Jump to content

appstracta

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala svima na konstruktivnoj raspravi. Može još dva pitanja? Mislite li da bi odbijanjem prijedloga za uknjižbu sud naložio brisanje zabilježbe ugovora? Mislite li da bi temeljem tog ugovora supruga koja je državljanin RH mogla zatražiti uknjižbu na svoje ime? Meni se čini najboljom opcijom povlačenje prijedloga i zadržavanje posjeda stana kao izvanknjižno vlasništvo. S obzirom da postoji zabilježba ugovora u zk nema opasnosti da bi stan išao u ostavinsku masu. po stjecanju uvjeta za stjecanje stalnog boravka tražiti suglasnost i onda prijedlog za uknjižbu. Hvala unaprijed
  2. Meni se čini da bi podneseni prijedlog trebalo povući, jer ukoliko bi sud odbio uknjižbu i ugovor proglasio ništetnim bojim se da bi i izbrisao zabilježbu ugovora u zemljišnim knjigama.. Što mislite o tome?
  3. Nije određeno da svaki stječe 1/2, odnosno nije određeno na taj način. Piše da stječu nekretninu samo.
  4. Pozdrav svima, da li je netko imao sličan slučaj u praksi? Sklopljen je ugovor o doživotnom uzdržavanju kojeg su na strani davatelja uzdržavanja potpisale dvije osobe (supružnici) od kojih je jedan državljanin BiH. Ugovor je zabilježen u zemljišne knjige. Primatelj uzdržavanja je neočekivano umro prije no što je davatelj uzdržavanja koji je stranac stekao uvjete da temeljem načela uzajamnosti može tražiti suglasnost ministarstva pravosuđa za stjecanje nekretnine (trenutno ima privremeni boravak od 5 godina, dakle ne stalni). Po nastupanju smrti uzdržavatelji su podnijeli prijedlog za uknjižbu, bez da su tražili suglasnost ministarstva. S obzirom na odredbu zakona o vlasništvu koja govori da je pravni posao kojemu je cilj stjecanje toga prava vlasništva ništetan bez suglasnosti ministra nadležnog za poslove pravosuđa, mislite li da je bolje da uzdržavatelji povuku prijedlog za uknjižbu ili? Da li bi takav ugovor bio ništetan cijeli ili samo u odnosu na jednog davatelja uzdržavanja? Drugi davatelj uzdržavanja je državljan RH. Kako postupiti so bzirom da je primatelj uzdržavanja umro, a ne postoji mogućnost da se jedan od davatelj uzdržavanja uknjiži jer je stranac? Može li se uknjižiti samo jedan davatelj uzdržavanja, a drugi ne? Unaprijed zahvaljujem na komentarima i mišljenjima.
  5. Hvala Vam na odgovoru. Nama je jedino sporno da li bi i aneks takav nistav ugovor pravno osnazio. Nadamo se da ce uknjizba proci temeljem ugovora i aneksa. Znaci ponovni prijedlog temeljem toga istoga ugovora i aneksa?
  6. Pozdrav svima i molim za savjet. Podnijeli smo prijedlog za uknjižbu prava vlasništva temeljem ugovora o darovanju, no omaškom je iz ugovora izbrisana odredba o stupanju u posjed. Radi navedenog nam je prijedlog odbijen, s obzirom da je gruntovnica ugovor tretirala kao ugovor o darovanju bez predaje stvari u posjed koji ugovor mora biti solemniziran. Što nam je činiti? Raditi aneks, pa temeljem ugovora i aneksa ponovno tražiti uknjižbu ili? Pitali smo dva odvjetnika koji imaju različita mišljenja.. Da li je netko možda imao isti problem u praksi? Hvala svima na odgovoru..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija