Jump to content

cantarion

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, zahvaljujem na odgovorima. Pročitati ću članke koje ste naveli iz Zakona. Iako do sada nismo mi suvlasnici nikada vidjeli takve ugovore kada smo imali slične radove na zgradi, predstavnica suvlasnika tvrdi da sve to vodi upravitelj zgrade i da ona nema uvida u to. Jedino sto mi preostaje je da ne potpišem zahtjev za kredit dok ne dobijem više informacija o ugovoru.
  2. Poštovani, Na našoj zgradi popravljat će se kosi krov u proljeće. Znam da je potrebno dostaviti 3 ponude za takav posao (kredit je cca 300.000 kn), mi suvlasnici nismo vidjeli niti jednu osim ove koju je odabrao upravitelj zagrade sa predstavnicom suvlasnika. Na postavljeno pitanje gdje su ostale ponude odgovoreno nam je da "se ovaj čovek jedini javil za posao" i zato ga uzimamo. Susjed i ja imamo stanove u potkrovlju i radovi će se izvršavati direktno iznad naši stanova. Rečeno nam je da moramo kupiti nove krovne prozore, ali da bi nam izvođač mogao prodati krovne prozore da ne moramo sami tražiti. (Inače, 1 biber crijep nam prodaje za 5,87 kn). Pitanje: Da li su prozori dio zajedničkog vlasništva. Prozori su ugrađeni prilikom adaptacije tavanskog prostora u stanbeni uz građevinsku dozvolu. U ponudi je navedena Demontaža i ponovna montaža postojećih krovnih prozora. Unutarnje uređenje nije u cijeni. Znači iščupat će prozore, a ostaviti da mi o svom trošku uredimo rupe koje će nastati kad se ugrade novi prozori. To nas je zabrinulo i zatražili smo da izvođač, upravitelj zgrade i projektant dodju na uvid. Na tom uvidu upitala sam izvođača kako će postavljati prozore, odgovorio je da oni sve to rade na krovu i ne ulaze u stan. Pitala sam da li će zaštiti stan kad skinu stare prozore folijom ili nekako, rekao je da to nije u ponudi i da nema potrebe ništa zaštititi. Krov će se ogoliti do greda, a najprije će se grede (rogovi) uzdužno pojačavati daskama, a tek onda izvoditi ostali radovi. Zgrada je stara, naši stanovi u potkrovlju uređivani su prije 40 godina, a krov je jako lošem stanju. Kod takvih grubih radova postoji vrlo velika mogućnost da dodje do oštećenja u stanu, može se srušiti ili otpasti dio lamperije ili plafona, knaufa. Upravitelj zgrade, jasno nam je rekao da ako dođe do oštećenja u stanu uslijed radova da izvođač nije odgovoran za nastalu štetu, da tako piše u ponudi, a svu nastalu štetu i uređenje plaćaju sami vlasnici stanova. Da li je izvođač dužan popraviti štetu u mojem stanu ako nastane kod popravka krova? Ako je gdje to mora navesti? Imamo li pravo tražiti za eventualnu nastalu štetu sredstva za popravak iz pričuve?
  3. Predstavnica suvlasnika tražila je od svih suvlasnika podatke o otplati kredita Fondu za naknadu oduzete imovine s objašnjenjem kako ćemo uskoro svi otplatiti kredite, pa možemo umjesto rate kredita plaćati veću pričuvu. Rekla sam da ću ju obavijestiti kad otplatim kredit, ali drugo ništa. Na moje veliko iznenađenje, desetak dana kasnije u mom poštanskom sandučiću našla sam Pregled obračuna dospjelog duga za (moj) ugovor, po koji je sama predstavnica otišla u Fond i na komadu papira napisanu neku poruku za brisovno očitovanje. Rekla sam joj idući dan da sve te podatke imam i da ne razumijem zašto je to tražila, odgovorila je da je otišla u Fond radi sebe i tamo ju je čovjek pitao da li hoće podatke i o mom kreditu ?? pa je zato to uzela, jer možda ja nemam najnovije stanje i hrpa besmislenih objašnjenja. Moje pitanje je da li protiv suvlasnice mogu podići tužbu ili to sve prijaviti i gdje.
  4. Na zadnjem rocistu sastavljen je zapisnik gdje ja nadopunjujem svoju nasljednicku izjavu i trazim da mi se prizna pravo na bracnu stecevinu. "JB donosi slijedece RJESENJE Danasnje rociste se okoncuje, uputiti ce se poziv nadleznom Centru za socijalnu skrb radi priznavanja prava na bracnu stecevinu". Raspitala sam se o tome u Centru i rekli su da to radi Sud a ne Centar. Da li mi možete odgovoriti na koji način Centar utvrđuje bračnu stečevinu? (ako je utvrđuje, ako ne..?) Izgubljena u sumi zakona. Hvala
  5. Pozdrav, prihvatila sam svoj nasljedni dio i zatražila da mi se prizna pravo na bračnu stečevinu. JB je donio rješenje "... uputiti će se poziv nadležnom Centru za socijalnu skrb radi priznavanja na bračnu stečevinu." Raspitala sam se o tome u Centru i rekli su da to radi Sud a ne Centar. Da li mi možete odgovoriti na koji način Centar utvrđuje bračnu stečevinu? Hvala.
  6. Postoji ostavinska masa, jer nije sva ostavina (1 grobno mjesto, 2 nekretnine) navedena u Ug. o DU. Druga strana ne zeli navedeno iz ostavinske mase (htjela sam se odreci u njihovu korist), vec isplatu u eurima (gore) jer toliko su izracunali da im je moj pok. suprug duzan za uzdrzavanje djeteta. Sto je teretni pravni posao? Oprostite na bedastim pitanjima.
  7. Zahvaljujem na odgovoru. Od darova imam vjencani prsten, perilicu, bicikl, nista od materijalne vrijednosti jer suprug je bio zbog bolesti cesto nezaposlen i ja sam ga uzdrzavala. Ne znam koji je poseban oblik ugovora o DU ali sve sto je navedeno u Ugovoru je sada moje vlasnistvo. U jednom clanku je navedeno da primatelj ovlascuje davatelja da na temelju ovog ugovora ishodi upis prava valsnistva na nekretninama ovog Ugovora u ZK i drugim očevidnicima bez ikakvog pitanja i privoljenja a predocenjem ovog ugovora i dokaza o smrti primatelja. JB ja naveo da nas je upoznala s odredbama ZN i ZOO posebno s odredbama članka 579 do članka 585 ZOO a što se odnosi na Ug. o DU a primatelja uzdržavanja na posljedicu isključenja zakonitog nasljednika.... izjavili da prihvaćaju pravne posljedice koje iz toga proizlaze za njih i da to odgovara njihovoj volji. Svaki list ugovora je parafiran od nas i JB. Druga strana ne zeli nista nasljedjeno iz ostavinske mase vec trazi isplatu u eurima. Znam da imaju pravo na uvid u Ugovor o DU, gdje su navedene nekretnine i racuni u banci. Molim vas odgovorite me da li imaju pravo na uvid u racune u banci koji su navedeni u Ug. o DU a nisu dio ostavinske mase.
  8. da, ostavinski postupak nije gotov
  9. Poštovani, molim savjet. Suprug i ja, prema njegovoj volji, sklopili smo ugovor o DU, u braku 32 god., zadnjih 10 godina tesko bolestan. Ima vanbracno dijete, koje je priznao, koje godinama nije vidio jer je majka djeteta nije zeljela biti u nikakvom kontaktu. U ostavinsku masu nije usla imovina navedena u Ugovoru o dozivotnom uzdrzavanju (prizemnica i devizni racun u banci etc.). Prva 2 rocista nisu pristupili djetetova majka niti njihov odvjetnik, 3. rocistu pristupila je odvjetinica i trazi 20.000 eura gotovine umjesto dijela ostavinske mase koji im pripada. Imala je sve podatke iz banke o deviznom racunu koji je obuhvacen Ug. o DU i na temelju toga traze isplatu u protivnom ce traziti da se ugovor proglasi nistavnim. Moje pitanje glasi da li se na uvid daje samo navedeni ugovor ili i izvjestaj iz banke i s koliko novaca ja sada raspolazem? Ostvarila sam sva prava iz Ugovora ali ovaj zahtjev ne razumijem. Zahvaljujem na vasem odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija