Jump to content

ma1007

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ma1007 objavio

  1. Poštovani , molim Vas savjet , ujak želi mojoj majci darovati nekretninu , dakle brat daruje sestru. Koji je najbolji način da se to odradi i najjeftiniji . Svojedobno sam radio sa svojim roditeljima ugovor o dosmrtnom uzdržavanju koji smo ovjeravali na sudu , naravno , ugovor sam ja sam sastavio uz veliku pomoč i savjete sa ovog foruma. Da li još postoji praksa sudske ovjere ugovora ili se to sve sada radi kod javnog bilježnika. Ujak je inače samac , nema nasljednike i živi u drugom mjestu od moje majke . Unaprijed hvala na savjetu .
  2. Trenutno je upisan otac kao vlasnik , ali kuću oporučno ostavlja meni i bratu svakome,1/2 , a nama ostavlja da se međusobno dogovorimo tko će koga isplatiti, ali ovaj je meni više puta napomenuo da smatra da bi njemu trebalo pripasti 3/4 , zbog toga jer se on vratio u kuću prije 2 godine i uložio nešto novca u adaptaciju, a mene bi isplatio 1/4 ( mada sumnjam da bi se to ikada desilo), tako da bi cijela kuća pripala njemu. Želim biti pošten, ali definitivno ne izigran.
  3. Poštovani, brat i ja nasljeđujemo obiteljsku kuću naših roditelja u omjeru 1/2 svakome. U kući su živjeli samo otac i majka jer smo i ja i brat prije 15 godina otišli svatko za svojim životom u drugo mjesto. Prije 2 godine brat se vratio u roditeljski dom i uložio je u u kuću oko 15 tisuća eura i sad inzistira da bi na osnovu toga po nekoj njegovoj raspodjeli njemu trebalo pripasti 3/4 kuće , a meni bi isplatio 1/4 jednog dana ( a to bi možda bilo nikad , jer znam njegov financijski status). Roditelji su još uvjek živi i samostalni , financijsku raspodjelu ostavljaju nama na dogovor. Najviše me brine da se brat u kuću vratio sa nekim skrivenim motivom i da mu je jedini cilj prisvojiti cijelu kuću na što povoljniji način za sebe. Kako da se postavim u ovom slučaju , da budem pravedan , a opet ne mogu dopustiti da me netko izigra .... unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  4. hvala na odgovoru, točno je tako kako sam i opisao, možda jedino nisam precizirao da sam liječnički nakon bolovanja obavio onaj klasični periodički na koji nas svaku godinu šalje firma - u mom slučaju Medikol i koliko sam upučen oni samo daju prijedlog o ograničenju , ali to nema pravnu težinu, već bi trebao na komisju HZMO koja bi izdala pravni nalaz o mojem ograničenju kojeg bi poslodavac morao ispoštovati . Posao bih mogao promijeniti, ali uvijek postoji bojazan da bi me drugi poslodavac uopče zaposlio s obzirom na ajmo reč hendikep koji realno imam. S druge strane, 20 godina , cijelu mladost radim u kompaniji i najmanje što se za mene može napraviti je rasporediti me na radno mjesto adekvatno mojem zdravlju, a velim firma ima 600 zaposlenih, a ja stvarno nemam nikakve druge molbe prema poslodavcu, osim brige za moje zdravlje i ne želim se povuči bez pravne borbe ako treba.
  5. Poštovani , molim Vas pravni savjet i što mi je činiti u ovoj situaciji. Već 20 godina radim u istoj firmi na poslovima u skladištu , uglavnom se sve svodi na rad u hladnjačama , jako niskim temperaturama i manipulacija paleta sa ručnim viličarima- paletarima. Problem je nastao 2019. godine kada sam nakon višegodišnjih bolova i ograničenja pokreta operirao lijevi kuk i ugrađena mi je endoproteza kuka. Prije operacije firma je kao bila puna razumijevanja i obečala mi novo radno mjesto nakon što se vratim ponovo sa bolovanja. Nakon mojeg oporavka , a dan prije povratka na posao prošao sam liječnički pregled gdje je utvrđeno da sam radno sposoban , ali uz ograničenja dizanja tereta do 15 kg i izbjegavanje rada na skliskim i hladnim prostorijama. Međutim , opet sam završio na istom radnom mjestu ( nisam napomenuo da je to funkcija zamjenika šefa skladišta) gdje me posao jednostavno tjera( zbog nedostatka radne snage) da moram vuči palete sa teretom od 600,700 kg po skliskim i hladnim površinama , gdje kao oslonac koristim samo zdravu nogu dok mi operirana jednostavno služi za hodanje. Na moje negodovanje, firma mi mijenja ugovor na radno mjesto ADMINISTRATOR, ali to je samo na papiru, fizički se ništa ne mijenja. Spreman sam prihvatiti bilo koje radno mjesto sa nižim koeficijentom i nije problem u plaći već je u pitanju moje zdravlje budući da imam tek 38 godina , što nije normalno za operaciju te vrste. Mogu raditi sve ostale poslove, koji ne uključuju koristiti veliku snagu nogu kao što je vuča teških paleta. Firma ima 600 zaposlenih i ima bezbroj radnih mjesta gdje bih mogao biti raspoređen s obzirom na moj problem. Kako da se pravno zaštitim ? REZIME: imam ugovor na neodređeno, radim 20 godina u firmi, plaća nije problem, jedino mi važno moje zdravlje budući da moram raditi još 20 godina do eventualne mirovine, a ovo radno mjesto me fizički i psihički uništava jer stalno imam bojazan da mi nešto u kuku bude puknulo. Unaprijed hvala na odgovoru. lp
  6. pozdrav, može li netko ukratko objasniti postupak kod sudske ovjere ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, što treba donijeti kod prve prijave na sudu ?
  7. Poštovani,doma sam sastavio sa svojim roditeljima ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, koji mislimo ovjeriti na sudu, e sada ne znam koji da datum stavim na dan sastavljanja ugovora, da li to polje ostavim prazno pa se naknadno upiše prilikom ovjere na sudu ili mogu upisati datum bez obzira kada mi dobijemo termin na sudu, prvi put radimo nešto sl., pa ne bi volio nešto zeznuti...., hvala,lp
  8. Spitfire, najljepše Vam zahvaljujem kao i svima drugima na ovom forumu koji dijele nesebične savjete!
  9. Mozda ima tko kakav primjer, formu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju u kojem postoje 2 davatelja i jedan primatelj, stavke ugovora bi mi sami definirali, jednostavno me zanima forma ugovora, pa bi onda s takvim ugovorom isli na sudsku ovjeru, radi se o odnosu:otac i majka prema sinu.
  10. Poštovani, molim Vas da mi netko odgovori na pitanje. Otac i majka žele mi darovati nekretninu (obiteljsku kuću s dvorištem).Otac je vlasnik 3/4, a majka 1/4.Odlučili smo napraviti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i ovjeriti ga na sudu. Zanima me na koji način napraviti ugovor kad su u pitanju 2 vlasnika. Da li trebam raditi ugovor za očev dio , pa posebno za majčin ili jedan ugovor može obuhvatiti sve? lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija