Jump to content

macak_15

Korisnik
  • Broj objava

    92
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je macak_15 objavio

  1. Hvala, radi se o tome da će dobiti manji iznos od Cesta jer grade zaobilaznicu preko njegovog zemljišta, a naravno, neće mu platiti na ruke. Zanimljivo, EOS nikad nije pokazao interes za livadom.
  2. Poštovani, na e-blokade za stariju osobu pronašao sam ovrhu nad novčanim sredstvima koju je vodila FINA, a koja je još prije 3 godine prekinuta zbog "nemogućnosti izvršenja temeljem čl. 12. ZPONS-a". Radi se o 8 godina staroj ovrsi. Osoba nema nikakvu imovinu na svoje ime, sve glasi na djecu. Piše da je primatelj sredstva EOS MATRIX koji već 3 godine nije poduzeo apsolutno nikakve korake po tome da promijeni način naplate, čak su ga prestali pismeno kontaktirati 2021. Ako ta osoba sada otvori račun jer očekuje određenu uplatu sredstava koja nikako ne može ići u gotovini, hoće li banka obavijestiti EOS da je na ime osobe otvoren račun i da se na njemu nalaze sredstva i ponovno pokrenuti ovrhu ili EOS baš aktivno treba tražiti te podatke? Isto tako, da osoba kupi neko vozilo, bi li EOS automatski bio obavješten? Unaprijed hvala.
  3. Probacijska radnica je na GO od danas, pokušat ću, hvala.
  4. Pozdrav, gotovo sam do kraja odradio kaznu koja se sastojala od rada za opće dobro u trajanju od 400 sati. Sada je Ustavni sud usvojio tužbu. Dakle, ja sam radio 3 mjeseca za ništa. Da stvar bude gora, ne samo da me ne žele osloboditi ostatka, nego traže da odradim ostatak jer Županijski nije dobio pismo od Općinskog,koji nije proslijedio presudu od Ustavnog... Radi se o ljetu i godišnjim odmorima. Traže da odradim ostatak kazne. Iskreno bijesan sam. Moram raditi kao rob, a imam posla na svojem pravom radnom mjestu. Može li mi netko reći što da radim, kako da se izvučem jer protiv mene nema apsolutno nikakve presude. A što je s odrađenih 300+ sati za djelo za koje nisam osuđen? Inače, moja presuda još nije na stranicama Ustavnog suda, a mislim da mi to ne bi ni uvažili. Puno hvala na savjetu.
  5. Pozdrav, mogu li se izvanredni pravni lijekovi iskoristiti samo jednom ili se nakon promjene okolnosti osoba kojoj je sud već odbio obnovu ili preispitivanje presude ponovno pozvati na te pravne lijekove? Evo primjer: pogoršanje zdravlja, ozbiljna operacija, smrt supružnika, dijete bez skrbnika.... Valja navesti zašto je sud u ovom predmetu odbio izvanredni pravni lijek - jer je spis bio na Ustavnom sudu.
  6. Ako se radi o radu za opće dobro, probacijskog službenika vidjet ćete samo jednom kad ćete pristati ili ne pristati na rad, a ako se radi o vikendima i privremenom puštanju iz zatvora, probacijskog službenika vidjet ćete isto tako jednom na početku i to kod njih u uredu, a ostale razgovore obavit ćete telefonom. Nema njuškanja.
  7. Ne brinite, sudovi obično šalju uplatnice na prisilnu naplatu nakon 2 godine. Inače, sudski sam se rastavio prije 8 godina, još uvijek sam oženjen. Sud nije obavijestio matični ured i neće. Nemojte se začuditi ako se pokušate udati za deset godina i ustanovite da ste još uvijek udani. Ako baš želite, pišite sudu i zamolite ih da pošalju dopis matičnom uredu, ali ni to vam ne jamči da će oni postupiti po nalogu suda.
  8. Pozdrav, često radim kao vanjski suradnik, odnosno "samostalna lična delatnost" za jednu tvrtku iz Srbije i prije par dana dali su mi potvrdu da sam kod njih zaradio određeni iznos i platio porez i doprinose u određenom iznosu i to su mi isplatili kod njih, ne na naš račun. Hrvatska i Srbija su još 2003. potpisali i ratificirali ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Moje pitanje je, trebam li ja taj papir priložiti svojoj prijavi poreza u RH i ponovno platiti porez ili se smatra da je taj porez plaćen u cijelosti? Htio bih samo citirati članak 14 ugovora (nisam našao hrvatsku verziju, sam na srpskom, ali mislim da je isti tekst): Ako sam dobro shvatio, ja u Hrvatskoj više ne moram ništa platiti što se odnosi na poreze, ali što je s mirovinskim i zdravstvenim? Sličnu situaciju imam s Češkom, tamo su mi isplatili 4 autorske naknade prošle godine. Možete li mi reći svoje mišljenje o tome? Puno hvala
  9. Pozdrav, želio bih staviti jedan prastari predmet ad acta, ali već je 5 godina na Ustavnom sudu. Provjerio sam, Ustavni je 2 puta prekidao rad na predmetu i ponovno pokretao pod novim brojem i to kad su se događale neke promjene u samom predmetu. Sada ima oznaku iz 2020. godine. Zanima me, ima li ikakav način da požurim rad suda jer ovo je stvarno dugo, vidio sam da su donijeli odluke u velikom broju predmeta iz 2021., a ovo je na sudu od 2017. Ujedno, donosi li Ustavni sud odluke o ponovnom vraćanju na odlučivanje županijskim sudovima ili može poništiti presudu? Hvala
  10. Ovako, na vašem mjestu odmah bih prihvatio rad za opće dobro. Ako ga ne prihvatite, bez pardona idete u zatvor. Nemojte se svađati, samo prihvatite. Svrha toga je da dobijete na vremenu. 1. Kad prihvatite rad za opće dobro i dobijete rješenje probacijskog ureda, ali nikako ne prije, napišite molbu za odgodu početka rada za opće dobro sukladno stavku 1., članku 27. Zakona o probaciji (NN143/12, 99/18). Napišite da se radi o razlogu za odgodu iz stavka 1. točke 1. Zakonodavac nije odredio maksimalno trajanje odgode, pa neka si oni misle kako će. Tražite 8 mjeseci ili čak godinu dana jer zakonodavac nije ništa napisao u zakonu. 2. Odmah se obratite sudu koji je donio prvostupanjsku presudu u kojoj ste osuđeni i tražite nepravu obnovu kaznenog postupka, odnosno preinačavanje presude iz rada za opće dobro u uvjetnu presudu. Svrha koraka 1. je da dobijete na vremenu. To lijepo u 3 primjerka urudžbirajte na sudu. Vrlo jasno navedite da ste HRVI, da imate umanjen vid itd. 3. Čekajte da vam dođe rješenje od suda, u međuvremenu šaljite molbe za produženje odgode. Ako vas sud odbije, obratite se Probacijskom uredu i tražite da vas pošalju na rad na neko mjesto koje odgovara vašoj radnoj sposobnosti, odnosno da ne radite ništa fizički ili nešto što zahtijeva vid (moram se nasmijati jer znam da ljude šalju na smetlišta). Oni neće imati hrabrosti poslati vas bilo kamo. Pa trebali bi biti ludi da sebe izlože takvom riziku. Ako vam sve propadne, a moglo bi jer su naši sudovi legla sociopata, sjecikesa i slične ekipe, prvi dan na radu za opće dobro ne zaboravite se onesvijestiti i pasti u dijabetičku komu i tužiti RH na međunarodnim sudovima. Nemojte ni slučajno nešto jesti to jutro ni večer prije ili, ovisno o vrsti dijabetesa, to bi bilo idealno vrijeme da pojedete cijelu tortu i 7 sladoleda i ne daj Bože da zaboravite inzulin. Nakon toga nitko se nikad neće usuditi pozvati vas bilo kamo. Jedno je sigurno, vi nikada nećete odraditi ni dana rada za opće dobro niti će vas poslati u zatvor, a osobe koje su vas poslale na rad bit će kažnjene. Dat ću vam jedan hipotetski primjer ako vas zanima. To se naravno nije dogodilo, ali možda se upravo događa. Zamislite osobu koja ima rak i dobila je rad za opće dobro. Zamislite da je ta osoba odlučila da se neće igrati na sudu nego je došla prvi dan na rad za opće dobro u javnu ustanovu bez da je uzela lijekove za mučninu, da joj je pozlilo, pala je i razbila glavu i da je ravnatelj te ustanove pozvao ekipu s Probacijskog i načestitao ih do te mjere da mu nikad više nisu slali nikoga. Recimo samo da u evidenciji piše da ta osoba odrađuje svoj rad za opće dobro iako je kod kuće. To je samo hipotetski.
  11. Poštovani, molim vas da mi date svoje mišljenje o nečemu što smatram pogrešnim tumačenjem odluke Ustavnog suda. Ovako, Ustavni sud upravo je srušio pravomoćnu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Nemam nikakve detalje o tome gdje i kako će se održati to ponovno suđenje. Od navodnog djela prošlo je 6 i pola godina, skoro 7 godina za mjesec dana. Zastara kaznenog progona Članak 81. (1)Kazneni progon zastarijeva nakon: 6 godina za ostala kaznena djela. (3)Ako je prije proteka rokova iz stavka 1. ovoga člankahttp://zakonipropisi.com/images/tt.gif?a=/hr/zakon/kazneni-zakon/81-clanak-zastara-kaznenog-progona donesena prvostupanjska presuda, zastara kaznenog progona produljuje se za dvije godine. Ako je Ustavni sud poništio presudu prvostupanjskog suda, zar to ne znači da je predmet u zastari? Prošlo je više od 6 godina, a nije donesena prvostupanjska presuda, odnosno poništena je. Neki mi govore da je zastara i dalje 8 godina, ali ja se s time ne slažem. Što vi mislite?
  12. Jedno potpitanje u vezi ove problematike ako će netko odgovoriti na pitanje. Da ovo gore nema neke veze sa zastarom? Možda Probacijski ured gubi živce jer ističe nekakav rok za izvršenje rada za opće dobro? Kakav je uopće rok za izvršene kazne ako je odgođeno odmah po donošenju presude? Hvala
  13. Mislim da ja mogu odgovoriti na to što se događa s Telemachom. Kad je Telemach bio Tele2, plaćali su naknadu HT-u za korištenje njihovih baznih stanica. Kad je srpska tvrtka Telemach kupila Tele 2, ustanovili su da im je to preskupo i da više to ne mogu plaćati i ljudi koji su imali jačinu signala od 90-100 % su preko noći pali na 0-20 %. Drugim riječima, namjerno su svim svojim korisnicima smanjili dostupnost mreže i da stvari budu gore, već mjesec dana nadograđuju sustav i nemoguće ih je dobiti na telefon, a stranica im nije funkcionalna zbog nadogradnje sustava.
  14. Žalba je ispravna, predana je isti dan nakon donošenja odluke i jučer je otišla je na viši sud. Prvostupanjski sud je 3 mjeseca čekao očitovanje ODO. Viši sud poslao je opis na DO da odgovore ili da vrate spis i samo su vratili spis. Znači spis je bio kod njih 3 mjeseca.
  15. Pozdrav, malo sam zbunjen, je li uobičajeno da državno odvjetništvo uopće ne odgovori na žalbu u prvostupanjskom postupku? Pogotovo imajući u vidu da su je žalbi dodano čak 14 novih dokaza pribavljenih nakon završetka prvostupanjskog postupka. Ne znam, to mi izgleda ili kao rezignacija ili podcjenjivanje. Nikad se nisam susreo s takvom situacijom. Hvala unaprijed.
  16. Poštovani, imam velike probleme s Probacijskim uredom. Naime, trebao bih odraditi 300 sati rada za opće dobro, no problem je u mojem radnom vremenu. Ja radim popodne, a oni nemaju apsolutno ništa prije podne, pogotovo jer im je sud naložio da pronađu posao koji ne "zahtijeva stajanje ili hodanje", što je dodatno zakompliciralo situaciju. Svrha rada za opće dobro je da osoba ostane u obitelji i da se rehabilitira i ne izgubi posao, no ako me pošalju na rad za mojeg radnog vremena, očito je što će se dogoditi. Dosad su to rješavali odgađanjem rada, pri čemu im je na ruku išla korona, no sada više neće odgađati. Jednostavno više ne znam što bih učinio, čak sam se obratio sudu i tražio uvjetnu u nepravoj obnovi kaznenog postupka, rekli su mi neka se obratim Probacijskom jer će mi "sigurno izaći u susret". Imate li neku ideju ili savjet što mi je preostalo za napraviti, jednostavno ne mogu biti na 2 mjesta u isto vrijeme? Valja spomenuti da taj problem s radom popodne doveo do toga da se sve odgađa već 2 i pol godine. Puno hvala na savjetu.
  17. Pozdrav, pokrenuo sam nepravu obnovu kaznenog postupka i zahtjev mi je odbijen. Obrazloženje je pomalo čudno: "Oni predlažu da se prijedlog osuđenika odbije kao neosnovan". "Oni tvrde da ga njegov tumor ne ometa u manje zahtjevnom radu koji ne zahtijeva dulje stajanje." Kao prvo, nigdje ne piše tko su to "oni" i kako ti oni znaju što moj tumor omogućuje, a što ne omogućuje. Nadugo i naširoko piše što osobe s mojim tumorom mogu, a što ne mogu. Činjenicu da nisam nezaposlen navode kao dokaz da sam sposoban za rad. Pa ja sam samozaposlena osoba, naravno da sam sebi neću dati otkaz. Nadalje, uopće ih ne dira što imam zakazanu operaciju 5 dana nakon početka rada za opće dobro. Prema sadašnjoj odluci, imam zakazani fizički rad 2 sata nakon operacije. Ovo je prestrašno, moram ići na operaciju tumora kad bih trebao biti na radu za opće dobro, a sud me je odbio. Konačno, traže me da obavim ocjenu radne sposobnosti, a prema zakonu, jedino poslodavac to može. Znate i sami kakvo je stanje u zemlji, svi pregledi i postupci odgođeni su mi mjesecima. Još godinama si neću riješiti situaciju. Imate li neki savjet kako da sve odgodim još dalje? Puno hvala
  18. Poštovani, prije nekoliko tjedana primili smo dopis da je grad u kojem živim oduzeo 40 čestica ljudima uz cestu i uknjižio se na njih. Među tih 40 čestica 5 je moje. U pismu jednostavno piše da je od tog dana grad vlasnik tog zemljišta i gotovo, nijednom riječju se ne spominje riječ izvlaštenje, ne piše na temelju čega su to napravili, mogu li se žaliti, ništa. ne piše čak niti koju su česticu oduzeli kome, apsolutno ništa. Da stvar bude još gora, jednu veću česticu gdje sam mislio graditi vikendicu presjekli su napola nekakvim fiktivnim nepostojećim putom u vlasništvu grada koji presjeca buduće gradilište napola. Nakon svih ovih promjena ne mogu prići svojoj preostaloj zemlji, a propali su mi i planovi za gradnju. Postoji li kakva mogućnost da se barem dobije naknada za oduzetu zemlju ako ništa drugo. Razgovarao sam s drugim vlasnicima, uglavnom nitko ne želi ništa poduzeti. Puno hvala
  19. Poštovani, postoji li neki razlog zašto bi se davno završenom kaznenom predmetu koji je odavno postao pravomoćan i okončan nakon 4 godine dodijelio novi sudac na Općinskom sudu s datumom 1.1.2021? Je li to samo neka formalnost? Puno hvala
  20. Hvala puno, sve je odrađeno što se tiče papirologije, dao sam pristanak i ostalo, dobio odgodu, no zbog ove cijele situacije ne samo da se nisam izliječio, nego sam na samom početku i sve pretrage moram odraditi iznova jer su prestare, sve mi je otkazano i nemam nikakve rokove kada bi to mogao odraditi. Imam znatno smanjenu pokretljivost na razini invalidnosti, ali zdravlje mi nije opasno po život, barem zasad jer je tumor manji od 5 cm. Mene konkretno zanima, recimo da postanem invalid, hoće li me Centar za probaciju poslati u zatvor jer nema te firme koja će uzeti invalida koji će prvi dan završiti na hitnoj?
  21. Poštovani, Prije 6 mjeseci odgođen je rad za opće dobro kao zamjena za 6 mjeseci zatvora zbog zdravstvenog stanja. Nakon 6 mjeseci liječenje je djelomično odgođeno do daljnjega zbog korone, a zdravstveno stanje se značajno pogoršalo. Radi se o onkološkom stanju. Zanima me što će se dogoditi ako zbog tumora uopće neću moći ići na rad za opće dobro, hoću li ići u zatvor ili se to može odgađati dokle god postoji zdravstveno stanje? Puno hvala.
  22. Poštovani, dobio sam rok za rad za opće dobro od 1 godine, a odgodu početka rada zbog operacije malo više od 10 mjeseci. U manje od 2 mjeseca nije moguće napraviti rad za opće dobro, trebao bi raditi 12 sati na dan povrh radnog mjesta. Hoće li se odgodom pomaknuti rok za izvršenje kazne? Osim toga, što ako nakon operacije ne budem sposoban raditi posao na koji sam upućen, hoću li ići u zatvor? Radi se o dosta teškoj operaciji koja ne rješava problem 100 % i nakon toga se često koriste štake. Puno hvala
  23. Hvala, nisam rekao o kakvoj se instituciji radi: palijativna skrb terminalno bolesnih osoba. Druga opcija: briga o bolesnoj djeci. To su jedine 2 institucije s kojima imaju ugovor. Znači radi se o institucijama koje su u karanteni, gdje uopće ne možete ući i kamo se neće moći ući ni nakon što ukinu mjere. To je doneseno 16.4. nije da nisu znali kakva je situacija. Ured za probaciju se ne javlja, samo zvoni.
  24. Poštovani, što kada je osoba upućena na rad za opće dobro za vrijeme pandemije i to na mjesto gdje je izložena velikom riziku od zaraze? Članak 28. Zakona o probaciji navodi sljedeće razloge za odgodu i prekid rada za opće dobro: 1. akutna bolest osobe uključene u probaciju 2. smrtni slučaj člana obitelji, teška bolest, teški invaliditet ili obveza izbivanja 3. potreba obavljanja ili dovršenja radova izazvanih elementarnom nepogodom ili drugim izvanrednim događajem 4. trudnoća osobe uključene u probaciju 5. sezonski rad i povremeni rad nezaposlene osobe 6. oduzimanje slobode i izdržavanje kazne zatvora Ovdje se ne radi o bilo kojem od navedenih razloga, osim eventualno o oštećenim plućima i pripadnosti osjetljivoj skupini. Može li se tražiti odgoda po nekoj pravnoj osnovi? Ne samo to, nego je sve došlo s 40 dana zakašnjenja, sve odluke odjednom, rješenje probacijskog ureda..., suda, sve isti dan zbog pandemije. Puno hvala
  25. Poštovani, smije li Općinski sud donijeti odluku kojom Zahtjev za izvanredno preispitivanje presude odbija, bez da ga je uopće poslao na Vrhovni sud? Zar nije dužnost Općinskog suda proslijediti zahtjev na Vrhovni sud? Puno hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija