Jump to content

miroslav67

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Po kojem pravu se ravna ostavina? Načelno njemačko jer postoji na razini Europske unije pravilnik o nasljeđivanju, koji određuje da se dosadašnja primjena prava države, kojoj ostavitelj pripada, mijenja, te da se načelo lex nationalis mijenja u načelo primjene prava, gdje je ostavitelj imao svoj redoviti boravak. To može postati i te kako mjerodavno za slučaj da je ostavitelj primjerice bio hrvatski državljanin, ali je proveo cijeli radni vijek u Njemačkoj te je ovdje i preminuo. Po novom europskom nasljednom pravu, u nedostatku pisane oporuke, ubuduće će se od 17.08.2015. godine primjenjivati pravo države redovitog boravka, u gore navedenom primjeru prema tome njemačko ostavinsko pravo.međunarodno privatno pravo za pitanja ostavinskog prava predviđa da se kod nasljeđivanja primjenjuje pravo države, kojoj ostavitelj u trenutku smrti pripada (članak 25 stavka 1 Uvodnog zakona Građanske zakonske knjige – EGBGB). To znači da za hrvatskog državljanina koji živi u Njemačkoj je mjerodavan hrvatski Nasljedni zakon (Zakon o nasljeđivanju – ZN), a ne njemačko ostavinsko pravo po Građanskoj zakonskoj knjizi – BGB (usporedi članke 19, 22 i sljedeće BGB). Ostavitelj međutim za svoju nepokretnu imovinu u Njemačkoj (kao što su npr. kuća, zemljište, stan) može izabrati njemačko pravo (članak 25 stav. 2 EGBGB), što se međutim u praksi malo koristi. Tu je već u međuvremenu nastupila značajna promjena, jer postoji na razini Europske unije pravilnik o nasljeđivanju, koji određuje da se dosadašnja primjena prava države, kojoj ostavitelj pripada, mijenja, te da se načelo lex nationalis mijenja u načelo primjene prava, gdje je ostavitelj imao svoj redoviti boravak. To može postati i te kako mjerodavno za slučaj da je ostavitelj primjerice bio hrvatski državljanin, ali je proveo cijeli radni vijek u Njemačkoj te je ovdje i preminuo. Po novom europskom nasljednom pravu, u nedostatku pisane oporuke, ubuduće će se od 17.08.2015. godine primjenjivati pravo države redovitog boravka, u gore navedenom primjeru prema tome njemačko ostavinsko pravo.
  2. Hvala na odgovoru, moj otac je imao samo hrvatsko drzavljanstvo a ziveo je zadnjih 30 godina u Nemackoj znaci koji sud je sad pravi za ostavinsku raspravu nemacki zbog boravista ili srpski zbog deviznog racuna? I koje dokumente trebam nabavit Znam da hrvatski sud nije zato odredzen zato sto Srbija nije u EU tako su mi rekli na telefoni neki javni biljeznici koje sam informativno pitao u Hrvatskoj.
  3. Imam jedan problem i nadam se da cu ovde naci odgovor pre 2 meseca umro mi je otac koji je bio Hrvat u Nemackoj ,mama je srpkinja ona je umrla vec pre 15 godina u Srbiji Ja sam jedini naslednik iza oca je ostao devizni racun u jednoj srpskoj banci Moje pitanje Gde da pokrenem ostavinsku raspravu? u Nemackoj zato sto je otac imao tu zadnje prebivaliste ili u Srbiji zato sto se tamo nalazi devizni racun? Ako mogu pokrenit ostavinu u Srbiji kakva mi treba dokumentacija? Puno hvala ako mi mozete pomoc srdacan pozdrav Miroslav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija