Jump to content

asap

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja sam se smjestio Hotelu Ilica, 5 min. pješke od Ministarstva. Ima svoj parking, primaju samo cash, nije nešto luksuzno, soba mi je bila minijaturna, ali najvažnije je da je blizu. Svi koji su tamo smješteni polože. Sretno!
  2. Zakonom je zabranjena isplata naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.
  3. Prema čl. 1069. ZOO za štetu koju pretrpe treće osobe u vezi s pogonom motornog vozila odgovara njegov vlasnik. Korisnik vozila odgovara samo ako je neovlašteno koristio vozilo.
  4. asap

    Ispitivači

    Klarić treba biti temelj jer je razumljivo stukturiran i pojašnjen primjerima. Određene institute jednostavno nije moguće razumjeti ako se uči iz zakona, npr. pravo stvarnog tereta, kao novo stvarno pravo kod nas, čitajući ZV teško se može razumjeti a još teže raproducirati na ispitu. To važi i za neke druge glave ZV. S druge strane, potrebno je nešto učiti i iz Klarića i iz zakona, npr. odgovornost za štetu i popravljanje štete potrebno je učiti i iz ZOO. Dok neka druga pitanja treba raditi uglavnom po Klariću, jer iako je novi ZOO puno bolje stukturiran od ZOO 78, još uvijek se odgovor na neko određeno pitanje ne može naći na jednom mjestu, npr. odgovor na pitanje nevaljani pravni poslovi, prestanak obveze i sl. Isto tako, Klarić je zemljišne kmnjige prešturo obradio, npr. odgovor na pitanje "amortizacija hipoteke" nećete znati ako učite samo po Klariću. Inače, ja sam položio prije dva tjedna pa govorim iz vlastitog iskustva. Vraćam dug legalisu.
  5. Ugovor o radu na određeno vrijeme može se redovito otkazati samo ako je ta mogućnost ugovorena. Ako je ta mogućnost ugovorena, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana. Radnik može izvanredno otkazati ugovor o radu bez odrađivanja otkaznog roka, ali tada moraju biti ispunjene pretpostavke (razlozi) iz čl. 114. ZOR-a.
  6. Bovu, nisam kritizirao, cijenim dobre namjere, trud i preko 450 objava, ali smatram da, kada netko potraži pomoć a radi se o stvarnom problemu, o ozbiljnoj stvari, treba na pitanje odgovoriti nakon što se u obzir uzmu sve okolnosti. I neću se više miješati, ovo je zadnji post. Što se tiče konkretnog slučaja: Javni bilježnik nije pogriješio, jer, kao što sam naveo: u ostavinskom postupku se utvrđuju ostavina i nasljedinici. Sve izvan toga, a osobito sporni odnosi, raspravljaju se u parnici. Dakle, treba odmah ponuditi produženje ugovora, a za sve eventualne druge radnje treba pričekati odgovor primatelja uzdržavanja.
  7. Ovaj slučaj me posebno zainteresirao, pa sam ga proučio a i razgovarao sam s javnim bilježnikom. Već sam prije upozorio Bovu da treba oprezno davati odgovore ljudima koji imaju stvarne probleme u životu. Stvari stoje ovako: U ostavinskom postupku se utvđuje ostavina i nasljednici te ostavine. Kako se ovdje radi o imovini koja je raspodjeljena za života ugovorom o doživotnom uzdržavanju (koji je ugovor obveznopravni a ne nasljednopravni) i ona ne ulazi u ostavinu, o njoj se ne može raspraviti u ostavinskom postupku. Tako da će i prigovor koji je podnijela vaša odvjetnica biti odbačen. Vi, kao bračni drug davatelja uzdržavanja koji je umro prije primatelja uzdržavanja, morate izjaviti da pristajete na produženje ugovora i to sve navesti u aneksu ugovoru koji treba ponuditi primatelju uzdržavanja. To morate učiniti tako da se to može utvrditi na nedvojben način, npr. poslati izjavu i aneks poštom s povratnicom. Od tada vi ste u povoljnijoj situaciji, jer ako primatelj uzdržavanja to odbije mora vratiti primljeno na ime uzdržavanja. Ako se takav odnos ne može riještiti dogovorom, rješavat će ga nadležni sud u parnici.
  8. Pravorijek arbitraže za stranke ima značenje pravomoćne presude, ako stranke drugačije ne ugovore. Ako drugačije ne ugovore, pravorijek bi trebao biti pravomoćan danom dostave strankama, a ovršan protekom roka za dobrovoljno ispunjenje činidbe. Mislim da tužba za poništenje pravorijeka ne utječe na pravomoćnost i ovršnost pravorijeka. Izuzeci od zabrane diskriminacije utvrđeni su u čl. 3. ZOR-a.
  9. Bovu, mislim da ljudima koji imaju stvarne probleme u svom životu treba pažljivo odgovarati. Čl. 585 ZOO je jasan, a daje odgovor na pitanje što kada davatelj uzdržavanja umre prije primatelja uzdržavanja. Bračni drug i potomci uzdržavatelja nemaju pravo zahtijevati naknadu za prije dano uzdržavanje ako ne pristanu na produženje ugovora. To ne važi u slučaju kada nisu u stanju preuzeti ugovorne obveze jer tada imaju pravo zahtijevati od primatelja uzdržavanja naknadu za uzdržavanje, što još uvijek ne znači i da će takvu naknadu i dobiti jer o tome odlučuje sud po slobodnoj ocjeni.
  10. Odgovor nije točan. Zakonske zatezne kamate su, kao što i samo ime kaže, zakonska kategorija i nemoraju se ugovoriti, a teku od dana zakašnjenja dužnika za ispnjenjenje NOVČANE tražbine. U konkretnom slučaju ne radi se o ispunjenju novčane tražbine pa ne postoji mogućnost traženja zatezne kamate. Kako je ugovorena ugovorna kazna za slučaj zakašnjenja od 1,5% od vrijednosti ugovora, kupac može tražiti ugovornu kaznu i ispunjenje ugovora, ali moguće je i odrediti naknadni primjereni rok za ispunjenje ugovora a nakon isteka toga roka (ako se ugovor ne ispuni) ugovor se može jednostrano raskinuti, a kupac ima pravo tražiti povrat uplaćenog novca i naknadu štete zbog neispunjenja koja se može sastojati, između ostalog, npr. i u kamati koju je kupac plaćao na bankarski kredit koji je podigao radi kupovine stana, itd.
  11. Osiguravajuća društva nude bitno manje od iznosa naknade štete koju utvrđuju sudovi. Pisani zahtjev ili tužbu treba postavititi odmah jer prema novom ZOO neimovinska šteta se smatra dospjelom u trenutku podnošenja pisanog zahtjeva ili tužbe. Odvjetnici obožavaju ovakve predmete.
  12. Kada se godišnji odmor prenosi u slijedeću kalendarsku godinu mora se iskoristiti do 30.6.. Ako se ne iskoristi do 30.6. bez obzira na "opravdanost" razloga, gubi se pravo na taj dio g.o.
  13. Na pismeni treba svakako ponijeti šprance. U okviru pitanja (na legalisu) navode se i presude jer ispitivači često započinju usmeni ispit s pitanjima u vezi s presudom. Znači treba pregledati pitanja i uočiti tipove presuda i od svake vrste presude ponijeti po jednu šprancu. U vezi s propisima: treba ponijeti KZ i ZKP iz kaznenog dijela, a iz građanskog treba ponijeti ZPP, stari i novi ZOO, ZV i ZN.
  14. Prema čl. 90 st. 5. Zakona o radu (NN 137/04 - proč. tekst)plaća u smislu Zakona o radu je plaća u bruto iznosu.
  15. Izmjenama Ovršnog zakona (NN 67/08) koji se primjenjuje od 17.6. ograničen je iznos zapljene plaće. Sada se može plijeniti sve iznad iznosa koji predstavlja 2/3 prosječne neto plaće u RH, a ako ovršenik prima manju plaću od prosjećne neto plaće u pravnim osobama u RH, tada se ograničenje odnosi na 2/3 njegove (radnikove) plaće (ne odnosi se na uzdržavanje djeteta). Zakon o radu propisuje drugačija ograničenja, ali bi se trabao primjenjivati Ovršni zakon. Plaća radnika je zaštićena na navedeni način i nakon isplate na tekući račun. Prednosni red u slučaju kada postoji isprava o suglasnosti zapljene plaće i kada postoji rješenje o ovrsi, utvrđuje se: - za rješenje o ovrsi - dan primitka ovršnog prijedloga na sudu ili kod javnog bilježnika, a - za ispravu o zapljeni plaće po pristanku ovršenika - prema datumu dostave poslodavcu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija