinosa za MIO individualnih poljoprivrednika koje svih tih godina nije uopće plaćao. Godine 2011. ostvaruje status socijalnog slučaja čime prestaje biti obveznikom plaćanja navedenih doprinosa, no međutim 2012. godine Porezna uprava pokreće ovršni postupak za dug za doprinose s kamatama (ukupno cca 45000kn) za razdoblje od 2003. do 2011. godine te sud donosi rješenje o osiguranju uknjižbom založnog prava na 1/5 suvlasničkog dijela nekretnina kojih je stric suvlasnik s ostalom braćom. Dug za doprinose do 2003. godine je otpisao HZMO zbog nenaplativosti. Stric je ove godine umro te nikada nije mirovinu niti zatražio niti dobio. Moje pitanje je postoji li neki pravni osnov temeljem kojeg bi se otpisao navedeni dug jer u HZMO kažu da je to stvar Porezne uprave, a Porezna uprava kaže da su oni provodili Zakon sukladno podacima dobivenim od HZMO. Neslužbeno svi komentiraju da je cijela situacija nonsens i da se podmirivanjem duga ne bi ništa ostvarilo jer je stric mrtav, ali da je sve prema zakonu.
×
×
  • Napravi novi...