Jump to content

Ivan072

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ivan072 objavio

  1. Ubilježba u zk je izvršena nakon sklapanja ugovora, međutim ostavinske rasprave još nema jer je osoba živa. Pitam samo informativno. Hvala.
  2. Pozdrav, interesira me što je potrebno učiniti u trenutku smrti osobe s kojom je sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju, da li se on automatski aktivira i stupa na snagu odmah ili je potrebno ići na sud ili neku drugu instituciju gdje se onda obavlja aktivacija ugovora. Kakav je postupak točno? Hvala unaprijed na odgovoru.
  3. Hvala na odgovoru. Da li je moguće pravno promijeniti moj status u vezi očuha?
  4. Dakle, ja se ne smatram njegovim sinom te ne sudjelujem u ostavinskom postupku ako sam dobro shvatio? Da li je to moguće na neki način promijeniti? Da li moj očuh može oporukom meni ostaviti ostavinu u cjelosti?
  5. Osoba je jedna od 12 nasljednika koji su u ostavinskom postupku naslijedili nekretninu točnije stan u Zagrebu. Tijekom nekoliko godina za taj stan kojeg nitko ne koristi nisu bile plaćane režije i naravno došlo je do prijedloga za ovrhu te sada i sudskog postupka. Budući da je teško očekivati bilo kakav dogovor dvanaestoro nasljednika zbog nesuglasica i vrlo loših odnosa među njima u vezi prodaje stana te je isti postao veliki teret zbog dugova da li postoji način da jedna osoba razvrgne suvlasnički dio u toj naslijeđenoj nekretnini i ako postoji što treba učiniti kako bi izišla iz svega toga. Hvala unaprijed na odgovoru.
  6. Poštovani, nakon udaje moje majke za očuha uzeo sam očuhovo prezime međutim nikada nismo pravno rješili status tj. nemam nikakav pravno valjani dokument u kojem piše da mi je on zakonski sada "otac" pa me interesira kakav je moj status u slučaju očuhove smrti i ostavinskog postupka. Da li je moja majka jedina direktna nasljednica i da li se i ja smatram istim bez obzira što sam samo preuzeo njegovo prezime te nemam zakonsku potvrdu da sam mu sin. Ukoliko ne, što bih trebao poduzeti po pitanju mog statusa? Hvala unaprijed na odgovoru.
  7. Molim informaciju koliko dugo vrijedi nasljednička izjava a koliko punomoć za osobu koja je nesposobna sudjelovati u npr. ostavinskom procesu.
  8. Molim vas za objašnjenje da li je otisak prsta osobe koja nije sposobna radi bolesti potpisati se legitiman način potpisivanja dokumenata (punomoći i sl.) Ukoliko jest, da li je dovoljan otisak jednog prsta ili je potrebno još nešto uz to. Pitanje postavljam zbog problema sa javnim bilježnikom koji radi probleme i sumnja u zakonitost takvog načina potpisivanja iako ima pred sobom punomoć ovjerenu u drugom javnobilježničkom uredu, dakle isto tako sumnja i u svoje kolege koji obavljaju taj posao. Hvala unaprijed na odgovoru.
  9. Javna bilježnica u Zagrebu trebala je izdati rješenje koje je sadržavalo dodatak već obavljenoj ostavinskoj raspravi nakon naknadno nađenih nekretnina i u svemu tome nije bilo ništa sporno niti van okvira već je trebalo biti obavljeno čisto rutinski. Sudionici u tom predmetu bile su dvije osobe od kojih je jedna nesposobna za sudjelovanje radi bolesti, točnije nepokretna je i nije u stanju normalne svijesti. Druga osoba napravila je punomoć kod javnog bilježnika, a ta punomoć bila je potpisana otiskom prsta, ovjerena i naravno obavljena sa svim potrebnim svjedocima. Prilikom dolaska kod bilježnice koja je trebala napraviti rješenje vezano uz ostavinu ista je izrazila sumnju da je otisak prsta uopće legalan način potpisa iako je punomoć ovjerena od njezine kolegice te je izuzetno agresivno napala stranke verbalno i pretpostavljam iskalila svoje osobne frustracije na njima. Napad je uključio navedenu sumnju na otisak prsta, izjavu da će ona provjeriti u komori da li je to po zakonu, izjavu da nije ona kriva što je osoba nepismena pa se potpisuje otiskom, iako je ta osoba doktor znanosti, profesor na fakultetu u mirovini ali je radi bolesti inkapacitirana. Nakon izuzetno neugodne epizode, iako je sve plaćeno u uredu javne bilježnice, rješenje još nije stiglo a ona ne odgovara na mailove. Što napraviti u takvoj situaciji, da li pokrenuti prijavu protiv nje i na koji način, da li se javni bilježnici smiju ponašati tako prema svojim klijentima? Kako doći do već plaćenog dokumenta na normalan način? Hvala unaprijed na odgovoru, lp.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija