Jump to content

pitalica1980

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru. 2. U teoriji bih mogla jer ako plaću dobivam 5. u mjesecu a porodiljni otvaram npr. 20. u mjesecu, platnu listu imam.. Ali ne funkcionira tako. 3. Nisam. S tim da sam danas bila u HZZO i ta informacija o donošenju potvrde 15 dana prije početka dopusta nije točna; potrebno je donijeti je do kraja mjeseca u kojem se dopust otvara.
  2. Pozdrav svima, možda Legalis nije najbolje mjesto za ovo pitanje, ali ne vjerujem puno korisnicima općih foruma. 1. Otvara li se rodiljni dopust isključivo 45/28 dana prije termina ili bilo kad u tom periodu? 2. Kolokvijalna formulacija je da se za prosjek naknade gleda zadnjih 6 mjeseci. Međutim na obrascu s HZZO-a se traže podaci o plaći isplaćenoj u zadnjih 6 mjeseci prije mjeseca u kojem se ostvaruje pravo na naknadu. To bi značilo da iako sam uredno radila cijeli studeni, a plaću za njega dobila u prosincu, ne mogu ga uračunati u prosjek ako otvaram dopust u prosincu? 3. Od doktorice sam dobila uputu da na dan kad želim otvoriti dopust dolazim k njoj i onda s papirima koje mi da idem u HZZO. No ovdje nalazim informaciju da se na HZZO mora donijeti potvrda najkasnije 15 dana prije početka korištenja dopusta. Što je ispravno? 4. Ukoliko netko slučajno zna - moramo li dijete i ja biti prijavljeni na istoj adresi za ostvarenje prava na naknadu? Naime ja sam službeno još na staroj, a muž je na novoj na kojoj živimo i na koju ćemo svakako prijaviti i dijete. Unaprijed hvala.
  3. Pozdrav, smije li prokurist potpisivati ugovore o radu? Kome se direktor firme može obratiti ukoliko vlasnik firme postupa protuzakonito?
  4. Hvala. Primatelj uzdržavanja predlaže da se u ugovor stavi paušalni mjesečni iznos, a davatelj uzdržavanja u zamjenu odmah počinje koristiti predmetnu nekretninu. To je efektivno stanarina, no primatelj se ne može odlučiti kako želi definirati odnos pa malo govori o najmu, malo o uzdržavanju. Je li ugovor u tom slučaju valjan ili može biti osporen?
  5. Hvala. Je li neophodno da uzdržavanje ne počne odmah po sklapanju ugovora ili je moguće na ono stupi na snagu prema potrebi i da se takva formulacija stavi u ugovor?
  6. Dobar dan, Situacija: roditelj koji trenutno ne treba uzdržavanje želi s djetetom potpisati ugovor, ali ne želi niti treba već sada pomoć niti financiranje. Isti trenutno živi s bračnim partnerom i drugim djetetom te zajednički snose sve troškove. Prvo pitanje: Roditelj predlaže jednom djetetu sklapanje ugovora. Ukoliko se davatelj uzdržavanja obveže na uobičajeno (hrana, režije, njega, liječenje, pogreb), a primatelj održavanja od datuma sklapanja ugovora svojim izborom i dalje živi s ostatkom obitelji koja zajednički plaća režije, hranu itd, pretpostavljam da ta ista obitelj nakon smrti može vrlo lako osporiti ugovor na temelju tvrdnji da davatelj uzdržavanja nije ispunio svoj dio. Jesam li u pravu? Drugo pitanje: Je li moguće davatelja uzdržavanja ugovorom obvezati na polovinu ili trećinu iznosa potrebnih za hranu, liječenje itd? (S obzirom da postoje drugi članovi obitelji koji bi nakon smrti naslijedili druge nekretnine.) Treće pitanje: Može li jedna osoba sklopiti nekoliko ugovora o doživotnom uzdržavanju za više nekretnina s više uzdržavatelja? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija